17 Temmuz 2018 23:23

Ege Üniversitesinde kiralık işçi dönemi

Çok sayıda işçinin kadroya geçiş sürecinde işten atıldığı Ege Üniversitesinde oluşan iş yükü sendikasız, kiralık işçilerle giderilmeye çalışılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Kadroya geçiş süreci ile birlikte güvenlik soruşturması kapsamı altında çok sayıda işçiyi işten çıkaran Ege Üniversitesinin imdadına AKP’nin düzenlemesi yetişti. Üniversite yönetimi oluşan iş yükünü geçici sürelerle çalıştırdığı sendikasız işçilerle çözmeye çalışıyor. Genel-İş ise kiralık işçiliğin çözüm olmadığını belirterek atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler için çıkarılan kanun hükmünde kararname ile birlikte ülke genelinde binlerce işçi kadroya geçişte güvenlik ve arşiv soruşturması kapsamında işten çıkarıldı. En çok işçi çıkarılan kurumların arasında Ege Üniversitesi de bulunuyor. Üniversitenin farklı birimlerinde çalışan yaklaşık 150 işçi kadro beklerken işsiz kaldı.

EKONOMİK VE SOSYAL HAKLAR YOK

Ege Üniversitesi yönetimi, oluşan boşluğun çözümünü AKP iktidarı döneminde getirilen kiralık işçilik uygulamasında bulundu. İŞKUR’den talepte bulunan üniversiteye yönlendirilen işçiler, başta temizlik, büro, destek hizmetleri ve yemekhaneleri olmak üzere pek çok biriminde görevli. 6 aylık sözleşme ile alınan işçilere, sadece asgari ücret ödeniyor.

Kiralık geçici işçiler, beraber çalıştıkları Ege Üniversitesi işçilerinin sahip olduğu pek çok ekonomik ve sosyal haktan faydalanamıyor. Haftada 45 saat çalışan işçiler yasa gereği mesaiye kalamıyor. İşçiler, sendikaya üye olamadıkları içinde herhangi bir güvenceleri bulunmuyor. Şu anda 100’e yakın kiralık işçinin çalıştırılırken çok sayıda kiralık işçi çalışma şartlarının ağırlığından ve asgari ücretten kaynaklı çalışmaktan vazgeçti.

‘İŞ BARIŞINI BOZUYOR’

Üniversitede örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube İdari Sekreteri Özgür Genç, kiralık işçilik uygulamasının içeride iş barışını bozduğunu söyledi. Kiralık işçilerin deneyimsizliğinden ve mesaiye kalamamasından kaynaklı yine işlerin büyük bir kısmının Ege Üniversitesi işçisine kaldığını belirten Genç “Bu da iş barışını bozuyor. Yasa gereği kiralık işçilere bazı işler yaptırılamıyor. Asıl yük Ege işçisinin omzuna yükleniyor. Bu kiralık işçi açısından da kötü. O işçi de bir süre sonra dışlanıyor” dedi.

‘KİRALIK İŞÇİLİĞİ KALDIRIN’

Çözümün kiralık işçilik yasasının kaldırılmasından geçtiğini de ekleyen Genç şunları söyledi: “Kadrolu ve güvenceli çalışma getirilmeli. KHK ile getirilen düzenleme bir taraftan yeni işçi alımını da engelliyor, kiralık işçiliğe yönlendiriyor. Üniversitede zaten yeterli sayıda çalışan ve iş yükünü bir şekilde kaldıran bir işçi varken güvenlik soruşturması adı altında eleme yapılmayabilirdi. Kiralık işçilerin ücretlerinin İşsizlik Fonu’ndan karşılandığını düşünüyorum. Üniversiteye de yükümlülükleri yok, üniversitenin cebinden para çıkmıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Gençlerden Suruç çağrısı: Arkadaşlarımız değil sorumlular yargılansın

SONRAKİ HABER

'TRT’de yaşanan 'değişim’ değil emekçi katliamıdır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa