22 Temmuz 2018 07:42
152 gün tutuklu kalan ESP'li Çelebi, cezaevi koşullarını anlattı
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 152 gün tutuklu kalan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, cezaevi koşullarını anlattı.
Fotoğraf: MA
Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonlarını protesto ederek, “savaşa hayır” dedikleri için tutuklanan ve Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 152 gün tutulan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) eski sözcüsü Fadime Çelebi, cezaevindeki hak ihlallerini anlattı.
Cezaevi içerisinde siyasi tutukluların sosyal yaşamlarına dair ciddi kısıtlamalar olduğunu ve bunların OHAL ile birlikte ciddi şekilde gasp edildiğini vurgulayan Çelebi, yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı:
- Tutsaklar 24 saat boyunca hücrede kalmak durumda, aktiviteye katılamıyorlar.
- Çocuk tutsaklar var yaşam standartları, insani yaşam koşulları çok zor. 16,17 yaş grubundaki politik tutsak çocukların hepsi bir arada kalıyor. Çocuklara yönelik sosyal aktiviteler yok.
- Yemekler çok sağlıksız veriliyor. Vejetaryen yemekleri çok fazla verilmiyor verilse bile vejetaryen koşullarında hazırlanmadığı için çoğu zaman aç kalıyor arkadaşlar. Yemekler yenilmiyor çoğu tutsak sağlık sorunu yaşıyor yemeklerden kaynaklı.
- Haftada 3 gün sıcak su veriliyor. Kaynak sudan geldiği ve borular metal olduğu için sular paslı akıyor. Suların rengi kahverengi, sarı akıyor. Haziran’dan itibaren kota sistemine geçildi ve tutsak başına 40 litre sıcak su veriliyor. İdareye ve Adalet Bakanlığına defalarca yazıldı ama sorun giderilmedi.
- Sulardan kaynaklı birçok arkadaşta cilt sorunları, cilt rahatsızlıkları, ciltte yara, kaşıntı görülüyor. En son suları kapıya bıraktık protesto etmek için. Yine çözüm getirilmedi.
- Mektuplaşmada sorunlar yaşanıyor. İki haftada bir yapılan telefon konuşmasın isim ve soy ismini söylemen gerekiyor söylemediğin takdirde soruşturma başlatılıyor benim hakkımda da soruşturma açıldı.
- Her şeye bir soruşturma açılıyor. Bu soruşturmalardan kaynaklı infazı yanan çok kişi var.
- Keyfi uygulamalar ve tutumlarla karşı karşıya kaldık. Aileler gelirken, içeri girerken gardiyan ve jandarmanın zorluklarına maruz kalıyor.
- Tutsakların tedavisi yapılmıyor, ilaç tedavisi verilmiyor verilen ilaçların tarihi geçmiş oluyor.
(Ankara/MA)