03 Ağustos 2018 09:37
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ağustos 2018 07:22

CHP'de olağanüstü kurultay sürecinde imza sayısı muamması

CHP'de kurultay isteyenlerin verdikleri imzalar genel merkez tarafından inceleniyor. Ancak imza sayısına dair peş peşe farklı açıklamalar yapılıyor.

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Paylaş

CHP'de, "Değişim ve Umut Kurultayı" adıyla imza toplayan delegeler 622 olan yeterli sayıya ulaştıklarını açıklasa da genel merkezin geri çekilenler düşülmeden bile sayının 605 olduğunu duyurması partideki tartışmaları tetikledi.

İmza veren delegeler, daha önceki açıklamaları da hatırlatarak imza sayısına bakılmaksızın genel merkezin kendi isteğiyle kurultayı toplaması gerektiğini belirtirken, parti kulislerinde ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir imza bile eksik olsa kurultayı toplamayacağı konuşuluyor.

İmza veren delegelerin önümüzdeki günlerde kurultay için baskılarını sürdürmesi beklenen CHP'de imza sayısına ilişkin net sonuç pazartesi 17.00'den sonra açıklanacak. 

İMZALAR PERŞEMBE GÜNÜ TESLİM EDİLMİŞTİ

CHP'de olağanüstü kurultay talebiyle toplanan imzalar 2 Ağustos günü teslim edilirken şimdi gözler imzaların incelendiği genel merkeze çevrildi. "Değişim ve Umut Kurultayı" adıyla imza toplayan delegeler, kurultay için gerekli 622'ye rağmen 630 imzayı sunduklarını açıklasalar da genel merkez yöneticileri ilk incelemelere göre yeterli sayının olmadığını savundu.

'GENEL MERKEZ 605 İMZA VAR' DEDİ 

NTV'nin haberine göre; CHP'de ilk inceleme tamamlandı. İlk inceleme sonrasında 614 noter onaylı imzanın, 4'ü mükerrer olduğu tespit edildi. Yani aynı kişiler farklı noterlerden imza verdiği için bu 4 imza düşüldü. 610'a indi. 610 delegenin içinden ise 5 ismin artık delege olmadığı tespit edildi. Rakam 605'e düşmüş oldu.

CHP'Lİ USLUER: 830 İMZA DA TESLİM ETSEK HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEKTİ, İPE UN SERİLİYOR

CHP PM üyesi Gaye Usluer, konuya ilişkin olarak Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Genel merkezin açıklaması ve ardındaki detaylarla ilgili bilgim yok. Bize de resmi olarak tebligat yollamaları gerekecek. Biz dün saat 16.00'da belgeleri götürdük, genel başkan yardımcılarıyla sohbet ettik ve orada sorduk, genel merkeze gelen imza var mı, çeken var mı diye. Bize bilgileri olmadığını, bilgi veremeyeceklerini söylediler. Biz 18.00'de ayrıldık, 10 dakika sonra 'Yeterli olmadığı' açıklaması yapıldı. Ben bunu samimi görmüyorum. Eğer samimilerse bize niye açıklamadılar; eğer yok ellerinde bilgi yoksa neden böyle bir açıklama yaptılar. Şu anda genel merkezden yapılan açıklama ipe un sermektir. Biz 630 noter tasdikli imzanın 622'sini tekrar kayıt altına alarak teslim etti. 830 imza da teslim etsek hiçbir şey değişmeyecekti. Siyasi partiler yasasında salt çoğunluğun yüzde 20'sinin imzasıyla toplanır diyor; tüzük ise yüzde 50+1. Bu tüzük zaten baştan başa antidemokratiktir, demokrasi garabetidir" dedi. 

YAŞAR TÜZÜN: DELEGELER YARGIYA GİDERSE KARIŞAMAYIZ

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, “Değişim” amacıyla olağanüstü kurultay hareketi başlatan vekillerin başını çeken Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün , şöyle konuştu:

"Biz partimizle mahkemelik olmayacağımızı, böyle bir karar çıkması durumunda mahkemeye gitmeyeceğimizi net ve açık bir şekilde beyan ettik. Partimizle mahkemelik olmayız. Bu bizim kesin ve net tavrımız. Ancak olağanüstü kurultay için imza veren kurultay delegelerinden yargıya başvuranlar olursa, böyle bir tutuma girenler olursa, onların da özgür iradesine karışamayız." 

'KILIÇDAROĞLU BİR İMZA EKSİK OLSA BİLE KURULTAYI TOPLAMAYACAK'

AA’nın haberine göre; imza veren delegeler daha önceki açıklamaları da hatırlatarak imzalara bakılmaksızın genel merkezin kendi isteğiyle kurultayı toplaması gerektiğini belirtirken, parti kulislerinde ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir imza bile eksik olsa kurultayı toplamayacağı konuşuluyor. 

6 AĞUSTOS'A KADAR OLAN SÜRE SADECE BELGE TESLİM ETMEYENLER İÇİN GEÇERLİ  

Parti tüzüğüne göre, delegeler 16 Temmuz'da noter kanalıyla başlattıkları süreçte 15 gün boyunca dilekçelerini sundu. Sürecin tamamlanmasının ardından teslim için bir hafta süre olmasına rağmen "değişim" isteyenler topladıkları imzaları dün genel merkeze ulaştırdı. Bu süre zarfında yeni imza verilmesi veya imzanın çekilmesi söz konusu değil. Bu süre, noter kanalıyla imza veren ancak belgesini ulaştırmayan için önemli. Bu şekilde çok sayıda imza olduğu ve pazarlık amaçlı kullanıldığı ileri sürülüyor. Yazı işleri birimindeki imzalar, avukatlar eşliğinde incelenmeye devam edilirken, tüzük gereği delegelerin belgelerini ulaştırması için tanınan bir haftalık süre ise 6 Ağustos Pazartesi günü 17.00'de dolacak. 

"Değişim ve Umut Kurultayı" adıyla imza toplayan delegeler, kurultay için gerekli 622 sayısına ulaştıklarını açıklasalar da genel merkez yöneticileri ilk incelemelere göre yeterli sayının olmadığını duyurdu. Genel merkez yetkilileri ise "kurultay için yeterli imzaların kendilerine hiç ulaşmadığını" belirtiyor.

'DELEGENİN DİREK GENEL MERKEZE GÖNDERDİĞİ İMZA SAYISI AÇIKLANMIYOR'

Olağanüstü kurultay için imza toplayan delegelerin sözcülüğünü üstlenen Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, gelinen noktayı AA muhabirine değerlendirdi. 

İmzalar daha incelenmeye alınmadan Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in bir açıklamayla manipülasyon yaptığını belirten Tüzün, "İmzalar sayıma geçmeden bizden 20 dakika sonra 'Yeterli sayıda imza olmadığı gözleniyor' dedi. Bizim 622 tane noter kayıtlı orada imzamız var. Geri kalan 8 tane de toplam 630 yevmiye numarası, tarih, sıra numarası olan belge var. Onların pazartesi akşamına kadar vereceği kararı bekliyoruz." dedi. 

Belge götürmek için tanınan sürenin 6 Ağustos Pazartesi günü saat 17.00'de sona ereceğini hatırlatan Tüzün, şunları kaydetti:

"Ayrıca bazı delegeler noterde imzalamış olduğu belgeyi direkt genel merkeze göndermiş. Bunun sayısının maalesef kaç olduğunu söylemiyorlar. Bize göndermesi gereken evrakı genel merkeze göndermiş delege, durum böyle olunca sayıyı net olarak bilemiyoruz. Diyelim ki 50 tane, 10 tane, 100 tane gönderdi, bundan bizim haberimiz yok. Israr ettik söylemiyor genel merkez. Dünkü tartışmamızın ana nedeni oydu. Biz genel merkeze bizim bilgimiz dışında gönderilen sayının kaç olduğunu öğrenmek istedik, söylemediler."   

Tüzün, "Bize '604 getirin yapalım' diyenlerin, 630'u getirdikten sonra ne yapacaklarını biz de merak ediyoruz." ifadesini kullandı.

AKP’Lİ TURAN: BU İŞİN SONU KAYYUM

Bu tartışmalar devam ederken AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan’dan CHP’lileri kızdıracak bir açıklama geldi. Turan, CHP’deki imza krizine ilişkin sosyal medya hesabından görseller paylaşarak, “Bu işin sonu kayyum!” yorumu yaptı. Turan, “Kayyum kim olur?​” sorularını soranlara ise “Ben:)” ifadesini kullanarak cevap verdi.

ÖZEL: AKP’NİN GRUP BAŞKAN VEKİLİ, İŞİNE BAK...

Turan’a ana muhalefetten ilk tepki Özgür Özel’den geldi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, “AKP’nin grup başkan vekili… İşine bak işine. Kayyım atamadığınız bir CHP kaldı. İnsanda biraz utanma olur. CHP’ye laf ederken şu gerçeği bil ki; köpekler havladı diye atlar ölmez” ifadesini kullandı.

‘BÜTÜN MUHALEFET PARTİLERİ KENDİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRSİN’

CHP Eski Milletvekili Mehmet Ercan Karakaş, yeni rejime geçişle birlikte siyasal tabloyu ve partisinde yaşanan tartışmalara ilişkin Mezopotamya Ajansının sorularını yanıtladı.

CHP’de yaşanan değişim tartışmalarının seçimden sonra alınan sonuçlardan ziyade partinin ideolojik, siyasi netlik konusunda bir çalışma yapmamış olmasından kaynaklandığını belirten Karakaş, “ CHP’nin hızla kendisini güçlendirmesi gerekir. Yönetimler başarılı olmayınca haklı olarak bir tepki doğuyor. Hele o yönetim birkaç seçimi yapan bir yönetimse o zaman haklı olarak parti en kolay ve çabuk çözülecek olan meseleye yoğunlaşıyor. Kurultay yapalım yönetim değişsin. Bence bu talep yanlış bir talep değil ama eğer siz ideolojik siyasi çizginizi netleştirmezseniz, temel meselelerdeki görüşünüzü, demokrasi, barış meselesini gözden geçirip değiştirmezseniz ve insanlara daha yaşanılabilir bir Türkiye vizyonunu iyi anlatmazsanız bu iş iyi yürümez. Keza örgüt modeliniz daha enerjik değilse, halka bütünleşmiyorsa kendi belediye başkan adayını bile kendisi belirleyemiyorsa zaten orada fazla bir heyecan ve ilerleme olmaz. CHP de bütün muhalefet partileri de kendilerini gözden geçirmesi lazım. Şimdi lider partisi görünümü bizde de var. Halbuki ne diyoruz, tek adamın aklıyla Türkiye yönetilemez. Bu partiler için de geçerli. Dolayısı ile CHP lider partisi görünümünden hızla uzaklaşmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğulmalara karşı uyarı: Tokken denize girmeyin!

SONRAKİ HABER

Kripto para birimlerinde piyasadaki düşüş eğilimi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa