16 Temmuz 2018 17:47

Kayserili gençler millet kıraathanelerine ne diyor?

Millet kıraathaneleri ile 'bedava çay ve kek' vaatlerinin gençliğe geri dönüşümünün neler olduğunu Kayserili gençlere sorduk?

Paylaş

Mücahit YILMAZ
Alper DEMİR
Kayseri

24 Haziran seçimlerini geride bıraktık. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vaatlerinden birisi de “millet kıraathaneleri” adı altında sosyal buluşma alanları idi. Erdoğan’ın bu vaadi diğer cumhurbaşkanı adayları ve halk nezdinde zaman zaman ciddi tartışma konusu oldu. Zaman zamansa kıraathanede olacak ücretsiz “kek ve çay” tartışmaları açısından esprili bir durum aldı.

Bu vaadin gençliğe geri dönüşümünün neler olduğunu öğrenmek için Kayseri Meydanı’nda farklı gençlik kesimlerine bu konu hakkında bazı sorular yönelttik. Bu sorular “AKP’nin millet kıraathaneleri projesi hakkında ne düşünüyorsunuz, bir genç olarak vaktinizi nerelerde geçiriyorsunuz, millet kıraathanelerinden bu konuda faydalanır mısınız ve bu projenin rant dönüşümü olur mu?“ soruları idi…

KIRAATHANEYE DEĞİL BİLİME İHTİYAÇ VAR

Karşımıza çıkan Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi şöyle cevapladı. “Ülkenin kıraathanelere değil daha çok bilim, sanat ve akademik gelişimlerini sağlayacak, öğrencilerin daha ileri gitmesi için farklı projelerin sağlanmasına ihtiyacı var. Bu projeyi gerekli bulmuyorum. Bir öğretmen adayı olarak gelecek yıl atanabilmek umudu ile sınava gireceğim. Sınava çalıştığım sürecin daha verimli olabilmesi için ders çalışabileceğim daha uygun alanlar olmalıdır.”

Gelecek kaygısı yaşadığını belirten arkadaşımız duygularını aktarmak istiyor ve şöyle devam ediyor. “Uzun yıllar emek sarf edip okulu bitirdikten sonra tek istediğim hayalini kurduğum mesleği güvenceli bir şekilde yapmak. Şu anki Türkiye şartlarında öğretmenlerin ataması yok denilecek kadar az yapılıyor. Bu konuya iktidarın ve özellikle Milli Eğitim Bakanlığının kalıcı çözüm bulması gerekmektedir. Bu da önümüzdeki süreçte ne yazık ki zor görünüyor. Kıraathane projesinin rant dönüşümü hakkındaki düşüncelerim ise şu yönde. Zaten Kayseri yerelinde baktığımızda buna yakın projeleri, şimdiki ve eski belediye başkanının akrabalarının veya iş ortaklarının yaptığını, yani kısaca ihaleleri onların aldığını görüyoruz. Rant meselesine dönüşmemesi mümkün değil yani.

‘GELECEK ADINA HAYAL KURAMIYORUM’

Üniversite sınavına girmiş arkadaşımız şöyle açıklıyor düşüncesini. “Bütün gençlerin, bütün vatandaşların sorunları çözülmüş ama sadece oturup muhabbetin belini kırarken yanında ‘kek ve çay’ eksikmiş gibi bir algı yaratma çabasına girmişler. Ülkemizde birçok insanın evde yemek için doğru düzgün yiyeceği yok. Seçim öncesi tartışmalardan birisi de buzdolabı tartışması idi. Cumhurbaşkanımız her evde artık buzdolabı var çıkışında bulunmuştu. Evet doğru, evlerimizde buzdolabı var ancak son dönemlerde yapılan zamlarla birlikte alışverişlerimizde yalnızca temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Şimdi siz bana sosyal yaşamımı soruyorsunuz, vaktimi en çok nerede geçirdiğimi soruyorsunuz. Ben son iki yılımı, ders çalışarak geçirdim. Ne yazık ki gelecek kaygısı duyuyorum. İyi bir bölümü yani iş imkânı olan bir bölümü kazanmak için sadece ders çalışmaya odaklandım. Sosyal hayatım yok neredeyse. Üniversiteyi de kazansam yine de vaktimi millet kıraathanelerinde geçirmem. Kendimi daha geliştirebileceğim alanlara yönelirim.” Seçim sonuçlarını da değerlendiriyor genç arkadaşımız. “Ülkemizin geleceği hakkında hayal kuramıyorum. Aslında sıkıntı da burada başlıyor. Örneğin üniversiteyi kazandığımı, ileride bilimle uğraştığımın hayalini kuramıyorum. Bence bu benden kaynaklanan bir durum değil. Bu sene mezun olduğum lisedeki arkadaşlarım da benim gibi düşünüyorlar. Bu sorun bence bu ülkeyi yönetenlerden kaynaklanıyor.

‘DAHA KAYSERİ’DE AÇILMADI AMA AÇILMASI BENCE GÜZEL OLUR’

AKP‘li olduğunu söyleyen işsiz bir arkadaşımızla muhabbetimize devam ediyoruz. “İktidarın birçok konuda eksikliği var. Özellikle de ekonomi ve iş konusunda. Az da olsa hala inanıyorum ki, özellikle işsiz gençleri istihdam edecek olan iktidar da bu iktidar. Bir umutla oyumu AKP’den yana kullandım çünkü seçime giren partiler arasında en güçlü ve gerçekçi olanı AKP’idi. Millet kıraathaneleri daha Kayseri’de açılmadı ama açılması bence güzel olur. Çünkü bir çay ocağında oturup en kötü iki çay içsem, iş aramak için merkeze geldiğim yol parasından fazla tutuyor.

1 Kasım seçimlerinden sonra AKP’nin yaklaşık olarak 100 bin oy kaybettiği Kayseri’de, Erdoğan’ın “Millet Kıraathaneleri” projesine farklı profillerdeki gençlerin bakış açısı bu yönde oldu.

ÖNCEKİ HABER

Yaz aylarıyla başa çıkma rehberi

SONRAKİ HABER

Umut Keçiören’in umar ha umar umar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa