Yeni e ağustos sayısında popülizmi masaya yatırdı
Yeni e ağustos sayısında her yönüyle popülizmi ele alıyor.
Yeni e dergisi ağustos sayısı kapağı
Yeni e, bu sayısında her yönüyle popülizmi masaya yatırıyor. Nur Betül Çelik, popülizmin tarihsel ve siyasal köklerine bakarken, Özlem Albayrak neoliberalizm ve popülizm arasındaki bağlantıyı inceliyor. Aybars Yanık, süper kahramanlardan yola çıkarak konuyu güncel hayatın dinamikleriyle ele alıyor. Tezcan Durna, medyanın popülizmle imtihanına dikkat çekerken, Nurdan Selay Bedir ise Yunanistan ve İspanya örneklerinden hareketle ‘sol popülizm’in kodlarını çözüyor.
Ağustos sayısında ayrıca Mithat Fabian Sözmen, Dünya Kupası ile birlikte tartışılan futboldaki VAR uygulamasın arkasında ne yattığını tartışıyor. Hasan Cömert, “Meg: Derinlerdeki Dehşet” filminin vizyona girmesi vesilesiyle sinemada “dışarıdan gelen tehlike” temasını ele alıyor. Ercüment Akdeniz ise mülteci düşmanlığını analiz ediyor.
Bu ay Mehmet Salim’in Gerd Callesen’den çevirdiği yazıda Marx ve Engels’in el yazmalarının Nazilere karşı izi sürülürken, Gül Abus Semerci dizi piyasasında dönen dolapları ve Beren Saat üzerinden kadına tacizi konu ediyor. Vijdan Meral Gündoğdu çöp evden yola çıkarak bir kadının hayat hikâyesine dair belgeseli anlatırken Kennedy suikastına dair boşlukla dolu sorulara başka bir kadının sesiyle yanıt veriyor ve üzerine kan sıçramış bir hayatın izini sürüyor. Melike Belkıs Aydın’ın bu ay ki söyleşisinde edebiyat ve hayata dair soruları yanıtlayan isimse Nihan Eren.
Hüseyin Köse, Bahtiyar Kaymak, Oya Uysal, Ömer Tahsin Ceviz şiirleri; Adnan Özyalçıner, Hazel Z. Kurada, Zehra Çelenk ve Önder Şit öyküleri; Esra Enis, Esin Erdem, N.N. Shukov ve Henri Matisse çizimleriyle Yeni e’de.
MİNİ DOSYA: ZÜLFÜ LİVANELİ
Yeni e’nin ağustos sayısının ‘mini dosyası’ Zülfü Livaneli. ’70’lerden bu güne müzik, edebiyat ve sinema alanında her kuşak ile bağ kurmayı başaran Livaneli ile gerçekleştirilen kapsamlı röportaj Bahadır Özgür ve Hakkı Özdal imzasını taşıyor. Murat Meriç, Livaneli’nin müziğinin dönüşümünün izini sürerken, Zafer Köse edebiyatına bakıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)