Eğitim Sen Bakan Selçuk'a taleplerini iletti
Eğitim Sen yöneticileri, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüştü; taleplerini iletti.
Fotoğraf: Eğitim Sen
Eğitim Sen yöneticileri, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile eğitim alanının sorunlarına ilişkin toplantı gerçekleştirdi. Eğitim Sen performans sistemi, müfredat, sınavlar ve sözleşmeli öğretmenlik gibi sorunlara ilişkin taleplerini iletti. Bakan Selçuk ise 2 ay içerisinde 3 yıllık bir program hazırlayacaklarını ve sendikaları da bu sürece dahil edeceğini söyledi.
KESK’e bağlı Eğitim Sen'in genel başkan ve yöneticileri Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile bir araya geldi. Eğitime dair sorun ve taleplerini aktaran Eğitim Sen yöneticileri, performans sistemi, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, eğitim müfredatı, merkezi sınav sistemi gibi pek çok uygulamaya ilişkin eleştirilerini paylaşarak hazırladıkları dosyayı Bakan Selçuk’a sundu.
Eğitim Sen yöneticileri, geçtiğimiz günlerde bakanın “performans sistemini yaşama geçirmeyeceğiz” açıklamasının öğretmenlerin ortak sesinin karşılığı olduğunu belirterek öğretmen istihdamını piyasa değerleri üzerinden şekillendiren ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir başka uygulama olan öğretmen strateji belgesine ilişkin de eleştirilerini paylaştı.
Bakan Selçuk’a öğretmenlerin statülerini güçlendirmeyi ve daha nitelikli öğretmenler yetiştirmeyi hedefleniyorsa yapılması gerekenin, 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun adımlar atmasına ilişkin önerilerde bulunuldu.
'MÜLAKAT HAKSIZLIĞA NEDEN OLUYOR'
Mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ile birlikte iş güvencesinin fiilen ortadan kaldırıldığını, öğretmenlerin mazerete dayalı tayin hakkının ellerinden alındığını ve güvencesiz olmalarından kaynaklı da mobbing yaşadıklarını belirten Eğitim Sen, sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesini ve sözleşmeli öğretmenlerin tamamının kadroya geçirilmesini talep etti.
'MÜFREDATIN BİLİMLE BAĞLARI KOPARILDI'
Eğitim Sen yöneticileri, MEB’in müfredatla ilgili süreci büyük ölçüde kapalı kapılar ardında sürdürdüğüne ve 'öneri alma’ sürecinin tamamen sembolik olarak ele alındığına dikkat çekti. Yeni eğitim müfredatının bilimle bağlarının koparıldığına dikkat çeken Eğitim Sen yöneticileri, öğretim materyallerinin içeriğinin bilimsel ölçütlere uygun olarak yeniden düzenlenmesini, cinsiyetçi, gerici ve piyasacı öğretim programlarına son verilerek, tüm öğrenciler için çağdaş ve bilimsel öğretim programları uygulanmasını istediler.
'SINAV DEĞİL İLGİ VE YETENEKLERE GÖRE EĞİTİM'
Sınav sistemindeki son değişikliklerle öğrenci, öğretmen ve velilerin içine düştüğü endişe ve kaosa dikkat çeken Eğitim Sen, LGS tercihlerinin 5 ile sınırlandırılması ve üç ayrı gruba ayrılmasıyla öğrencilerin seçme hakkının engellendiğine dikkat çekti. Sınavlar yoluyla yapılan eleme ve yönlendirmelerin zaten eşit olmayan bir eğitim sistemi içinde yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yarattığına dikkat çeken Eğitim Sen, öğrencilerin okul öncesinden başlanarak üniversiteye kadar kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim aldığı nitelikli bir eğitim anlayışının benimsenmesini talep etti.
BAKAN SEKÇUK'TAN SENDİKALARI DİNLEME SÖZÜ
Bakan Ziya Selçuk ise bu sorunların farkında olduğunu söyledi. Eğitim Sen'in dile getirdiği sorunların çözümüne ilişkin sürekli iletişimde olacaklarını belirten Selçuk, bundan sonra süreci hem sendikalarla hem diğer eğitim bileşenleriyle birlikte sürdüreceklerini ifade etti. Eğitime ilişkin sorunların çözümünde sendikalarla birlikte hareket edecekleri sözünü veren Selçuk, 2 ay içerisinde 3 yıllık bir program hazırlayacaklarını söyledi. Selçuk, programa sendikaları da dahil edeceklerini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)