LGS sonuçları açıklandı, yerleştirme nasıl yapıldı, şimdi ne olacak?
LGS'de tercih sonuçları yayımlandı. MEB, yerleştirmelerin nasıl yapıldığını, yerleşemeyenlerin ne yapması gerektiğini açıkladı.
Fotoğraf: Mesut Karaduman/AA
Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) tercih sonuçları açıklandı. Yerleştirme yapılacak okullar ve kontenjanları http://www.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yayımlandı.
6 Ağustos itibarıyla başlatılacak nakil yerleştirme süreci 4 dönemde tamamlanacak. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek.
İlk tercih döneminde tercih yapmayan öğrenciler de nakil tercihinde bulunabilecekler. Nakil yerleştirme sonuçları her yerleştirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül'de açıklanacak.
EĞİTİM SEN: KAOS VE KARGAŞA ORTAMI DEVAM EDECEK
Liselere yerleştirme sonuçları ve yaşanan kaosa, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasından (Eğitim Sen) tepki geldi. Evrensel'e konuşan Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç “Zaten sonuç yüzde 10’luk dilim için açıklandı.Veliler tercihlerde bulunmuştu ama birçok öğrenci tercih edilen okullara giremedi. Doğal olarak yerel yerleştirme sonuçlarını beklemek zorunda kalacak. Yüzde 90’lık kesim, yerel yerleştirme sonuçlarını bekleyecek” diye konuştu.
Gerçekte Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine yüzde 7’lik bir kesimin yerleştiğine dikkat çeken Sağdıç “Tercih ve nakil işlemi devam edecek ama öğrenci ve velilerin de umduğunu bulamadığı bu kargaşa ve kaos ortamı devam edecek” dedi.
Nitelikli-niteliksiz okul ayrımını da eleştiren Sağdıç konuyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı: PISA sonuçlarına göre OECD ülkeleri arasında sonlardayız. Ayrıca yüzde 10’luk kesim iyi eğitim geri kalanı da kötü eğitim alacak demek de eksik ve hatalı olur. Çünkü bakanlığın belirlediği yüzde 10’luk diliminin içerisinde imam hatip ve meslek liseleri var! Bunlar velilerin beklentileri karşılayan okullar değil. Ayrıca sınavla öğrenci almayan ama eğitim-öğretim kadrosu iyi olan bir çok Anadolu lisesi var. Bu açıdan baktığımızda yüzde 10 yüzde 90 kıyaslaması bile yetersiz kalır. Özetle yaşanan kaos ve karmaşaya nitelik düşmesi de eklenecek.
KAÇ KİŞİ TERCİH YAPTI?
Merkezi yerleştirmede 127 bin 480 kontenjan için 437 bin 70 aday tercih yaptı, bu adaylardan 127 bin 283'ü yerleşirken 197 kontenjan boş kaldı.
Merkezi sınav sonucuna göre, 33 bin 694 öğrenci birinci tercihine, 35 bin 148 öğrenci ikinci tercihine, 27 bin 912 öğrenci üçüncü tercihine, 18 bin 812 öğrenci dördüncü tercihine, 11 bin 717 öğrenci ise beşinci tercihine yerleştirildi.
KAÇ KİŞİ NERELERE YERLEŞTİ?
Bu yerleştirme sonucunda 28 bin 740 kontenjana sahip Anadolu imam hatip liselerine 28 bin 675 öğrenci yerleşti; 65 kontenjan ise boş kaldı. Ayrıca Anadolu liselerinin 35 bin 560 kontenjanının tümüne yerleştirme yapıldı. 19 bin 140 kontenjanlı Anadolu teknik programlarına 19 bin 8 öğrenci yerleştirilirken, 132 kontenjan boş kaldı. 34 bin 530 kontenjanı bulunan fen liselerinin tamamı ile 9 bin 510 kontenjanı olan sosyal bilimler liselerinin tümüne öğrenci yerleştirildi.
YEREL YERLEŞTİRME
Yerel yerleştirmede ise 1 milyon 141 bin 318 kontenjan için 1 milyon 17 bin 891 aday tercih yaptı, bu öğrencilerden 798 bin 926'sı yerleşirken 91 bin 687'si yerleşemedi. Yerel yerleştirmede 342 bin 392 kontenjan boş kaldı.
Yerel yerleştirme sonucunda 503 bin 970 öğrenci birinci tercihine, 118 bin 327 öğrenci ikinci tercihine, 84 bin 619 öğrenci üçüncü tercihine, 57 bin 314 öğrenci dördüncü tercihine, 34 bin 696 öğrenci ise beşinci tercihine yerleştirildi.
Bu yerleştirme sonucunda 224 bin 950 kontenjanı bulunan Anadolu imam hatip liselerine 117 bin 662 öğrenci yerleşirken bu liselerin 107 bin 288 kontenjanı boş kaldı. Anadolu liselerinin ise 434 bin 886 kontenjanından 413 bin 816'sına yerleştirme yapıldı ve bu liselerin 21 bin 70 kontenjanı boş kaldı. 481 bin 482 kontenjanı bulunan Anadolu meslek programlarına 267 bin 448 öğrenci yerleşirken 214 bin 34 boş kontenjan bulunuyor.
Merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirmenin ardından bin 653 adayın pansiyonlu okullara yerleştirilmek üzere tercihleri dikkate alındı. Bu adaylardan 477'si pansiyonlu okullara yerleştirildi.
