YKS ve LYS'de yaşanan mağduriyetlere çözüm önerileri
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, lise, üniversite sınavlarında ve tercih sürecinde yaşanan mağduriyetlere ilişkin çözüm önerileri dile getirdi.
Fotoğraf: Mesut Karaduman/AA
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, liselere yerleştirme sonuçlarında yaşanan sorunlara karşı Milli Eğitim Bakanlığını adım atmaya çağırdı. Açıklamada kontenjanların arttırılarak, okul türü sınırlandırılması kaldırılması ve yeniden tercih hakkı tanınması istendi.
LYS - YKS ve tercih sürecinde yaşanan sorunlarla ilgili Eğitim Sen İzmir Şubeleri basın toplantısı düzenledi. 1 Nolu Şube binasındaki basın toplantısında merkezi ve yerel yerleştirme sonucunda yaşanan mağduriyetler dile getirilerek çözüm önerileri dile getirildi.
Basın metnini okuyan Dönem Sözcüsü Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Şenay Akyol, milli eğitimin yaşanan sorunlara karşı seyirci kalmamaya ve hızlı adım atmaya çağırarak “Öncelikle öğrencilerin tercihlerinin akademik eğitim almaktan yana olduğu gerçeğinden hareketle okulların kontenjanlarının artırılması sağlanmalıdır. ”Yerleştirme Kılavuzu” ile tercihe getirilen sayı ve okul türü sınırlandırılması kaldırılarak, öğrencilere yeniden tercih hakkı verilmelidir. Tek bir öğrencinin bile istemediği bir okul türüne gitmesine izin verilmemelidir.Yerleşemeyen veya yerleştiği okuldan başka bir okula geçmek isteyen öğrencilerin tercihlerini sağlıklı şekilde yapabilmeleri için okulların açık olan kontenjanları ilan edilmelidir.
Öğrencilerin ilgi, istek, tercih ve gereksinimlerini yok sayan bu “Ortaöğretime Geçiş Sistemi Uygulamasının ” derhal sonlandırmaya ve her öğrencinin istediği okul türünde ve okulda eğitim almasına olanak sağlayacak bir sistemin inşası için tartışmaların başlaması gerektiğini ifade eden Akyol şunları söyledi “Ayrıca , Yüksek öğretim kurumları sınavındaki başarı düzeylerine yakından bakıldığında , “Temel Yeterlilik Testi” sonuçlarındaki tablo, eğitim sisteminde öğrencilere kazandırılmak istenen yeterliliklerin kazandırılamadığının, yani AKP hükümetinin yap- boz tahtasına çevirdiği eğitim politikalarındaki başarısızlığında bir ifadesi olarak ortaya çıkmaktadır” .
Çıkış yolunun demokratik bir siyasi atmosferin sağlanması ve eğitimin kamusal, parasız, bilimsel, laik, anadilde ve nitelikli örgütlenmesinden geçtiğini de ekleyen Akyol “Eğitim alanında yaşanan bu mağduriyetleri yok etmek için, öğrenci velilerine, eğitim alanında çalışma yürüten tüm kitle örgütlerine, derneklere, vakıflara ve diğer kesimlere ağır sorumluluklar düşmektedir. Yapılması gereken tüm mağdurların ve yaşananlardan hoşnut olmayanların, itirazı olanların, başka bir dünya mümkün diyenlerin yan yana gelerek bu olumsuzluğa dur demesi gerekmektedir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)