18 Temmuz 2018 16:43

TRT’de ikna odaları: Ya emekli olacaksın ya da başka kuruma gideceksin

Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, TRT çalışanlarının ‘Ya emekli ol ya da diğer kurumlara gideceksin’ şeklinde tehdit edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle TRT Kanunu’nda yapılan değişikliklerin TRT’yi fiilen şirkete dönüştüreceğini vurguladı. Ustaoğlu ayrıca emekçilerin kurulan ikna odalarında “Ya emekli ol ya da diğer kurumlara gideceksin” şeklinde tehdit edildiğini belirtti.

Haber-Sen, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle TRT Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Haber-Sen genel merkezinde yapılan toplantıya KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı. Açıklamada konuşan Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, AKP’nin kararnamelerle TRT tarihinin en büyük kadrolaşma harekatını başlattığını belirtti.

Kararnamelerle TRT’nin fiilen şirkete dönüştürüldüğünü ifade eden Ustaoğlu, emeklilik teşviki ve “istihdam fazlası personel”in diğer kamu kurumlarına gönderilmelerine ilişkin düzenlemeler yapıldığını kaydetti. TRT’de özelleştirilme yapılmadan 2 bin civarında deneyimli ve kamu yayıncılığını savunan emekçinin havuza alınarak başka kurumlara gönderilmek istendiğine dikkat çeken Ustaoğlu, “TRT kapatılmıyor, küçültülmüyor ve özelleştirilmiyor ama ‘İstihdam fazlası personel’ yaftasıyla deneyimli ve birikimli TRT emekçileri ‘Ya emekli ol ya da diğer kamu kurumlarına gideceksin’ denilerek atıl hale getiriliyor” dedi.

İKNA ODALARI KURULDU

KHK çıktıktan sonra TRT’de “değişim ofisi” adı altında ikna odaları kurulduğunu belirten Ustaoğlu, emekliliği hak eden personelin emekli olmamaları halinde diğer kamu kurumlarına gönderilmekle tehdit edildiğini belirtti. Ustaoğlu, TRT’de emekli olmayan ve diğer kurumlara gönderilmeyen emekçilerin de TRT’de kadrolu çalıştırılmayacağı ve ‘Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel’ olarak istihdam edileceği yönünde tehdit edildiğini kaydetti. Ustaoğlu, diğer yandan kapatılan Başbakanlıktan yüzlerce çalışanın TRT’ye nakledildiğini belirterek bunun nedenini sordu.

KAMU İHALE KAPSAMI DIŞINDA

Ustaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketleşmeyle Yönetim Kurulu hem yandaşlar için bir gelir kaynağına dönüştürüldü hem de 15 günde bir yapılan toplantı 3 ayda bire çıkarılarak işlevsizleştirildi. Şirket kurma, satın alma ve ortak olma düzenlemesi genişletilerek TRT’nin tüm işlerinin şirketler aracılığıyla yapılmasının önü açıldı. TRT ve TRT’nin kurduğu, satın aldığı, yüzde 1 payı olsa bile ortak olduğu şirketler kamu ihale kanunu kapsamı dışına çıkarıldı.”

AMAÇ 657’Yİ ORTADAN KALDIRMAK

Sürecin birikim, deneyim sahibi kültür işçisi olan TRT emekçilerinin tasfiyesi, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, TRT’nin tek adamla bir şirket gibi yönetilmesi anlamına geldiğini ifade eden Ustaoğlu, düzenlemenin amacının 657’yi ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekti.

HALKA TRT’NİN HALKIN OLDUĞU UNUTTURULDU

AKP’nin yıllardır TRT’ye yönelik yürüttüğü algı operasyonunun meyvelerini vermeye başladığını, halka TRT’nin halkın olduğunun unutturulduğunu ifade eden Ustaoğlu şunları söyledi:

“Tüm dünyada kamu yayıncılığı kar amacı gütmeden halk tarafından finanse edilir ve halk tarafından denetlenir. Çünkü tarafsız ve doğru haber alma isteği vardır. Türkiye’de yönetim şekli bozulduğundan insanlar‘Ben izlemediğim, egemen siyasetin borazancısı kanala neden vergi ödeyeyim’ diyor. Ancak bu coğrafyada da insanların tarafsız ve doğru haber almaya ihtiyacı var. Sahip çıkmalıyız.”

TRT’ye yönelik muhalefet partilerinin ‘kapatma’ söylemini de eleştiren Ustaoğlu, çözüm üretmek yerine sorunu ortadan kaldırma yönünde hareket edildiğini vurguladı.

HALKIN OLAN TRT HALKA DÖNMELİ

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de TRT’de yaşanan sürecin özelleştirmelerin bir parçası olduğunu ve kamu yayıncılığını savunanların tasfiyesi anlamına geldiğini belirtti. Türkiye’nin anonim şirkket gibi yönetilmek istendiğini ve buna uygun kabine oluşturulduğunu vurgulayan Gezen, “Özel hastane sahibi Sağlık Bakanı, özel okul sahibi Eğitim Bakanı oldu” dedi.

TRT’nin de şirket mantığı ile yönetilmek istendiğini kaydeden Gezen, emekçiler açısından da güvencesiz ve uzmanlıkları dışında alanlarda çalışacakları bir sürecin yürütüldüğünü belirtti. Gezen, halkın vergileriyle yaratılan TRT’nin yine halka dönmesi mücadelesinin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaşanan sürecin sadece TRT’yi değil tüm toplumu ilgilendirdiğini, mücadelenin emekçilerin sırtında yükseleceğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik soruşturmasında emsal: İstihbarat tek başına delil değil

SONRAKİ HABER

‘Afrin’e şeriat hukuku getirdiler’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa