NSU kararı temyize götürüldü
NSU davasında açıklanan karar, hem müebbet hapis cezası alan başsanık Beate Zschaepe’nin avukatları, hem de başsavcılık tarafından temyize götürüldü.
Fotoğraf: Marc Muller/AA
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Irkçı terör örgütü NSU davasında geçtiğimiz hafta açıklanan karar, hem müebbet hapis alan başsanık Beate Zschaepe’nin avukatları hem de başsavcılık tarafından temyize götürüldü. İstihbaratın rolünü içeren dosyalara ise 120 yıl boyunca gizlilik kararı getirildi.
Almanya’da geçen hafta Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından ırkçı terör örgütü üyelerine verilen cezalar temyize götürüldü. 8’i Türkiye’den olmak üzere 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan, bu nedenle de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan başsanık Beate Zschaepe’nin avukatı Hermann Borchert, karardan hemen sonra üst mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Karlsruhe’de bulunan Federal Mahkemeye başvuran Borchert, davada biçimsel olarak birçok hatanın yapıldığını ileri sürerek verilen kararın bozulmasını istedi. Ancak, uzmanlar mahkemenin Zschaepe için verilen ömür boyu hapis cezasını temyiz etmesine ve davanın yeniden ele alınmasına pek ihtimal vermiyor.
Öte yandan cezasının kesinleşmesinden sonra Zschaepe’nin Münih’ten Augusburg’daki kadınlar cezaevine götürüldüğü açıklandı. Zschaepe’nin cezası 2024 yılında bir kez daha gözden geçirilecek. Uzmanlar 2026 yılına kadar hapiste kalabileceğini ifade ediyor.
SAVCILIK DA TEMYİZE BAŞVURDU
Bu arada Almanya Federal Başsavcılığı da sanıklardan Andre Eminger’e verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını temyize götürdü. Eminger için 12 yıl hapis cezası talep eden savcılık, mahkemenin verdiği cezanın çok düşük olduğunu belirtti. Cinayetleri işleyenlere barınma konusunda yardımcı olan, ev kiralayan, kimliklerini temin eden Eminger’in, eylemlerden haberdar olduğu da savcılığın iddiaları arasında.
Cinayetleri işleyen Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe’ye yardımcı olan Eminger’e daha fazla ceza verilmesini isteyen savcılık, ayrıca Eminger’in dava boyunca ırkçı görüşlerinden taviz vermediğine de dikkat çekti. Karar açıklandığında taraftarları düşük cezayı alkışlarla karşılamıştı.
Federal Mahkeme’nin temyiz başvurusuna 91 hafta içinde yanıt vermesi gerekiyor.
Tutuksuz yargılandığı halde savcılığın itirazı üzerine geçen yıl tutuklanan Eminger, karar açıklandıktan sonra serbest bırakılmıştı. İddianamede, Andre Eminger’in eşi Susanne Eminger’den de Beate Zschaepe’nin en yakın arkadaşı olarak söz ediliyordu. Hakkında dava açılmış ancak bir sonuç çıkmamıştı. Mahkeme, Susanne Eminger’in de hiçbir şeyden haberdar olmadığı gerekçesiyle beraat ettirmişti.
Federal Savcılık ayrıca cinayetleri işleyen üçlüyle yakın bağlantı içinde olan Thomas M., Max-Florian B., Mandy S., Matthias D., Jan W., Pierre J. ve André K. hakkında da bugüne kadar bir dava açmadı. Bu da diğer yardımcıların da ceza almadan kurtulduğu anlamına geliyor.
İKİ NUMARALI SANIK YAKINDA SERBEST KALACAK
Öte yandan cinayetlerde kullanılan silahı temin eden ve davanın iki numaralı sanığı olan Ralf Wohlleben’in de yakında serbest bırakılacağı ileri sürüldü. Mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Wohlleben de kararı temyize götürdü. Cinayetlerin ortaya çıkmasından bu yana tutuklu olduğu için 10 yıllık cezanın üçte ikisini hapiste geçirdiği göz önünde bulundurularak serbest bırakılacağı belirtildi. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Wohlleben’in Ağustos ayı içinde serbest kalacak ve doğup büyüdüğü Jena’ya dönecek.
Savcılık Wohlleben için 12 yıl hapis talep etmişti.
Alman Ceza Yasası’na göre, haklarında hapis cezası verilen sanıklar bunun üçte ikisini cezaevinde çektikten sonra gerisini dışarıda, kontrol altında geçiriyorlar. Davada ırkçı görüşlerinden vazgeçtiğine dair en ufak bir mesaj vermeyen Wohlleben, aksine Hitler’den alıntılar yapmıştı. Bu nedenle serbest kaldığında Neonaziler tarafından kahraman gibi karşılanacağı tahmin ediliyor.
Böylece NSU davasında Zschaepe’nin dışında tutuklu kalmayacak.
DOSYALAR 2134 YILINA KADAR GİZLİ KALACAK
Cinayetlerin işlenmesinde istihbaratın rolünü içeren dosyaların 120 yıl boyunca kapalı kalacağı açıklandı. Halit Yozgat’ın 6 Nisan 2006’da Kassel’de öldürüldüğü sırada istihbarat elemanı Andre Temme’nin neden olay yerinde olduğunu içeren ve 120 sayfadan oluşan dosya ile ilgili karar istihbarat örgütünün isteği üzerine alındı. Müdahil avukatlar, dosyaların hemen serbest bırakılmasını talep etmişti. Bu da cinayetlerde istihbaratın rolünün üzerinin örtüldüğü anlamına geliyor.