Güvenlik soruşturmasında emsal: İstihbarat tek başına delil değil
Güvenlik soruşturmasına takıldığı için görevine son verilen memurla ilgili davada karar: İstihbarat bilgisi tek başına delil değil.
Volkan PEKAL
Adana
Bursa'da güvenlik soruşturmasına takılan memurla ilgili davada, memur olarak atandıktan sonra güvenlik soruşturmasına takılanları ve taşeron düzenlemesi ile işsiz kalanları yakından ilgilendiren bir karar verildi.
Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde göreve başlatıldıktan 1.5 ay sonra güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığı gerekçesi ile görevine son verilen C.B.B. isimli vatandaşın işten çıkarılması ile ilgili verilen karar kaldırıldı. Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi verdiği kararda hukuken geçerli başka bilgi ve belgelerle doğrulanmadıkça istihbari raporların tek başlarına hukuki delil olarak kabul edilemeyeceğine dikkat çekti.
‘TAŞERON MAĞDURLARI İÇİN DE EMSAL KARAR’
Kararı yorumlayan davacı vekili Sevil Aracı, bu kararın hukuksuzca işinden edilmiş binlerce taşeron işçi ve memur için emsal teşkil edeceğini belirtti. Bu karar ile istihbari bilgilerin yan delillerle desteklenmediği sürece işe almamaya, ya da işten çıkarmaya gerekçe gösterilemeyeceğini ifade eden Aracı “Mahkemenin bu yöndeki değerlendirmeleri gerçekten de hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir” dedi. Özellikle OHAL döneminde, güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek bu şekilde işe başlatılmayan pek çok kişi olduğuna dikkat çeken Aracı, “Taşeron işçilerinin sorunlarını çözeceği iddiasıyla hazırlanan 696 sayılı KHK ile güvenlik soruşturmasına tabi tutulan, MİT ya da çeşitli istihbarat kuruluşlarının bilgi notlarına dayanılarak taşerondan kadroya alınmayan taşeron işçiler için de emsal niteliğinde bir karardır.” dedi. Aracı şöyle devam etti: “Ancak müvekkilimizin özel durumundan kaynaklı olarak, yani kurumun hatası sonucu işe başlatıldıktan sonra çıkarılması nedeni ile ayrıca bir tazminat ödenmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Bu nedenle karara bu yönden itiraz edeceğiz.”