31 Temmuz 2018 23:19

‘LGS’deki kaosun bedeli öğrenciye patladı’

'TEOG, öğrenciler üzerinde stres yarattığı için kaldırıldığı ancak stres bitmedi. Bu sistemle uzadı. Çocukların psikolojisi altüst oldu…'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Pilot olmak isteyen Kerem, ortalaması yüksek olmasına rağmen, rehber öğretmeninin zorunlu demesi üzerine tercihine eklediği imam hatip lisesine yerleştirildi. Kerem’in sınav hazırlığı ile birlikte başlayan stresi nakil işlemlerinin sonuncusunun yapılacağı eylül ayına kadar devam edecek.

Pilot olmak isteyen Kerem, sınavdan önce yaptığımız röportajda hedefine ulaşmak için iyi bir okul hedeflediğini belirterek “İmam hatip ya da meslek lisesi gelirse üzülürüm” demişti. Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin’in, çocukları stresten kurtarmak için getirildiği iddia edilen sistemle ilgili “Öğrenciler istemedikleri okula gitmeyecek” şeklindeki sözlerine rağmen Kerem’in korktuğu başına geldi. Kerem, ortalaması yüksek olmasına rağmen, zorunlu denilerek tercihine eklenen  imam hatip lisesine yerleştirildi. Kerem’i stres dolu bir ay daha bekliyor. Bir ay boyunca boş kontenjanlara 4 kere daha tercih yapabilecek olan Kerem’in sınav hazırlığı ile birlikte başlayan stresi nakil işlemlerinin sonuncusunun yapılacağı eylül ayına kadar devam edecek.

‘İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİ YAZMAK ZORUNLU DENİLDİ’

MEB yetkililerinin LGS sistemini getirirken söyledikleri “Çocuklar istemedikleri okula gitmeyecek” sözünün doğru olmadığı, uyarılara rağmen ilk uygulamada ortaya çıktı. Pilot olma hayali ile kısıtlı imkanlarına rağmen sınava hazırlanan Kerem, yanlış yönlendirme ile imam hatip lisesine yerleşti. Keremi’in babası Süleyman Buluş imam hatip ve meslek lisesinden birer tane tercih etme zorunluluğu adrese uzak okullar tercih edildiğinde geçerli olmasına rağmen tercih yaparken okuldaki rehber öğretmenin sınıftaki tüm velilere adrese en yakın imam hatip ve meslek lisesini tercih etmenin zorunlu olduğunu söylediğini öne sürerek, “Biz de ‘Ortalaması yüksek zaten gelmez’ dedik. Ama imam hatip geldi. Çocuğum ana dersleri almadığı bir okulda hedeflerine ulaşamaz. İmam hatip liseleri dolsun diye bu şekilde çocukların gelecekleri ile oynamaları doğru değil” dedi.

‘STRES BİTECEK DEDİLER. ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ ALTÜST OLDU’

Sınavın öğrenciler üzerinde stres yarattığı için kaldırıldığını ancak öğrenciler ve veliler açısından belirsizliklerle dolu bir sistem getirildiğini söyleyen Buluş, “Stres TEOG kaldırıldığı andan itibaren başladı. Nasıl bir sınav olacak, yerleştirme nasıl olacak, sınavlarda hangi soru türleri sorulacak? Bunlar hep son ana kadar belirsizdi. Çocuk sene başında çalıştığı soru türlerini çöpe atıp yeniden başladı. Sonra ‘Çember sistemi olacak’ dediler. Ne olduğunu tam anlayamadan çocuk sınava girdi. İlk kez uygulandığı için zaten stres altında sınava girdi. Bir de soru türleri kendilerine gösterilenden farklı çıktı. Yine de tercih yaptık ancak tercih yaparken yanlış yönlendirildik” dedi.

Kerem’den önce yerleştirme sonucuna baktığını ancak bunu oğluna söyleyemediğini anlatan Buluş, “ ‘Bi’bak bak hangi okul gelmiş?​’ dedim. Kendisi baktı. İmam hatibi görünce üzüldü. Şimdi boş kalan kontenjan olursa yeniden tercih yapacağımızı öğrendik. ‘İyi bir okula gitsin’ derken şimdi ‘İmam hatipten nasıl çıkarırız’ diye boş kontenjanlara bakacağız. O da ayrı bir stres. Stres bitmedi. Bu sistemle uzadı. Çocukların psikolojisi altüst oldu” dedi.

Bir çok öğrenci ve veli de sosyal medya üzerinden herhangi bir okula yerleşememenin ve adresine yakın diye yüksek ortalamaya sahip olmasına rağmen  imam hatip, meslek lisesi gibi başarı düzeyi düşük okullara yerleşmenin üzüntüsünü paylaşıyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD'li Rahip Brunson'ın ev hapsine itiraz reddedildi

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı: 11. Astana toplantısı kasım ayında yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa