Saldırıya uğrayan Dr. Yalçın yoğun bakımdan çıktı: Bu nasıl zihniyet?
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde bir hasta yakınının parke taşlı saldırısına uğrayan Dr. Bahaddin Ahmet Yalçın yoğun bakımdan çıkarıldı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Bölümü'nde, hasta yakını Abdulkadir Keskinli tarafından başına parke taşıyla vurularak yaralanan Doktor Bahaddin Ahmet Yalçın, 36 saat kaldığı yoğun bakım servisinden çıkarıldı. Servise alınan doktorun sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.
Geçen salı gecesi, yüksek ateş şikayetiyle ailesi tarafından Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Bölümü aciline götürülen 4 yaşındaki kızının ateşinin düşmediğini öne süren babası Abdulkadir Keskinli, tartıştığı Dr. Bahaddin Ahmet Yalçın'ın başına, kaldırım döşemesinde kullanılan parke taşıyla vurdu. Olayın ardından ağır yaralanan doktor, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınırken, saldırgan ise tutuklandı.
Başında 10 ila 13 santimetre uzunluğunda kesikler bulunan ve 36 saat yoğun bakım servisinde müşahede altında tutulan Yalçın ise bu sabah yapılan kontrolünde durumunun iyiye gitmesiyle normal servise alındı.
Meslektaşları ve yakınları tarafından yapılan geçmiş olsun ziyaretlerini kabul eden Yalçın, yaşanan olaya çok üzüldüğünü söyledi. Şanlıurfa'da 5 yıldır görev yaptığını ifade eden Dr. Bahaddin Ahmet Yalçın, şimdiye kadar hasta yakınları tarafından böyle bir şiddete maruz kalmadığını ifade ederek şunları anlattı:
"Olay günü ben yenidoğan ünitesinde nöbetçiydim. Çocuk servisinin acil bölümünde nöbet tutan arkadaşımızı görmek ve beraber hava almak için dışarı çıktık. Hastane bahçesinde durduğumuz sırada bir hasta yakınının acil serviste nöbetçi olan doktor arkadaşımızı tehdit ettiğini gördüm ve araya girdim. Daha sonra hasta yakınına doktora hakaret etme hakkı olmadığını söyledim. Bunun üzerine hasta yakını benimle tartışmaya ve hakaret etmeye başladı. Daha sonra arkasını döndü gitti ve ardından parke taşını kafama doğru fırlattı. Kendimi savunmaya çalıştım ama parke taşının bir kısmı elime geldi, büyük bölümü ise kafamda parçalandı. Sonra ikinci parke taşını aldı ve onu da kafama vurdu. Daha sonra arkadaşlarım beni acile götürerek müdahalemi yaptılar. Beyin kanaması şüphesiyle 36 saat yoğun bakım ünitesinde kaldım. Şimdi servise nakledildim. Bu süreçte yanımda olan Sağlık Bakanı ile bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyorum."
'BU NASIL ZİHNİYETTİR'
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu belirten Dr. Yalçın, "Bu nasıl bir zihniyettir ki şifa almaya gittiğiniz kişiden memnun olmayınca öldürmeyi düşünüyorsunuz. Bu çok acı bir durumdur. Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulmasını istiyorum" dedi.
Öte yandan, 2007 yılında İstanbul Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'nde dahiliye uzmanıyken bir hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanan ve şimdi Harran Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Necati Yenice de yaralı meslektaşı Bahaddin Ahmet Yalçın'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. (Urfa/DHA)
MECLİSE TAŞINDI
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Bölümü'nde Doktor Bahaddin Ahmet Yalçın’a yönelik saldırı ile ilgili soru önergesi verdi.
Doktor Bahaddin Ahmet Yalçın’ın, başına aldığı darbe ile ağır yaralandığını ve hayati tehlikesinin devam ettiğini hatırlatan Güzel, "Hükümetiniz tarafından ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ adı altında yapılan düzenlemeler, birçok olumsuzluğu beraberinde getirmiş ve sağlık emekçilerine yönelik şiddettin günden güne artmasına neden olmuştur. Söz konusu düzenlemelerle sağlık emekçileri ve hastaların karşı karşıya getirildiğine ilişkin basına da yansıyan bilgiler mevcuttur” dedi.
Sağlık, emek ve meslek örgütlerinin yaptıkları açıklamalarında ve raporlarında mevcut hükümetin sağlık sisteminde ve sağlık politikalarında şiddete karşı önlemlerin yetersiz kaldığına ilişkin somut tespitler olduğunu ifade eden Güzel şunları söyledi: "Hastanelerde yaşanan şiddet olaylarının neden ve sonuçlarının ciddi bir şekilde ele alınması ve araştırılması için daha önce meclis genel kuruluna sunulan şiddete karşı yasa tasarısının iktidar tarafından reddedilmesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün daha da artması, sivil toplum kurumlarının söz konusu analizlerini güçlendirmiştir."
GÜZEL’İN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR
* Son 3 yılda sağlık emekçilerine yönelik şiddet vakasının sayısı nedir? Saldırıların illere göre dağılımı nedir? Bu saldırıların kaçı özel hastanelerde kaçı kamu hastanelerinde meydana gelmiştir?
* Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti önleme adına almış olduğunuz tedbir ve çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaları yaparken sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların görüşleri alınmış mıdır? Alınmışsa hangi sivil toplum kurumlarından görüş ve öneri alınmıştır? Türkiye ve dünyada yaptığı çalışmalar nedeniyle takdir edilen Türk Tabipler Birliği ve SES ile herhangi bir çalışma yapılmış ya da görüş ve önerileri alınmış mıdır?
* Sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet vakalarına karşı yürürlükte olan mevcut cezai yaptırımların önleyicilik ve koruyuculuk işlevi yeterli midir? Yeterliyse şiddet vakaları neden her geçen gün artmaktadır?
* Sağlık alanında faaliyet yürüten sivil toplum kurumları tarafından yayınlanan raporlarda, sağlıkta şiddete neden olan en belirleyici nedenlerin başında; sağlıkta performans sistemi, 5 dakikada bir verilen randevu sistemiyle, hekimlik mesleğinin değersizleştirilmesi olduğu belirtilmektedir. Yurttaşlara sunulan sağlık hizmetinin niteliğini arttırma ve şiddet olaylarını önleme adına sağlıkta performans sistemini kaldırılmak için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır? (HABER MERKEZİ)