Çorlu'daki tren kazasının bir benzeri yaşanacaktı, eşikten dönüldü
Aydın'ın Buharkent ilçesinde sağanak rayların altını boşalttı. Durumu fark edilmesi üzerine tren seferi durduruldu.
Fotoğraf: DHA
Denizli ve Aydın arasında bir kaç gündür aralıklarla devam eden yağış nedeniyle TCDD’ye ait tren yolunda bazı bölgelerde rayların altı boşaldı. Durumun fark edilmesi üzerine seferler durduruldu ve Çorlu tren kazası benzeri bir facianın eşiğinden dönüldü. Yaşanan olay Çorlu faciası sonrası yapılan uyarıların dikkate alınmadığı gösterdi.
Faciadan makinistin son anda fark etmesi sonucu dönüldüğü iddia ediliyordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konuyu yalanlayarak, kontrollerin artırıldığını ve hasarın demiryolu bakım ve kontrol personeli tarafından tespit edildiğini iddia etti. Ancak belediye başkanı, bakanlığın bu açıklamasından önce "Vatandaş beni aradı. Hemen durumu demiryolları ekibine bildirdik" açıklamasını yaptı.
SEFER DURDURULDU
8 Temmuz'da Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yağış nedeniyle rayların altındaki toprağın kayması sonucu 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin de yaralandığı kazanın bir benzeri Denizli'de meydana geliyordu.
DHA'nın haberine göre; saat 19.30'da Aydın'ın Buharken ilçesi ile Denizli'nin Sarayköy ilçesi arasındaki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait yolcu treninde olası facia atlatıldı. Bölgede bir kaç gündür aralıklarla devam eden yağış nedeniyle Kızıldere Mahallesi yakınlarındaki demir yolunun altı boşaldı. Durumun fark edilmesi üzerine treni seferi durduruldu. İstanyonlarda bekleyen trenlerdeki yolcuların ise otobüslerle seyahatlerine devam ettirildi.
Rayların altının boşalmasına yağış nedeniyle taşan Kızıldere Çayı’nın neden olduğu anlaşıldı. Gece boyu yapılan onarım çalışmaları sonrası yol düzeltildi, sabah (31 Temmuz) seferler tekrar normale döndü.
'OLAY NASIL FARK EDİLDİ?' MUAMMASI
DHA'da yer alan haberde durumu son anda makinistin fark ettiği bilgisi yer alıyordu. Ancak bakanlık bu durumu yalanladı. Hasarın demiryolu bakım ve kontrol personeli tarafından tespit edildiğini iddia etti. Ancak AA'ya konuşan bir vatandaş olayı kendisinin ihbar ettiğini söylerken belediye başkanı da "Vatandaş beni aradı, Hemen durumu demiryolları ekibine bildirdik" dedi.
BAKANLIK: PERSONEL TESPİT ETTİ, MAKİNİSTİN SON ANDA ÖNLEMESİ GİBİ BİR DURUM YOK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, hattın yağışlar nedeniyle hasar gördüğünün demiryolu bakım ve kontrol personeli tarafından tespit edildiği belirtilerek son anda fark edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın son dönemde ülke çapında artan aşırı yağışlar nedeniyle ulaşımı etkileyecek herhangi bir durumla karşılaşılmaması amacıyla bakım ekipleri tarafından kontrollerin artırılması talimatı verdiği ifade edildi.
Açıklamada, "Durumun son anda fark edilmesi veya ‘makinistler fark edip kazayı önledi’ gibi bir durum söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.
VATANDAŞ: BEN HABER VERDİM
Bakanlık bu açıklamayı yaparken AA’da yer alan başka bir haberde raylarla ilgili sıkıntıyı Emin Sarıoğlu’nun belediye başkanına haber verdiğini söylediği bilgisi yer aldı.
Sarıoğlu, "Başkanımızı hemen arayarak durumu anlattım. Tren seferleri tam zamanında durduruldu. Aksi halde tren yolundaki rayların altı tamamen boşalmıştı. Bir facia olabilirdi. Bir vatandaşımızın burrnunun bile kanamaması bizi mutlu etti. Buna da şükür." dedi.
BELEDİYE BAŞKANI: BİR VATANDAŞIMIZ BENİ ARADI
Belediye Başkanı Erol da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Can kaybı yok. Arazilerde sorun var. İncir üretiminin en yoğun olduğu bölgeler burası. O yüzden tarımsal üretimde zarar var. Ekiplerimiz çalışmalara devam ediyor. Bir vatandaşımız beni aradı. Rayların altında çökme olduğunu ifade etti. Hemen durumu demiryolları ekibine bildirdik. Ama makinistin olayı fark etmesi ve gece o saatte rayların altını görme gibi bir durum yok." diye konuştu.
BTS: ŞİRKET MANTIĞI FACİALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Evrensel'e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Cavit Kayaoğlu, “Sel taşkını, balans dediğimiz malzemeleri alıp götürmüş. Bizim eskiden bu altyapı çalışmalarını yapan servislerimiz vardı. Şimdi dört bölüme ayırdılar. Bu işe bakan TCDD altyapı yol servisi. Bu yol çalışmaları genelde ihale yoluyla özel şirketlere veriliyor. Burada denetim çok önemli. Komisyonlara nasıl geçiyor, tamamen tartışmalı konular bunlar. Şirket mantığının nasıl çalıştığını az çok herkes biliyordur. Sonuçta ihaleyi alan şirket paramı alayım mantığıyla hareket ediyor ve Türkiye’de ihalelerin nasıl alındığı herkesin malumu. Post çalışması nasıl yapılmış, hangi şartlarda, kim yapmış bunların araştırılması gerekiyor. Ne şekilde ihale edilmiş, alt malzemenin en ufak bir sel taşkınında nasıl kayıp gittiği düşündürücü. Arazi ve fiziki şartlar neyse ona göre yapılması gerekiyor. Ancak son yıllarda liyakat sorunu, görevlendirilen personelin yetkin olmayışı böyle sonuçlar doğuruyor. Bu da facialara davetiye çıkarıyor” diye konuştu.
ÇORLU'DA DA BENZER BİR GÖRÜNTÜ OLUŞMUŞTU
8 Temmuz günü Uzunköprü (Edirne)- Halkalı (İstanbul) seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yağış nedeniyle rayların altından toprağın çekilmesi sonucu devrildi. Yürekleri sızlatan faciada 25 kişi yaşamını yitirirken, 340 yolcuda yaralandı. Bu kaza öncesi de bölgede son 3-4 gündür yoğun yağış yaşandığı ve buna bağlı olarak kazanın rayların altındaki toprağın çekilmesi neden olarak gösterildi. (HABER MERKEZİ)