Ercüment Akdeniz Denizli’de okurlarıyla buluştu
Gazeteci-Yazar Ercüment Akdeniz, son kitabı 'En Güzel Şarkı'ya dair okurlarıyla Denizli'de bir araya geldi.
Fotoğraf: Evrensel
Gazeteci-Yazar Ercüment Akdeniz’in kaleme aldığı “En Güzel Şarkı” romanı Denizli’de okurlarla buluştu. Kitap Kurdu Kafe’de gerçekleşen söyleşi ve imza etkinliğine ilgi yoğundu. Akdeniz, slayt gösterimi eşliğinde mültecilerin uğradığı sömürüyü anlatırken, etkinliğe katılan mülteciler de “Bize yardım yapıldığı, el üstünde tutulduğumuz söyleniyor, bu doğru değil. Yaşamak için en kötü işlerde ve en ucuza çalıştırılıyoruz” dedi.
Son kitabının yazılış serüvenini okurlarla paylaşan Akdeniz, Kitabın Çizeri Günay Karakuş’un selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Akdeniz; “Günay’la birlikte mülteci gerçeğini en yalın, en anlaşılır nasıl anlatırız diye kafa yorduk. Toplumda var olan ön yargı duvarlarını nasıl kırarız diye düşündük. Söz ve çizgi yan yana geldi ve böylesi bir çalışma ortaya çıktı” dedi.
Göçle birlikte Türkiye’de çocuk işçilik yaşının 6 yaşa kadar düştüğü bilgisini veren Akdeniz, “Bu çılgın sömürüye son vermek için Türkiyeli ve Suriyeli işçiler ortak hak arama mücadelesinde birleşmeli” ifadelerini kullandı. Suriyelileri geri gönderme vaadiyle oy isteyen muhalefet partilerini de eleştiren Akdeniz, saya direnişinden örnekler vererek, “Mülteci işçilerle ortak sınıf mücadelesi ve sınıf kardeşliği; işçi ve emekçiler için başka çıkar yol yok” şeklinde konuştu.
‘ORTAK MÜCADELE ZOR DEĞİL Mİ?’
Etkinlikte Suriyeli ve İranlı mülteciler de söz aldı. Üç çocuk babası Suriyeli bir işçi, iddia edildiği gibi devletten yardım almadıklarını belirterek, “Yaşamak için en ağır işlerde, en ucuza çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi. İranlı bir mülteci de Yazar Akdeniz’e “Türkiye’de insanlar, ücretleri mültecilerin düşürdüğüne inanıyor, bu durumda mücadeleyi ortaklaştırmak zor değil mi?” sorusunu yöneltti.
İşçilerin fabrikalarda tezgah kardeşi, iş cinayetlerinde de kan kardeşi olduğuna değinen Akdeniz, sendikaların işçileri örgütlemek için Türkçe-Arapça bildiriler dağıtması gerektiğine de dikkat çekti.
Etkinlikte söz alan bir başka İranlı mülteci ise “Suriyelilerden farklı olarak biz Birleşmiş Milletlere siyasi sığınma talebinde bulunduk ve bu kabul edildi. 3 yıldır Türkiye’de bekletiliyoruz. BM yardım vermediği için de en kötü işlerde çalışıyoruz. Mesela benim gözlerim kaynak yapmaktan kan çanağı gibi, yüzümde de spiral kesiği var. Bu yaşananlardan BM de Avrupa da sorumludur” dedi.
Mültecilere karşı gündeme gelen ön yargıları ve ırkçı yaklaşımları eleştiren Denizlili okurlar da mücadelenin çeşitli sorunları üzerinde görüş ve düşünce belirtti. Söyleşi sonunda Akdeniz, Kor Kitap’tan çıkan “En Güzel Şarkı” romanını okurları için imzaladı. (Denizli/EVRENSEL)