Genel olarak merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme sonuçlarına göre; yüzde 50 Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15 imam hatip lisesine, yüzde 35 meslek liselerine yerleşme gerçekleşti.
Merkezi yerleştirme işlemlerinde adaylar sınav puanlarına göre yerleştirildi, sadece 51 aday için sınav puan eşitliği durumu oluştu ve bu adaylar ortaöğretim başarı puanı (OBP) üstünlüğüne göre yerleştirildi.
Yerel yerleştirme sonucunda puanların eşitliği oluşan 252 aday için kontenjan artırımı yapılarak yeniden yerleştirme yapıldı, bu işlem sonucunda puanların eşitliği oluşan 5 aday, ilgili okullara manuel yerleştirildi. Bu 5 aday, hiç yerleşemeyen veya önceki durumda kontenjanı dolmamış olan okullara yerleşmiş adaylar olduğundan, yer değişikliğinden kaynaklı herhangi bir hak kaybı oluşmadı.
Milli Eğitim Bakanlığınca, liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 6 Ağustos itibarıyla başlatılacak nakil yerleştirme süreci 4 dönemde tamamlanacak. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek. İlk tercih döneminde tercih yapmayan öğrenciler de nakil tercihinde bulunabilecekler. Nakil yerleştirme sonuçları her yerleştirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül'de açıklanacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 6 Ağustos itibarıyla başlatılacak nakil yerleştirme süreci 4 dönemde tamamlanacak.
YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILDI?
Bakanlığın resmi internet sitesinde "lise yerleştirmeleri nasıl yapıldı" başlıklı infografik paylaşıldı.
Buna göre, bugün açıklanan sınav puanıyla öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi puan üstünlüğüne dayalı yapılırken eşitlik durumunda ise ortaokul başarı puanı yüksek öğrenciler öncelikle yerleştirildi.
SINAVSIZ OKULLARA NASIL ÖĞRENCİ YERLEŞTİRİLDİ?
Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemlerinde, kayıt alanı içindeki okullara yerleştirme esas alındı. Kayıt alanı içerisinden tercih eden öğrenciler yerleştikten sonra boş kontenjan kalmışsa "komşu kayıt alanı" ve "diğer kayıt alanları" sırası kullanıldı.
Kayıt alanı içerisinden aynı okulun kontenjandan fazla tercih edilmesi durumunda ortaokulu ilgili kayıt alanında okuyanlar, bulunma sürelerine göre 8 dönem öncelikli olacak şekilde yerleştirildi. Bu ölçütlerin denkliği durumunda ortaöğretim kurumunu öncelikle tercih eden öğrencilere, öncelik verildi.
Eşitlik durumunda ortaokul başarı puan dilimleri yüksek öğrenciler öncelikle yerleştirildi. Eşitliğin devam etmesi halinde devamsızlık kategorileri düşük olan öğrenciler, doğum tarihi açısından yaşça küçük olanlara, öncelik tanındı. Yaşların da eşit olduğu durumda olan tüm öğrenciler, aynı özelliğe sahip üst tercihine yerleşen öğrencilerle aynı ortaöğretim kurumuna yerleştirildi.
YEREL YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILDI?
Yerel yerleştirmeler de sınavlı yerleştirmeler gibi yazılım aracılığıyla yapıldı ve hiçbir istisnası olmayan biçimde söz konusu yerleştirme prosedürünün dışına çıkılmadı.
Bu yerleştirme puan esaslı yapılmadığından öğrencilerin okullara dağılımı başarı yönünden farklılıklar içeren yapıda oluştu. Yani her okulda çok başarılı ve kısmen daha az başarılı öğrenciler bulunuyor. Bunun öğrencileri olumlu etkileyeceği her okulda başarı odaklı bir eğitime hizmet edeceği öngörüldü.
ÖĞRENCİLERİN NE KADARI TERCİH ETTİĞİ OKULA YERLEŞTİ?
İlk yerleştirmede tercih yapan öğrencilerin yüzde 91'i merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara dağıtıldı.
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara 798 bin 926 öğrenci tercihleri doğrultusunda yerleştirildi. Tercih yaptığı halde, 91 bin 687 öğrenci hiçbir tercihine yerleşemedi. Bu öğrenciler için 342 bin 392 boş kontenjan bulunuyor. Ayrıca illerde, daha fazla tercih edilen okul türlerinde kontenjan artırımı konusundaki çalışmalar sürüyor.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Yerleştirmeye esas nakil süreci 4 dönemde yapılacak. Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okuldan memnun olmayanlar için alternatif kontenjanlar bulunuyor. Kontenjan yapısının, tüm öğrencilerin bir okula yerleştirilebileceği kadar hatta daha fazla olduğu bildirildi.
Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül'de nakil için her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek.
DAHA ÖNCE TERCİHTE BULUNMAYANLAR NE YAPACAK?
İlk tercih döneminde tercih yapmayan öğrenciler de nakil tercihinde bulunabilecekler. Nakil yerleştirme sonuçları her yerleştirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül tarihlerinde açıklanacak.
Tercihleri doğrultusunda yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde de hiçbir tercihine yerleşemeyen veya hiç tercih yapmayan öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların boş kontenjanlarına yerleşebilmek için il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına 10-14 Eylül arasında başvurabilecekler. (AA)