Liderlerden Lozan Antlaşması açıklamaları
Türkiye Cumhuriyeti'nin 'kurucu belgesi' olarak kabul edilen Lozan Antlaşması'nın 95. yıl dönümünde liderlerden açıklamalar yapıldı.
Antlaşmanın imzalandığı Beau Rivage Palace Oteli
Fotoğraf: Bayram Altuğ/AA
Siyasi parti liderleri, Lozan Antlaşması'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla mesajlar paylaştı.
Lozan Antlaşması'nı daha önce "Lozan'daki kayıplarımızın üzüntüsüyle yaşayan bir milletiz" ve "Lozan'ı imzalayanlar (kayıplardan) sorumludur" gibi ifadelerle eleştiren Erdoğan'ın mesajında "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgelerinden olan Lozan Barış Antlaşması'ndan bu yana geçen 95 yılda ülkenin siyasi, askeri, ticari ve diplomatik olarak gücünü artırırken, bölgesel ve küresel ölçekteki konumunu da pekiştirdiği" belirtildi.
Erdoğan mesajında, şunları kaydetti:
"16 Nisan halk oylamasıyla milletimizin takdirine sunulan, 24 Haziran seçimleriyle de uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, milletimizin birliğini perçinlerken, Türkiye'yi ekonomik, siyasi ve diplomatik bakımdan daha da güçlendirecektir. Yeni yönetim sisteminin sağladığı imkanlarla ülkemiz, bundan sonra 2023 hedefleri ile 2053 ve 2071 vizyonları doğrultusunda çok daha süratli yol alacaktır.
Lozan Barış Antlaşması'nın 95. yıl dönümü vesilesiyle, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bugünlere ulaşmamızda emeği olan tüm devlet adamlarımızı saygıyla yad ediyorum. Bugüne kadar vatanımızın bekası, milletimizin bağımsızlığı için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."
KILIÇDAROĞLU'NUN MESAJI
Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Bu toprakları canları pahasına savunanlara, 95 yıl önce bugün İsviçre'nin Lozan kentinde diplomasi tarihine altın harflerle geçecek bir antlaşmaya imza atanlara şükranlarımı sunuyorum" ifadesini kullandı.
LOZAN ANTLAŞMASI
İsviçre'nin Lozan şehrinde 95 yıl önce imzalanan antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesi kabul edildi.
Lozan Barış Antlaşması, 1. Dünya Savaşı sonucunda 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı.
Lozan'da TBMM’yi İsmet İnönü başkanlığında Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Saka’dan oluşan bir heyet temsil etmişti.
Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta, Lozan Barış Antlaşması’nı “Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla tamamlandığı zannedilmiş bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir” şeklinde tanımlamıştı. (HABER MERKEZİ)