05 Ağustos 2018 23:00

Haskara Gıda işçisinin tadı tuzu yok

Haskara Gıda'da çalışan işçiler, aylardır mesai ücretlerini alamadıklarını ve koşullara itiraz ettiklerinde azarlandıklarını söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İstanbul Esenyurt’ta bulunan, birçok farklı çikolata-şekerleme markasının üretimini gerçekleştiren, ürünlerinin kalitesine gösterdiği özveriyle övünen Haskara Gıda işçileri aynı özveriyi görememekten şikayetçi. Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler, aylardır mesai ücretlerini alamadıklarını, koşullara itiraz ettiklerinde ise azarlandıklarını söylüyor.

Fabrikadaki herkesin aynı sorunu yaşadığını belirten bir işçi, “Birçok arkadaşımız mart ayından beri mesai ücretlerini alamıyor. Özellikle bayram öncesi yoğun mesai oluyor. Önceki bayramın mesaileri henüz yatmadı, yeni mesaiye çağırıyorlar. Bazı arkadaşlarımızın 5 bin liralık birikmiş mesai ücreti var içeride” diyor. Araya giren bir başkası da son zamanlarda ücretlerde de aksama olduğunu anlatıyor: “Sadece mesai olsa keşke. Maaşlarımız ayın 20’sinde ve 5’inde 2 parça olarak yatıyordu ancak geçtiğimiz ayın 20’sinde maaşı da alamadık. Artık maaşları da bir geriden takip ediyoruz.”

Herkesin duruma tepkili olduğunu ancak pek ses çıkaranın olmadığını dile getiren bir işçi şunları anlattı:

“Geçen gün ustaların baskısıyla yöneticilerle bir toplantı oldu. Orada patron bize ‘Yeni makineler alındı, hammaddeye ödeme yapıyoruz elimizdeki olanak bu. Benim de nazım size geçiyor’ dedi. Birçok kişi ikna oldu ama ben olmadım. Çünkü önceki çalıştığım yerde de buna benzer bir olay yaşadım. Orada da patron bizi kandırmaya çalışmıştı. Ben patronlara güvenmiyorum. Birkaç kişi ses çıkardı. Bir karın arkadaşımız eşinin ameliyat olduğunu, çalışamadığını paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. Benim nazım size geçiyor diyen patron hakkını isteyen arkadaşımızı azarladı. Mesai saati dışında konuşmana müsaade ediyorum, istediğini konuş ama mesai saatinde ağzını bantla, konuşma dedi.”

Birçok işçinin çözümü işten ayrılmada bulduğunu belirten bir işçi, “Daha fazla zararımız olmasın diyerek iş bulan hakkını patrona bırakıp gidiyor. Ama hakkını alamadıktan sonra bu çözüm değil ki. Birlik olmak lazım, gerekirse makineyi durdurmak lazım. Bak o zaman nasıl buluyorlar para” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Engelli yolcuyu otobüse almayan şoföre 2 bin lira ceza

SONRAKİ HABER

İşçiye zammın çok görüldüğü otomotivde ihracat yüzde 13.8 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa