Gözaltı kararı olan sendika.org editörü ifade verecek muhatap bulamadı
Hakkında gözaltı kararı çıkarılan sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadesini verecek muhatap bulamadı.
Fotoğraf: Evrensel
Hakkındaki gözaltı kararı nedeniyle Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gelen sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan, ifadesini verecek muhatap bulamadı. Adnan Oktar soruşturması ile ilgili işlemler sürdüğü için ifade alamayacaklarını söyleyen Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın kalemi, dosyayı Basın Savcılığına yolladıklarını söyledi. Ancak Basın Savcılığı kalemine giden avukatlara, Demirhan ile ilgili dosya olmadığı söylendi.
Sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Savcılığa çıkılmadan önce adliye önünde basın açıklaması düzenlendi. CHP Milletvekilleri Ali Şeker ve Onursal Adıgüzel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ve gazetecilerin katıldığı açıklamada konuşan Demirhan, “24 Haziran seçimlerinin 4 gün sonrasında sendika.org ofisi polisler tarafından bir gece vakti basıldı. O anda ofiste kimse yoktu. Daha sonra avukatlardan öğrendiğimiz kadarıyla baskının gerekçesi hakkımda yürütülen bir soruşturma ve gözaltı kararı. Biz normal bir tebligat bekledik ancak aradan geçen 20 günde bir tebligat gelmedi. Bu sebeple adliyeye gelip soruşturma yürüten savcıyla bizzat görüşmeye karar verdik” dedi.
16 Nisan referandumundan beri üzerinde sistematik bir baskı olduğuna dikkat çeken Demirhan, “Seçim sonuçlarını gayrimeşru gösterip halkı isyana teşvik etmek" üzerinden bir suçlama yürütülüyor. 16 Nisan referandumunundan 4 gün sonrasında yine bir baskınla gözaltına alınmıştım ve 6 günlük gözaltının ardından serbest bırakılmıştım. O dosyadan takipsizlik kararı verildi. Fakat 1 yıl sonra aynı dosya tekrar açıldı ve 28 Mayıs’ta yine ofisten gözaltına alındım. Bu kez de ‘Diktatörlüğü durdurabiliriz’ başlıklı bir haber suç unsuru olarak görülmüştü” diye konuştu.
Demirhan, sendika.org’un doğru bildiğini söylemeye, sansüre boyun eğmemeye, otosansüre gitmemeye, halkın direnme hakkını hatırlatmaya devam edeceğini söyledi.
‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Açıklamada DİSK/Basın-İş adına konuşan Candan Yıldız da gazetecilerin görevinin halkı bilgilendirmek olduğunu kaydederek "Halkı bilgilendirmek aynı zamanda demokratik alanın genişlemesine de fırsat veren bir faaliyet. Gazeteciler gazeteciliklerini yazarak, haber yaparak, kamuoyuyla paylaşarak yapabilirler. Bunların olmadığı bir faaliyetin kendisini biz gazetecilik olarak tarif edemeyiz. Ali Ergin kendi görevini, kamuya dair misyonunu yerine getirmiştir ve eleştiri hakkını kullanmıştır. Biz DİSK Basın-İş olarak Ali Ergin’in gazeteciliğine kefiliz, arkasındayız. Yüzlerce arkadaşımız cezaevinde, yüzlerce arkadaşımız soruşturmalara uğruyor, yüzlercesi sadece haberlerini paylaştığı için bile göz altına alınabiliyor. Tablo böyle. Ali’nin başına gelen de bu tablodan bağımsız değil. Gazetecilik suç değildir demeye devam edeceğiz” diye konuştu.
DOSYA ORTADA YOK
Adliye önünde yapılan basın açıklamasının ardından ifade vermek üzere içeri giren Demirhan, Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun kapısından geri döndü. Demirhan’ın avukatları, ifade işlemi için Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın kalemi ile görüştü. Başsavcı Yılmaz’ın kalemi Demirhan’ın avukatlarına, Adnan Oktar soruşturması ile ilgili işlemler sürdüğü için ifade alamayacaklarını ve dosyayı Basın Savcılığına gönderdiklerini söyledi. Bunun üzerine Basın Savcılığının kalemine giden avukatlara, Demirhan ile ilgili bir dosya olmadığı söylendi. Savcılık kalemine dilekçe sunan avukatlar Demirhan’ın kollukta ifade vermek istemediğini belirterek, “Susma hakkını kullanacağı kollukta belki de günlerce gözaltında tutulması kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu oluşturacaktır” dedi. Avukatlar sundukları dilekçede, Demirhan’ın ifade vermek için hazır olduğunu, ifade için tebligat gönderilmesini talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)