27 Temmuz 2018 16:30
/
Güncelleme: 17:43

21'inci yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması gerçekleşti

2018 yılındaki Ay ve Güneş tutulmaları arasında ülkemizden gözlenebilen tek tutulma olan 'kanlı Ay tutulması' gerçekleşti.

21'inci yüzyılın en uzun 'kanlı Ay tutulması' özelliğine sahip olan tutulmanın tamamı 6 saat 14 dakika, tam tutulma anı ise 1 saat 44 dakika sürdü.

Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesi ve Ay'ın Dünya'nın gölgesinde kalması sonucu gerçekleşen doğa olayı, Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusunda gözlemlendi.

KANLI AY TUTULMASINDAN GÖRÜNTÜLER

Fotoğraf: İbrahim Erikan /AA

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA


Fotoğraf: AA

MARS GÖKYÜZÜNDE PARLADI

Yaklaşık 6 saat 14 dakika süren Ay tutulması sırasında Dünya ve Mars gezegenleri de birbirine en yakın konuma geldi. Böylece Mars'ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesi mümkün oldu.

'KANLI AY TUTULMASI' NEDİR?

Ay Dünya'nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ile turuncu arasında bir renge bürünüyor. Ayın bu renge bürünmesinin nedeni gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı. Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En 'kırılgan' renk olan mavi, gündüzleri gökyüzüne rengini verirken en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor.

NASA çalışanları, tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya'yı gözlemleyen bir kişinin de bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı arası bir renk göreceğini aktarıyor. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et