'Yarısı yunus diğer yarısı balina' haberi gerçeği yansıtmıyor
'Hawaii açıklarında yarısı yunus, diğer yarısı balina olan balık tespit edildi' haberi birçok sitede yer aldı. Ancak gerçek, öyle değil.
Fotoğraf: Kimberly A. Wood/Cascadia Research
Mehmet ÖZER
İstanbul
"Yarısı yunus diğer yarısı balina" başlığıyla servis edilen ve birçok haber sitesinde yayınlanan haber gerçeği yansıtmıyor.
thetimes.co.uk tarafından yayınlanan ve AA tarafından çevrilerek abonelere servis edilen haberde, "Hawaii sularında yunusla balinanın çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı sanılan balığa rastlandı" deniliyor. Söz konusu haberde, "Bulunan balığın kafasının kavun kafalı balina türüne benzediği ancak yunuslarınki gibi yüzgeçleri olduğu bildirildi." ifadesi kullanılıyor.
"İncelemelerde kaba dişli yunus türü ile kavun kafalı balinanın çiftleşmesinden meydana geldiği belirtilen balığın memeli olduğu kaydedildi." denilen haberde, "memeli olduğu tespit edilen balığın" yeni bir tür olup olmadığı konusunda araştırmaların sürdüğü belirtiliyor.
PEKİ, GERÇEK NE?
Bilim insanları, Hawaii sahillerinde melez (hibrid) bir canlı keşfettiler. Keşfedilen melez canlının, kaba dişli yunus ile kavun kafalı balinanın çiftleşmesinin ürünü olduğu tespit edildi.
Haber buraya kadar doğru. Ancak gözden kaçırılan nokta şu ki, "kavun kafalı balina" aslında bir yunus türü. İnsanların ona balina diye seslenmesi onu balina yapmıyor. Tıpkı, "incir sineğinin" gerçekte sinek değil arı olması gibi.
Sonuçta, bilim insanlarının bulduğu melez canlı, iki yunus türünün çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkan ve nadir de olsa daha önce de rastlanan bir durum.
Gelelim, bulunan balığın memeli olması meselesine. Hem yunuslar hem de balinalar balık değil memeli canlılardır. Dolayısıyla, yavruları da balık değil memelidir.