Elektriğe ve doğalgaza konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam
Elektriğe ve doğalgaza konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam geldiği duyuruldu. Yeni fiyatların yarından itibaren geçerli olacağı açıklandı.
İLGİLİ HABERLER
BOTAŞ, santrallerin gazına zam yaptı, İSO'dan tepki geldi
Elektriğe ve doğalgaza yarından itibaren geçerli olmak üzere meskenlerde yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 zam geldi. Fiyat artışı Resmi Gazete'de yayımlandı.
EPDK'DEN AÇIKLAMA
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik fiyatlarına kilovatsaat başına yüzde 9 ila yüzde 14 zam yapıldı.
EPDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni fiyatlar 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak.
Buna göre, vergi ve fonlar dahil perakende elektrik satış tarifelerinde, enerji maliyetlerinde gerçekleşen artışlar sebebiyle meskenler için yüzde 9, diğer tüketiciler için yüzde 14 artışa gidildi.
Elektrik fiyatlarına en son 1 Nisan'da yüzde 2,89 zam yapılmıştı.
BOTAŞ'TAN AÇIKLAMA
Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nden (BOTAŞ), yarından itibaren geçerli olmak üzere konut abonelerine uygulanan doğalgaz fiyatına yüzde 9, yıllık tüketim miktarı 300 bin metreküpün üstünde olan proses amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketicilere uygulanan fiyata ise yüzde 14 zam yapıldığı bildirildi.
Şirketten yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 44 aydır doğalgaz satış fiyatlarında herhangi bir artış yapılmadığı ve Ekim 2016'da yaklaşık yüzde 10 indirim uygulandığı belirtildi.
Ham petrol fiyatlarında ve döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak doğalgaz alım maliyetlerinde önemli oranda artışlar meydana geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Son iki yılda brent petrol fiyatlarında yüzde 100’ü bulan ve döviz kurunda ise yaklaşık yüzde 63’lük artış gerçekleşmiştir. Bu nedenle doğalgaz toptan satış fiyatlarımızda yeni bir düzenlemeye gidilmesi zorunlu hale gelmiştir. Buna göre, 1 Ağustos 2018'den geçerli olmak üzere, konut abonelerine ve küçük ve orta ölçekli proses amaçlı doğalgaz kullanan müşterilerimize doğalgaz satış fiyatı yüzde 9 oranında artırılarak metreküp başına 0,832340 lira, yıllık tüketim miktarı 300 bin metreküpün üstünde olan proses amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketici müşterilerimize doğalgaz satış fiyatı yüzde 14 oranında artırılarak metreküp başına 1,000464 lira olacaktır. İlgili taraflarla görüşülerek karşılıklı varılan mutabakatla elektrik üretim amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketici müşterilerimize doğalgaz satış fiyatı bin metreküp için 270 dolar olarak uygulanacaktır ve güncel döviz kuru üzerinden Türk Lirası olarak faturalandırılacaktır."
Açıklamada ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uygulanan Milli Enerji Politikası'na değinilerek, "Bu politika çerçevesinde ülkemizde son dönemdeki enerji üretiminde güçlü bir şekilde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmektedir. BOTAŞ olarak biz de bu politika çerçevesinde doğalgaz ithalatında ve satışında gerekli hassasiyeti göstererek planlamalarımızı yapmaktayız. " değerlendirmesinde bulunuldu.
BOTAŞ, SANTRALLERE DE GAZ ZAMMI YAPTI
Karar, BOTAŞ'ın elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapmasının ardından geldi. (EKONOMİ SERVİSİ)
EMO İZMİR: ELEKTRİK ZAMMI EKONOMİK KRİZİN İŞARET FİŞEĞİ OLDU
Yapılan zamla ilgili TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yazılı açıklama yaptı. Zam için seçim sonuçlarının beklendiğinin ifade edildiği açıklamada “Müjde olarak sunulan ‘elektriğe zam yok’ haberlerinin üzerinden 1 ay geçmeden şimdiye kadar hiç yapılmadık şekilde, Ağustos ayında geçerli olmak üzere tarifeler zamlandırılmıştır. Temmuz ayında artırılmayan tarifede 30 gün geçmeden konutlarda yüzde 9, sanayide yüzde 14`leri bulan zam yapılaması dikkat çekicidir. Bu boyutta fiyat artışı ihtiyacı 30 gün içinde oluşamayacağına göre, EPDK`nin siyasi bir karar aldığı açıktır" denildi.
'ELEKTRİKTEKİ ZAM BÜTÜN HİZMETLERİ ETKİLEYECEK'
Sanayinin temel girdisi olan elektrikteki maliyet artışlarının tüm ürün ve hizmetlere zam olarak yansıyacağının da altının çizildiği açıklama şöyle sürdürüldü "Elektrik tarifesinde yapılan değişiklikle, BOTAŞ`ın 1 Nisan 2018 tarihinde elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 9,7 zammın yaratığı üretim maliyetlerindeki artış elektrik tüketicilerine yansımış oldu. BOTAŞ`ın bugünden itibaren elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yaptığı yüzde 49,5`luk zammın önümüzdeki aylarda elektrik faturalarına yansıması ise çok daha büyük olacaktır. BOTAŞ aldığı yeni kararla elektrik santrallarına uygulayacağı fiyatı, TL yerine dolara endekslemiştir. Olası kur artışları da üretim maliyetlerine otomatik olarak yansıyacaktır".
'EKONOMİK BAŞARISIZLIKLA FAHİŞ ZAM OLARAK YANSIYOR'
Seçim döneminde gizlenen AKP iktidarlarının ekonomik başarısızlıklarının, seçim sonrası yurttaşlara fahiş zamlar olarak yansımaya başladığının da ifade edildiği açıklamada "İlk olarak enerji maliyetlerinde karşımız çıkan ve enflasyonu tetikleyecek olan bu gelişmeler, ekonomik krizin faturasının yurttaşlara ödetilmeye çalışıldığına işaret etmektedir. Seçim döneminde zam yapılmamasına karar vermek kadar, sonrasında zam yapılmasına karar vermek de siyasi niteliktedir. Mevcut hesaplama yönteminin sürdürülmesi durumunda, önümüzdeki aylarda yurttaşların ödemeyeceği büyüklükte faturaları oluşacaktır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi olarak, elektrik tarifelerinin kamu yararını ve toplumsal maliyetleri de hesaba katacak şekilde belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et