01 Ağustos 2018 14:12

Cudi ve Gabar'daki yangınlar Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Nuran İmir, Cudi ve Gabar Dağı’nda çıkan yangınlara müdahalede bulunulmamasının gerekçesini Meclise sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi ve Gabar Dağı’nda çıkan yangınlara herhangi bir müdahalede bulunulmamasına tepki gösterirken HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Şırnak merkez ve ilçe kırsallarında bulunan Cudi ve Gabar Dağı bölgelerinde, son bir ay içerisinde başlatılan askeri operasyon bölgelerinde birçok kez yangın çıktı ve onlarca hektarlık alan küle döndü. Yurttaşlara ait tarım arazileri ile üzüm bağlarının ciddi zarar gördüğü yangınların yetkili kurumlar tarafından söndürülmemesi dikkat çekti.

‘İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI GÜDÜLÜYOR’

 Bölgedeki orman yangınlarının 1990’lı yıllardan süre gelen bir durum olduğunu vurgulayan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Bu yangınlar bilinçli bir politikanın sonucu. Yine yangınlarla bölgeyi insansızlaştırma politikası güdülüyor. Özellikle son dönemdeki yangınların yerleşim yerlerine kadar ulaşmış olmasıyla insanların topraklarını ve evlerini terk etmesi amaçlanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

‘ASKERİ MAKAMLAR İZİN VERMİYOR’

 Bölgenin ekosistemi üzerinde de yıkıcı bir etkiye sahip olan yangınlarla ilgili İl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüklerini aktaran Kaçmaz, söz konusu görüşme hakkında, “Yangınların birçoğuna ‘güvenlik’ gerekçesiyle askeri makamlar tarafından izin verilmediği için müdahale edemediklerini beyan ettiler” bilgisini aktardı.

YANGINLAR BAKANA SORULDU

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise Cudi ve Gabar’da yaşanan orman yangınlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Soru önergesi veren İmir, Pakdemirli’ye şu soruları sordu:

  1. Şırnak’ın Cudi ve Gabar Dağlarında yerleşim alanlarına ve tarım alanlarına yakın 15 günü aşkındır farklı noktalarda aralıklarla devam eden yangına yetkili birimlerin müdahale etmemesinin gerekçesi nedir?
  2. Türkiye’nin farklı bölgelerinde meydana gelen yangınlara helikopterlerle müdahale edilirken ve bu müdahale bakanlığınızın sitesinde duyurulurken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kırsal alanlarında askeri operasyonlar sonucu meydana gelen yangınlara neden müdahale edilmemektedir?
  3. Orman yangınlarının anayasal bir suç olması, genel ve özel af kapsamına dahi alınmamasına rağmen bakanlığınız bu yangınların sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma açmış mıdır?
  4. Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etmek üzere kaç adet yangın söndürme helikopteri ve kaç adet yangın söndürme uçağı bulunmaktadır? Bunun bölgelere göre dağılımı nedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: İdam cezası parlamentodan geçtiği anda onaylarım

SONRAKİ HABER

Vasatizmin hükümranlığında, Ece Ayhan sahiden yaşadı mı, patron?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa