OHAL kalıcılaştırılarak haklar yok edilmek isteniyor
EMEP Genel Başkanı Gürkan, CHP Grup Başkan Vekili Özel, İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan, OHAL'i kalıcılaştıracak yasa teklifini değerlendirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
OHAL kaldırılmasına rağmen uygulamalarını devam ettirecek yasa teklifi Mecliste. Yeni sistemde kendisine “Başkan” denilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, teklifi onayladığında valilere geniş yetkiler, toplantı ve gösteri hakkına kısıtlamalar ve uzun gözaltı süreleriyle 3 yıl daha ülkeyi OHAL” uygulamalarıyla yönetecek. Teklife ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel bu teklifin OHAL’i kalıcı hale getiren maddelerle dolu olduğunu belirterek “Valiler, OHAL’in yılmaz savunucuları, bekçileri olarak vatandaşın tepesinde durmaya devam edecekler” dedi. Gazetemize konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, şimdiye kadar mücadelelerle kazanılmış ne kadar hak varsa hızla yok edildiğini belirterek, acil ve kapsamlı mücadelenin gerekli olduğunu vurguladı.
MÜCADELE KAZANIMLARI YOK EDİLİYOR
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Cumhurbaşkanı 24 Haziran’da elde ettiği sonuçlara dayanarak hızla tek adam rejiminin yasal dayanaklarının yanı sıra kurumsal yetkileri de yeni rejime uygun olarak yeniden düzenliyor” dedi. Şimdiye kadar mücadelelerle kazanılmış ne kadar hak varsa şimdi tek imzalı kararnamelerle hızla yok edildiğini belirten Gürkan, gösteri yürüyüş hakkından iş güvencesine kadar pek çok demokratik hak ve özgürlüklerin tamamen yok edilmek istendiğini söyledi.
SENDİKALAR ÜZERİNDE DDK KAYYIMI
Gürkan ayrıca Cumhurbaşkanına bağlanan Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) verilen yetkinin de siyasi iktidarın muhalif olarak gördüğü veya faaliyetlerini beğenmediği ya da muhalefet etmese bile politikalarını açıkça desteklemediğini düşündüğü sendikaların ve meslek örgütlerinin cezalandırılmasını amaçladığını dile getirdi. İktidarın bugüne kadar göstermiş olduğu pratiğin bu yetkinin sendikalar üzerinde DDK’nin adeta kayyım vazifesi görmesi anlamına geldiğini ifade eden Gürkan, “Bu yetki işçi sınıfı ve tüm emekçi sınıfların sendikal ve meslek örgütlerini dağıtmaya yönelmiş bir tehdittir” dedi.
‘ACİL VE KAPSAMLI MÜCADELE’
OHAL’in kaldırılması gerekçesi ile gündeme getirilen yasal düzenlemeyle cumhurbaşkanının çizdiği çerçevede valilere, bakanlara vb. sınırsız yetki verilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürkan, bu yetkiyle ne kadar demokratik hak ve özgürlük varsa, iş güvencesi gibi ne kadar sosyal kazanım varsa tasfiyesinin hedeflendiğini dile getirdi. Gürkan, bu saldırıların püskürtülmesinin de bir o kadar acil ve kapsamlı mücadeleyi gerektirdiğini vurguladı.
BU KEZ 3 AY DEĞİL, 3 YIL UZATILDI
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede tepkiler ve piyasaların talebiyle OHAL’in kaldırıldığını söyledi. Ancak OHAL’in kılıfının, şeklini kaldırıldığını ama kendisinin tutulduğunu belirten Özel, “OHAL, bugüne kadar üçer ay uzatılıyordu. Bu gelen teklif, içindeki düzenlemelerle üç yıllığına uzatıyor” dedi.
FRANSA’DAKİNDEN DAHA KAPSAMLI VE UZUN
“OHAL’in ismine değil cismine karşıyız” diyen Özel, bu teklifin OHAL’i kalıcı hale getiren maddelerle dolu olduğunu ifade etti. Özel, “Valiler, OHAL’in yılmaz savunucuları, bekçileri olarak vatandaşın tepesinde durmaya devam edecekler” dedi. Bu kanun teklifinin Fransa’da OHAL kaldırılırken yapılan bazı uygulamaları örnek aldığını belirten Özel, ancak Fransa’dakinden daha kapsamlı ve Fransa’dakinden daha uzun bir düzenleme olduğuna söyledi.
PİYASALAR ADINA DEĞİL, UYGULAMAYA BAKAR
Özel , “3 yıl süreyle daha Türkiye’de kişisel özgürlükler, gösteri yapma hakkı, protesto hakkı askıda, hak arama hürriyeti yok. Devletin, vatandaş üzerinde uyguladığı her türlü baskının, uygulayanlar tarafından sorumsuzluğu devam edecek. Güvenlik güçlerinin, kolluk kuvvetlerinin yaptıkları uygulamalarda sorumsuz tutulma hali var. OHAL kalkacak da döviz düşecek, faiz düşecek, enflasyon düşecek diye bekleyenler daha çok bekler. Çünkü piyasalar OHAL’in adı var mı diye bakmaz, OHAL’deki bu uygulamalar ne getiriyor diye bakar. Cari açığı azaltmak, faizleri, dövizi düşürmek bu uygulamayla mümkün değil” dedi.
İHD: ANAYASA’YA AYKIRI
İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Anayasa’ya göre temel hak ve özgürlüklerin kaldırılmasına savaş, seferberlik ve olağanüstü durumlarda de karar verilebileceğini söyledi. Ancak bu düzenlemeyle OHAL’in bazı yetkilerinin kanunlaştırıldığını belirten Türkdoğan, “AKP uyanıklık yaparak OHAL varmış gibi yasa Anayasa’ya aykırı bir iş yapıyor. Valilere tanınan yetkiler, kamu kurumlarına ihraç yetkisi verilmesi gibi durumlar OHAL’de verilen yetkilerdir” dedi.
OHAL’İN DEVAMINA SON RÖTUŞ
OHAL kapsamında çıkarılan 32 KHK ile yüzlerce kanunda binlerce değişiklik yapıldığına dikkat çeken Türkdoğan, “Ancak OHAL’in uzatılmamasıyla beraber kalkacak 3 temel şeyi bu yasa teklifiyle getirdiler. Valilere verilen yetkiler, kurumların çalışanları ihraç edebilmesi ve gözaltı süreleri gibi OHAL ile birlikte kalkacak kuralları bu kanun teklifiyle 3 yıl daha sürdürmek istiyorlar” dedi.
KENDİ YAPTIKLARI ANAYASAYI HİÇE SAYMASINLAR
Türkdoğan, bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesine (AYM) götürülmesi gerektiğini belirterek, “AYM bu kanun önüne gelir ve iptal etmezse kendisini kapatması lazım. Çünkü çok açık Anayasa ihlalleri var.
OHAL’İ BÖYLE SÜRDÜRECEKLER
- Valiler belirli kişilerin illerine giriş çıkışlarını, belli yerlerde dolaşmasını sınırlandırabilecek.
- Anayasa’ya göre toplu olarak işlenen suçlarda 2 gün olan gözaltı süresi 4 güne çıkarılacak. Ancak hakimin kararı ile bu süre iki kere daha uzatılarak 12 güne çıkarılabilecek.
- Toplantı ve gösterilere gece vaktinin başlaması ile dağılması şartı getiriliyor. Gece yarısına kadar uzatılacak toplantı ve gösterilerin şartlarına ise “Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibaresi de eklendi.
- MİT’in taraf olduğu hukuki anlaşmazlıklarda ara bulucu şartı olmayacak. Ayrıca Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun da kapsamı dışına çıkarıldı.