Bedelli askerliğin 21 güne indirilmesi kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda verilen önergeyle, bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün olarak öngörülen askerlik şartı, 21 güne indirildi.
Bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı 18 maddelik torba yasa, Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.
* Verilen önergeyle bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün olarak öngörülen temel askerlik şartı 21 güne indirildi.
* Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doğup 15 bin Türk lirası ödeyen ve 21 gün temel askerlik eğitimi alanlar yararlanabilecek.
* Yurt dışında yaşayanlar ise 2 bin avroyu ödeyip Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Detaylar ise şöyle;
Kabul edilen maddeye göre, yurt dışında yaşayıp bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin avroluk tutar, 2 bin avroya çıkarılıyor ve 38 yaş sınırı kaldırılıyor.
Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak.
Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin avro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
28 GÜN TEMEL EĞİTİM ŞARTI 21 GÜNE İNDİRİLDİ
Teklifin 2. maddesi üzerinde iktidar ve muhalefet tarafından toplam 6 önerge verildi.
AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal imzasıyla verilen ve kabul edilen önergeyle bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün temel askerlik eğitim şartı 21 güne indirildi.
AKP İstanbul Milletvekili Ünal, önergesini açıklarken, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) acemi eğitiminin 28 gün olduğunu anımsatarak, teklifle eğitimlerden bazılarını kısaltarak programı 21 güne indirdiklerini, böylece adayların iş ve görevlerinden asgari sürede uzak kalacaklarını kaydetti.
Kabul edilen 2. maddeyle askeri hizmetin gerektirdiği ve TSK'nın ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak bedelli askerlikte yaş sınırı 31 Aralık 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doğanlar olarak belirlendi.
Teklife göre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğan, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvuracak.
Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek.
DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANACAK
Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek.
AYLIKSIZ VE ÜCRETSİZ İZİNLİ OLACAK
Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli olacak.
Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.
Yatırılan bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.
GÖRÜŞMELERDE NELER YAŞANDI?
Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bedelli askerlik yapacak olanların askerden sonra işlerine dönmesini sağlayacak daha kesin bir cümlenin kullanılması gerektiğini belirttti.
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da “Bedelli askerlik gündeme geldiği zaman toplumumuzda askere gidenler ya da gitmeyenler diye bir ayrışma oluyor. Bedelli askerlik konusu konuşulmaya başladığından itibaren toplumda önemli bir beklenti oluştu. Bizler, bu beklentinin farkındayız. Buna karşı olmak gibi bir durumumuz yok ama her dönem böyle devam edecekse eşitlik ilkesinin zedelenmesinden bahsetmek zorundayız." diye konuştu.
TSK'nın asker ihtiyacının çok önemli olduğunu vurgulayan Emecan, sayıları eritmenin yönteminin bedelli askerlik olmadığını savundu.
CHP: 28 GÜN DE KALDIRILSIN
Bedelli askerlik teklifinde öngörülen 28 gün askerliğin kaldırılmasına yönelik beklentinin olduğunu dile getiren Emecan, "Açıkçası 28 gün ya da sayın Muş'un teklif ettiği gibi 21 günün bence hiçbir anlamı yok. Askerlik görevi ya da o duygu 20-28 güne sığdırılabilecek bir görev veya duygu mudur? Bunu merak ediyorum. O zaman da bu anlamını kaybediyor. Bunun kaldırılmasını talep ediyoruz. Madem bir fayda sağlayacağız ve buradan bir karar çıkacak, 28 gün de kaldırılsın." dedi. Emecan, 15 bin lira bedelin de kaldırılmasını, kaldırılmaması durumunda ise düşürülmesini istedi.
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Askere gitmek üzere olan işsiz gençlerin farklı bir muameleye tabi tutulması lazım. Onlara belki sıfır faizle veya belli dilimlere yayılmış olarak bir kredi verilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ise bedelsiz askerlik yapanların bu süreçteki sigorta primlerinin hazine ve maliye tarafından karşılanması taraftarı olduklarını ve bununla ilgili önergelerinin de olacağını ifade etti.
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, iki teklifin birleştirilmesi ile Kanal İstanbul konusunun "arada kaynatılmak istendiğini" ifade etti. Şener, "Askerlik çağındaki işsiz gençlerin hukukunu nasıl koruyacağız? Bu tür yasama faaliyetleriyle Meclisin ağırlığını da hissettiremeyiz." diye konuştu.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
AKP 21 GÜN OLARAK TEKLİF EDECEKLERİNİ DUYURMUŞTU
Görüşme öncesi açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik düzenlemesindeki 28 gün temel eğitimin 21 gün olarak revize edilmesini teklif edeceklerini bildirmişti. Söz konusu teklifte başka bir değişikliğe gitmeyeceklerini belirten Muş, son kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) vereceğini söyledi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda AKP'nin 15, CHP'nin 7, MHP ve HDP'nin 3'er, İYİ Partinin ise 2 üyesi var. Komisyonun Başkanvekilliği görevinde de, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor. MHP'li üç üyenin de desteğini alan AKP, komisyonda çoğunluğu oluşturuyor.
TORBA YASADA YER ALAN DİĞER MADDELER
Torba yasa teklifinde yer alan diğer maddeler ise şöyle:
KANAL İSTANBUL
Teklife eklenen madde ile Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkarılmasına olanak tanınıyor.
SPOR TOTO ARTIYOR
Bir diğer düzenleme de şans oyunları ile ilgili. Düzenleme ile Spor Toto'nun dağıtacağı ikramiye oranı ciddi oranda artıyor. Gerekçede amacın "yasa dışı bahis oyunlarının önüne geçmek" olduğu belirtildi.
SAĞLIK PERSONELİNE YIPRANMA HAKKI
Teklifte sağlık personeline de yıpranma hakkı verildi. Sağlık personeli bundan böyle ağır işte çalışan personel gibi 60 günlük yıpranma hakkı elde edecek. (HABER MERKEZİ)