Tes-İş Muğla Şube Başkanı Erçelik: Artık ölmek istemiyoruz
Tes-İş Muğla Şube Başkanı Erçelik, Yatağan Termik Santrali'nde 2 işçinin yaşamını yitirdiği kanal çökmesine ilişkin açıklama yaptı.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Yatağan Termik Santrali'nde 19 Temmuz günü 9 işçinin yaralandığı 2 işçinin de yaşamını yitirdiği raylı sistem olan kömür sevk kanalı çökmesine ilişkin Tes-İş Muğla Şubesi adına Şube Başkanı Fatih Erçelik bir açıklama yaptı.
Köprü galeri bant sistemiyle kazan bunkerlerine kömür besleme ünitesinin tüm termik santrallerde bulunan bir sistem olduğunu belirten Erçelik; “Ancak ülkemiz santraller tarihinde şu ana kadar böylesine bir çökme olayı hiç yaşanmamıştır. Acımız büyük…Yüreklerimize ateş düştü“ dedi.
Özelleştirmeler, taşeron, kuralsız çalıştırma başta olmak üzere, emek karşıtı politikaların, yaşanan acı tablonun ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çeken Erçelik şöyle dedi: Özelleştirme denilince sadece devir tarihinden sonraki 3 yıllık bir süreci değil, geriye dönük yaklaşık 25 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Yaşanan facia nasıl olsa özelleştirilecek mantığıyla yatırımların yapılmadığı, revizyon ve yenileme çalışmalarının durdurulduğu, taşeronlaşmanın önünün açıldığı 25 yıllık bir sürecin sonucudur. Yıllarca santrallerimizin özelleştirme kapsamından çıkartılması için verdiğimiz mücadelede, en son 447 gün süren Yatağan direnişinde ne denli haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır. Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi olarak, şu anki önceliğimiz yaralı kurtulan arkadaşlarımızın iyileşerek bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak, yaşamlarını yitiren arkadaşlarımızın acılı ailelerine her türlü desteği vererek yaşanan bu faciada eksiği, kusuru ve ihmali olanların adalet önünde hesap vermelerini sağlamak olacaktır.
İşyerinde çalışan diğer işçilerin ve firmalarda çalışan elemanların haklarının ve çıkarlarının korunması ve çalışma düzeniyle ilgili konularda işverenle görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Erçelik, "Şimdilik bir değişiklik söz konusu değildir, herhangi bir değişiklik olduğunda çalışan arkadaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır“ dedi.
Türkiye’de günde ortalama 4 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Erçelik şunları söyledi: Bu konuda Avrupa’da birinci sıradayız. Alınması gereken önlemler ve denetimlerle ilgili hükümetin ve Çalışma Bakanlığının acilen yeni düzenlemelere gitmesi gerekmektedir. Artık yeter, Soma’da, Ermenek’te, Rezidans inşaatlarında, asansörlerde, Yatağan’daki galerilerde yaşanan bu felaketler son olsun. İş cinayetleri son bulsun! (HABER MERKEZİ)