Yine cezaevi yine hak ihlali!
Türkiye’de 1980 askeri darbe sonrası adının en sık duyulduğu dönemlerden birini yaşayan cezaevleri, yaşanan hak ihlalleri nedeniyle gündemden bir türlü düşmüyor. Amasya E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan siyasi tutuklu Sedat Usal, ailesine gönderdiği mektupta cezaevinde birçok ihlal ile karşılaştıklarını aktardı.Bundan 8 ay
Türkiye’de 1980 askeri darbe sonrası adının en sık duyulduğu dönemlerden birini yaşayan cezaevleri, yaşanan hak ihlalleri nedeniyle gündemden bir türlü düşmüyor. Amasya E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan siyasi tutuklu Sedat Usal, ailesine gönderdiği mektupta cezaevinde birçok ihlal ile karşılaştıklarını aktardı.
Bundan 8 ay önce Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinden Amasya E Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilen DÜ İşletme Bölümü Öğrencisi Sedat Usal isimli siyasi tutuklu tarafından ailesine gönderilen mektup, cezaevinde bulunan siyasi tutuklulara yönelik uygulanan hak ihlallerini tüm çıplaklığı ile ortaya koydu. Usal kaleme alınan mektupta, siyasi tutuklulara yönelik ciddi oranda hak ihlali bulunduğuna dikkat çekerken, bunlara yönelik yaptıkları tüm resmi başvuru ve itirazların ise sonuçsuz kaldığının altı çizdi.
‘SOYUNMAYANLAR DAYAK YİYOR’
Karşı karşıya kalınan ihlallerin 1980 askeri darbe dönemini aratmayacak düzeye geldiği ifade edilen mektupta, sorunlar; gece yarısı koğuş baskınları, sakal kesim zorunluluğu, her fırsatta askeri tekmil verdirme ve havalandırmalara ya çıkarılmama ya da saatini en asgari düzeyde tutarak bu haktan mahrum bırakılma olarak sıralandı. Tutsakların her hangi bir nedenle cezaevi dışına çıkarılması durumunda çırılçıplak soyulduğu, soyunmayanlara yönelikte kaba dayak uygulandığı ifade edilen mektupta, hasta tutsakların ise kelepçesiz muayene edilmediğinin altı çizildi.
‘AİLELERE TEKMİL VERDİRİLİYOR’
Kardeşinin Amasya Cezaevine sürgün edildiği günden bu yana bu tip hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldıklarını söylediğini ifade eden abla Gülçin Usal, görüş için cezaevine giden ailelerin de aynı şekilde hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Görüş sırasında gardiyan ve askerler tarafından rencide edildiklerini vurgulayan Usal, “Biz de görüşe giderken aileler olarak çok mağdur ediliyoruz. Rencide edici işlemler yapılıyor. Çıplak arama ve ince aramadan geçiriliyoruz. Yolun uzunluğu ile birlikte cezaevinde çok ciddi psikolojik baskıya maruz kalıyoruz. Cezaevine görüşe giderken askere tekmil verecek şekilde kimliklerimizi gösterip ‘Adım soyadım şudur!’ şeklinde tekmil veriyoruz. Onca yolu gitmemize rağmen kimi zaman görüştürülmüyoruz. Görüş saatleri için uzun süre bekletiliyoruz. Görüş sonrası da yine aynı şekilde aramalardan geçiriliyor, gardiyanların kötü muameleleri ile karşılaşıyoruz” dedi. (Diyarbakır/DİHA)
KIRIKLARDA KEYFİ UYGULAMALAR
İZMİR’in Buca ilçesinde bulunan Kırıklar 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevindeki siyasi tutsaklar; Erhan Erğuz, Yaşar Sincar ve Haki Poyraz yazdıkları mektupta cezaevi idaresinin keyfi uygulamalarına dikkat çekti. Bu uygulamalardan ötürü cezaevinin yaşanmaz hale geldiğini ve psikolojik baskı altında olduklarını belirten siyasi tutsaklar, duyarlı kesimlere yaşadıkları sıkıntılar için girişimde bulunma çağrısı yaptı.
DİNİ KANALLAR VAR HAYAT VE İMC YOK!
Mektupta belirtilen dikkat çekici uygulamaların başında, tutukluların dışarı ile bağlantısını koparan iletişim cezaları geliyor. Mahkeme tarafından herhangi bir toplatma kararının verilmediği kitap, dergi ve gazetelere keyfi biçimde el konulduğuna dikkat çekilen mektupta, “İdeolojik ve dini içerikli onlarca televizyon kanalı olmasına rağmen Hayat TV ve İMC TV gibi kanalları izlememiz engellenmekte. Yaptığımız başvurular dikkate alınmamakta. Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin parasını peşin vermemize rağmen gazete 4-5 günde bir toplu biçimde veriliyor” denildi.
Kurum kantininden alınan yiyecek ve eşyaların fahiş fiyatlarla satıldığı aktarılan mektupta, cezaevinde sürekli bulunması gereken doktorun sadece salı ve çarşamba günleri kuruma geldiği, cezaevine yeni gelenlerin zorla soyulup aranmak istendiği, yasalara aykırı biçimde ziyaretçi sayısının 6 kişi ile sınırlandığı dile getirildi.
Tutukluların belirttiği hususları sormak için aranan Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevinden bir görevli, yetkililer ile görüşülemeyeceğini söyleyerek soruları yanıtsız bıraktı. (İZMİR)