'TRT’de yaşanan 'değişim’ değil emekçi katliamıdır'
Evrensel'e konuşan Haber Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, 3 bin TRT çalışanının ‘ihtiyaç fazlası’ gösterileceğini söyledi.
TRT logosu
Eren YILMAZ
İstanbul
TRT’nin ‘TRT’de değişim’ adı altında yeniden yapılandırılması gündemde. 'Değişim'in ayrıntılarını Evrensel’e değerlendiren Haber Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, 3 bin TRT çalışanının ‘ihtiyaç fazlası’ gösterileceğini söyledi.
24 Haziran seçimleri öncesi yayımlanan 703 Sayılı KHK’de Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ile ilgili maddelerin yer almasıyla birlikte, TRT’de 3 bin kişinin işten çıkarılacağı iddia edildi. 3 bin çalışanın, İhtiyaç Fazlası Personel (İFP) tespit edildiği TRT’de, emekliliği gelmiş olan personel de emekliliğini talep etmediği takdirde İFP’ye dahil edilecek. Öte yandan emekli olma hakkı kazanan persoeller ile kapatılması planlanan bazı birimlerin yine otomatik olarak İFP’ye dahil edileceği iddia ediliyor.
TRT’de yaşananları Evrensel'e değerlendiren Haber Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, daha önce 2 kez benzer uygulamalar yapıldığını hatırlarttı. Bu sefer yapılmak istenenin öncekilerden farkına değinen Ustaoğlu şu ifadeleri kullandı:
“İlk kez bir kamu kuruluşu, özelleştirilmeden ya da anonim şirket yapılmadan personelini tasfiye ediyor. Buna da ‘İFP’ diyorlar. Madem ihtiyaç fazlası personel var, 2008’den bu yana diğer kurumlardan yatay geçişle geçenleri neden geçirdiniz? 2008’den bu yana kuruma cemaatin listeleriyle hıncahınç adam aldınız? Şimdi de bunun adına İFP diyerek kurum içincdeki deneyimli personeli emekliliğe zorluyorlar ya da kararmaneden aldığı güçle İFP’ye ayırıyorlar. Bunun adı ‘TRT’de değişim’ değil emekçi katliamıdır. 15-16 yıldır korku imparatorluğu ile istediklerini yapanlar şimdi de TRT emekçilerinin karşısına dikilmiştir. Burada amaçlanan 657 düşmanlığıdır. Kamu emekçilerinin 657’den gelen hakları bunların dertleri.”
‘FERMAN PADİŞAHINSA TRT HALKINDIR’
TRT’nin fiilen bir şirket olduğunu ifade eden Ustaoğlu şöyle sözlerine şöyle devam etti:
“Bütün bu uygulamalar TRT’nin şirketleşme sürecinin bir parçasıdır. TRT ve TRT’nin ortak olduğu şirketler, TRT’nin payı yüzde bir bile olsa KHK ile, Kamu İhale Kanunu dışına çıktı. Kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla mükellef olan TRT, bunu bir şirket mantığıyla yapamaz. Bu sadece Cumhurbaşkanının yarım saat ekranda görünmesi meselesi değildir. Bu bir anlayışın değişimidir. TRT'de tek adam dönemi yaşanıyor.
Seçimin sonucu ortada, TRT’nin buradaki rolü ortada. Kamu İhale Kanunu'ndan çıkarılması TRT aracılığıyla yandaşlara hortumlama imkanı veriyor. TRT üreten bir kurum olmayacak. Üç liralık şeyi on beş liraya satın alıp yandaş şirketlere aktaran bir kurum olacak. TRT’nin bütün ilkeleri yerle bir oldu. Biz TRT emekçileri olarak KESK habercileri olarak çok net söylüyoruz: Ferman padişahınsa TRT halkındır."