31 Temmuz 2018 10:47

İzmir'de yeşil alanların sit derecelerinin düşürülmesine karşı dava

İzmir'de 9 ilçedeki yeşil alanların sit derecelerinin düşürülerek yapılaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasına karşı TMMOB dava açtı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir'in dokuz ilçesinde binlerce hektarlık yeşil alanın sit dereceleri düşürülürken yeni yapılaşmaların önündeki engellerin kaldırılmasına karşı dava açan TMMOB doğal sit alanlarına sahip çıkmaya devam edeceğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'in Bornova, Çeşme, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe, Karaburun Foça, Menemen, ve Çiğli ilçelerinde pek çok sit bölgesinin statüsü değiştirilmesi  kararı yargıya taşındı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yaptığı basın toplantısı ile düzenlemenin iptali için dava açtığı duyurdu.

İzmir Mimarlık Merkezi'ndeki basın toplantısında açıklama yapan Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, yeni düzenlemeler kapsamında yeniden tanımlanan koruma statüleri, insan müdahalesini önlemeye yönelik yaptırımları gevşetmekte, önemli doğa alanlarımızın risk altına girmesine neden olduğunu belirtti. Değişikliğe gerekçe olan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Raporunun kamuoyundan saklandığını da dile getiren Yalçın, söz konusu uygulamalarda, ekosisteme dair bilgisi/yeterliliği olmayan uzmanlara yer verildiği ve araştırmalarda atlanan yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgilerin var olduğu görülmüştür. Özellikle farklı jeomorfolojik oluşumlar olmaları nedeniyle benzerlik göstermeyen sulak alanlar gibi önemli doğa alanlarında yürütülen ekolojik temelli bilimsel çalışmalarda, değerlendirilen alana/ekosisteme özgü uzmanlığa gereksinim duyulmaktadır" dedi.

'KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ İLE İLİŞKİLİ'

Değişikliğin yaratacağı sonuçlara dair endişelerini de açıklayan Yalçın şunları söyledi "Son yıllarda art arda gelen tüm bu yönetmelikler, sit derecelerindeki değişiklikler, üst ölçek plan kararları ve büyük ölçekli mega proje olan Körfez Geçişi ile İzmir için gelecekte çizilen senaryo; doğal ve kültürel dokusundan gitgide uzaklaşan, ekolojik değerlerini kaybeden, betonlaşmaya teslim edilmiş, parça parça plan değişiklikleri ile yüksek rant artışlarının önünü açan, kıyılarını betona teslim eden rant talanı altında sağlıksız bir kente dönüştürüleceği endişesini yaratmaktadırGeçmişte elde edilmiş koruma niteliklerini ortadan kaldırarak, yasal boşluklar ve mevzuat eksiklikleri yaratarak karar verici olarak tarif edilen Bakanlık aracılığı ile milyonlarca hektar koruma alanında çeşitli yatırımlar yapılmasının önünü açmak, gelecek kuşakların sağlıklı bir çevrede yaşamasını tehlike altına atmaktadır" dedi.

'DOĞAL SİT ALANLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Doğal sit alanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini de belirten Yalçın "Yaşanan süreçte bilimsel gerçeklerden ve bütünlükten uzak, parsel ölçeğinde ele alınarak yapılan uygulamalara tanık olmaktayız. Bornova'daki, Çeşme Yarımadasındaki ormanlarımızın, kıyılarımızın, tüm yabani fauna ve floranın varlığı, doğal yaşam alanlarının etkili bir biçimde korunması/yönetilmesi bir yana, hızlı bir biçimde yok olmasına neden olacak bu düzenlemeler iptal edilmelidir. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak, bütüncül ve bilimsel yaklaşımla, şeffaf bir yol izlenerek doğal sitlerin yeniden değerlendirilmesi/korunması için yürüttüğümüz hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve kamu yararına aykırı her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

HANGİ BÖLGELERİ KAPSIYOR?

Düzenlemeyle birlikte İzmir’de ona yakın ilçede yirmiden fazla bölge doğrudan etkilenecek. Çiğli’de Kuş Cenneti’nin gerisinde kalan Kaklıç bölgesi, Bornova ilçesinin eski köy yerleşkelerinden Köyiçi, Çiçekli, Karaçam, Beşyol, Yakaköy’ün bazı kesimleri düzenlemeyle birlikte imara açılmış oldu. Değişen sit kararları kapsamında esas etkilenen bölge ise İzmir’in gözbebeği Yarımada kesimi oldu. Çeşme, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe ilçelerinde sırasıyla Alaçatı, Ovacık, Germiyan, Ildır, Zeytineli, Gülbahçe, Yağcılar, Ulamış, Yelki gibi yerleşim alanları listeye dahil edilen alanlar arasında yer aldı.

NELERE İZİN GELDİ?

Yayınlanan değişikliğe göre, İzmir’de doğal zenginlikleriyle ünlü birçok alanda süregelen katı koruma kuralları da kalkmış ve yeni ticari, sanayi, enerji ve turizm yatırımlarının da önü açılmış oldu. Geçmişte doğal sit statüsündeki alanlara “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları” vasfının getirilmesiyle birlikte, başta düşük yoğunluklu turizm ve konut inşası izni verildi. Bunun yanı sıra, çevresel etkileri ile tartışma konusu olan çeşitli sanayi tesisleri, kum, çakıl, taş ve benzeri amaçla kullanılabilecek maden ocaklarıyla katı atık depolama tesisleri, atık su arıtma tesisleri, yat limanları ve akaryakıt istasyonlarının da imar izni getirildi. Mahkemelik olan bir çok yapı da 'yasal statüye' kavuşmuş oldu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köylüler, maden sondajını önlemek için nöbeti sürdürdü

SONRAKİ HABER

Maraş'ta inşaatta göçük: 3 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa