AYM'den Torunlar patronları için 'kovuşturmaya yer yok' kararı
Anayasa Mahkemesi, Torunlar İnşaat’ta 10 işçinin öldüğü asansör kazasına ilişkin patronlar lehine karar verdi.
Fotoğraf: Meltem Akyol/EVRENSEL
İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar İnşaat’ta 10 işçinin öldüğü asansör kazasına ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) patronlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.
Avukat Yıldız İmrek, “AYM iş cinayetlerindeki patron sorumluluğu için parmağını kıpırdatmamıştır” dedi. Katliamda hayatını kaybeden işçi yakınlarının AYM’ye yaptığı başvuru “Yüksek mahkeme başvuru yollarının tüketilmemiş olduğu” gerekçesiyle reddedildi.
KISIR DÖNGÜ
İş cinayetinde hayatını kaybeden işçi yakınlarının avukatı Yıldız İmrek AYM kararını değerlendirdi. AYM’nin, ‘Eğer patronlar için de kusur bulunursa, bu her zaman tespit edilebilir ve kusur bulunduğu taktirde de tekrar soruşturma açılabilir’ şeklinde bir değerlendirme yaptığını kaydeden İmrek, bu değerlendirmenin yanlış olduğunu söyledi. “Patronlara cezasızlık zırhına bir de Anayasa Mahkemesi tarafından katkı yapılmış oluyor” diyen İmrek, soruşturma yapılmasının engellendiği takdirde girilen kısır döngüyü şöyle anlattı: “Bir davada sanık olmayan kişiyle ilgili ifade alınmıyor, bilirkişi incelemesinde kusur tespiti yapılmıyor. Torunlar ana ceza dosyasında da böyle oldu. Dolayısıyla hakkında dava açılmayan patronlarla ilgili bir yeni delil ortaya çıkması da çok mümkün olan bir şey değil. İhtimal var ama bu çok küçük bir ihtimal” dedi.
Yargılama bütünlüğü açısından da tüm şüphelilerin birlikte soruşturulması ve yargılanması halinde durumun tam olarak anlaşılabileceğini kaydeden İmrek şöyle konuştu: “AYM’nin kararı deyim yerindeyse topu taca atmaktır. Bu karar adil yargılama ilkesi bakımından da, işçilerin adaleti arayışı bakımından da göz göre göre gelen işçi ölümlerinin asıl sorumlusu patronların hesap vermesinin önünü kapatmasa bile hiçbir katkı sunmayan bir karar. İş cinayetleri davalarındaki cezasızlık durumunun bir devamı olarak düşünmek gerekir.”
RAPORLARA RAĞMEN TAKİPSİZLİK
Tanıklar veya sanıkların, dava dışında bırakılmış patronların sorumluluğu yönünde beyanda bulunsa bile “Dosyamızın sanığı değildir” denilerek, bununla ilgili kusur incelemesi yapılmadığını kaydeden İmrek, şöyle konuştu: “Mevcut soruşturma dosyasında zaten Torunlar idari, mali ve teknik personelini, yani patronlarını asli sorumlu sayan bir bilirkişi raporu vardı. Hakkında takipsizlik verilen Torun soyadlı kişiler yönetim kurulu başkanı, sorumlu müdür. Bu pozisyonda olan kişiler ilk rapora göre zaten kusurlu. Bu rapora rağmen takipsizlik verilmiş durumda. Asıl ceza davasında hükme esas alınan 2. bilirkişi raporunda patronlar zaten korunmuş durumda. AYM, kusura ilişkin ilk bilirkişi raporuna rağmen takipsizlik kararı verilmiş olmasını ‘Başka sanıklarla ilgili mevcut dava olması ve her zaman yeni delil olabileceği, bu nedenle başvuru yolu tüketilmediği’ gerekçesiyle esastan inceleme yapmaktan kaçınmıştır. Adalet isteği belirsiz bir geleceğe bırakılmıştır. AYM bu dosyada incelemeyecek de ne zaman inceleyecek? AYM iş cinayetlerindeki patron sorumluluğu için parmağını kıpırdatmamıştır.” (İstanbul/EVRENSEL)