Yemen’de çözüm umudu yok
Yemen’de Husiler'le 'Koalisyon güçleri' arasındaki çatışmalar liman kenti Hudeyda’da kontrolü kimin ele geçireceği noktasına odaklanmış durumda.
Fotoğraf: Almigdad Mojalli (VOA)/Wikimedia Commons
Yusuf ERTAŞ
Arap coğrafyasının en yoksul ülkesi Yemen’de çatışmalar stratejik liman kenti Hudeyda’da kontrolü kimin ele geçireceği noktasına odaklanmış durumda. Suudi Arabistan liderliğindeki “koalisyon güçleri” bu yılın başlarında şehri kuşatma altına almasına ve geçen ay yoğun bir saldırı başlatmasına rağmen, şehrin kontrolünü ele geçirmeyi başarabilmiş değil. Hudeyda’nın büyük bir kesimi ve en önemli noktası liman halen Husilerin kontrolünde.
Husiler, saldırıların durdurulması koşulu ile limanı BM’nin kontrolüne devretmeye hazır olduğunu duyururken, Suudi Arabistan tarafından desteklenen Yemen Hükümeti, Husilerin Hudeyda’dan “Tam ve koşulsuz olarak çekilmesini” istiyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise Hudeyda Limanının kontrolünü ele geçirmek için sürdürülen savaşın, kıtlığın eşiğine gelen bir ülkede felakete yol açacağı uyarısını sürdürüyor.
HUSİLER: SALDIRILAR DURSUN
Rai al Youm, Husi liderinin, Suudi liderliğindeki koalisyonun desteklediği hükümet yanlısı güçlerin saldırıyı durdurması halinde Hudeyda ana limanının kontrolünü BM’ye devretmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı.
Abdulmalik Husi, salı günü web sitesinde yayımlanan ve Le Figaro gazetesine verdiği röportajda, “BM Elçisi Martin Griffiths’e, ancak Hudeyda’daki saldırıların durması şartıyla Birleşmiş Milletlerin limanda yapmak istediği denetim ve lojistik rolünü reddetmediğimizi söyledim” dedi.
YEMEN HÜKÜMETİ: HUSİLER TAM VE KOŞULSUZ ÇEKİLSİN
Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından desteklenen Yemen Hükümeti de Husilerin Hudeyda’dan “Koşulsuz olarak çekilmesi” şartı ile Hudeyda’ya yönelik askeri operasyonlarını durduracağını duyurdu.
Londra merkezli al Kuds al Arabi gazetesi, BM gözetiminde barış görüşmeleri başlatmadan önce hükümet ile Husiler arasında doğrudan toplantıların planlandığı tarihin yaklaşmasına paralel olarak, Yemen hükümetinin diplomatik çabalarının yoğunlaştığına dikkat çekti. Yemen Başbakanı Ahmed Obaid bin Dajar, geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Michael Aron ile bir araya gelirken, Yemen Dışişleri Bakanı Halid el Yamani de önceki gün ABD’nin Yemen Büyükelçisi Matthew Toller ile buluştu.
GIDA İTHALATININ YÜZDE 70’İ HUDEYDA LİMANINDAN
Öte yandan Yemen’in ithal ettiği gıdaların yüzde 70’inin geçtiği Hudeyda Limanının kontrolünü ele geçirmek için sürdürülen mücadele BM’nin, kıtlığın eşiğine gelen bir ülkede felakete yol açacağı yönündeki kaygılarını arttırıyor.
Husiler, hükümeti Başkent Sana ve ülkenin diğer bölgelerinden çıkarmayı başardıkları 2014 yılından bu yana Kızıldeniz’deki bu limanı kontrol ediyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, bu yılın başında, İran’dan isyancılara silah kaçırmak için kullanıldığı iddiası ile limanı kuşatma altına aldı.
GEÇEN AY SALDIRI BAŞLATILDI
Geçen ay Yemen hükümeti, müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte limana saldırı düzenledi. Eğer koalisyon güçleri bu saldırı ile limanın kontrolünü ele geçirmeyi başarsaydı bu şimdiye kadar Yemen’de koalisyonun en büyük zaferi olacaktı.
BM Elçisi, Husilerin limanın kontrolünü Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen bir komiteye teslim etmesini sağlayarak şiddete son verecek bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.
Gözlemciler ise, böyle bir düzenlemenin, isyancıların Hudeyda şehrinin kontrolünü elinde tutması anlamına geleceği görüşünde. Bu ise Husiler’in koşulsuz geri çekilmesini isteyen Birleşik Arap Emirlikleri tarafından reddediliyor.
Yemen hükümet güçleri ile Husi isyancıları arasındaki savaşta 2 bin 200’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 10 bin insan öldürüldü. BM’ye göre sivil ölümlerin önemli bir bölümü mart 2015’ten itibaren başlayan Suudi Arabistan hava bombardımanları nedeniyle meydana geldi.