'Örgütsüz kalırsak can vermeye devam edeceğiz'
Cam Keramik-İş Sendikasının Manisa Turgutlu’da düzenlediği işçi sağlığı ve güvenliği panelinde örgütlülüğün önemine dikkat çekildi.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası, Manisa Turgutlu’da işçi sağlığı ve güvenliği paneli düzenledi. İşçilerin örgütlü olmasının önemine dikkat çeken Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, “Ne kadar örgütsüz kalırsak can vermeye devam edeceğiz” dedi.
DİSK/Gıda-İş Sendikası Turgutlu Temsilciliği binasında düzenelenen panele konuşmacı olarak Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek ve Avukat Hasan Hüseyin Evin katıldı. Panele çeşitli iş kollarında çalışan işçilerin yanı sıra Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Ergin Ay, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çavdar, Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek de katıldı.
Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, “Yaşadığımız sermaye düzeninde patronlar ve onun hakimiyetindeki medya bizi makinenin parçasından bile değersiz görüyor. Gerçekleri görerek buna karşı bir mücadele yöntemi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Soma Katliamı’na da değinen Gökçek, patronların kâr hırsının işçileri canından ettiğini vurguladı. Gökçek, “Patronlar bizim üzerimizden büyüdükçe biz kendi canımızdan oluyoruz. Gerek gıdada gerek camda ya da madende, sürekli çalışırken üretim temposunu artırmaları kazalara, ölümlere sebep oluyor” dedi. Patronların yarattığı bu düzene karşı işçi sınıfının örgütlü mücadelesinin önemini vurgulayan Gökçek, “Biz ne kadar örgütsüz kalırsak ne kadar güvencesiz çalışma koşullarına karşı sessiz kalırsak patronlar büyümeye devam eder. Üretimden gelen gücümüzle mücadeleyi büyütmek ve kazanmak meselenin özüdür. Yoksa Soma, Ermenek Torunlardaki gibi patron kârına kâr katarken işçiler de can vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.
YAPILACAK ŞEYİ '91’DE MADENCİLER GÖSTERDİ
Avukat Hasan Hüseyin Evin ise işçilerin yasal haklarını anlattıktan sonra işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının ücretinin işveren tarafından verildiğibe dikkat çekti. Böyle olduğu sürece uzmanların patronların çıkarına çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Evin, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığını denetleme yetkisine sahip uzmanı bağımsız olarak çalıştırmıyorsanız ordan işçi için bir şey beklenemez” dedi.
Star Rafinerindeki zehirlenme vakasına da değinen Evin, şunları söyledi: “İşçi sağlığının sağlanabilmesi için alınması gereken önlemlerden en başında gelenlerden biri, çalışacağınız işyerinin sizin sağlığınıza zarar verecek fiziksel koşullardan uzak olması. Yasaları yaparken de işçilerin ihtiyaçları nedir diye düşünmüyorlar. Bu ülkeyi Türkiye işçi sınıfının yönetmediği sürece yapılacak tek şeyi 1991 yılında maden işçileri göstermişti. Maden işçileri Zonguldak’tan Ankara’ya yürümüşlerdi. O yıllarda da kanunlar işçilerin yanında değildi bugün de değil ve bugün daha da kötüye gitti.”
Sunumlardan sonra söz alan işçiler de yaşadıkları sorunları konuşarak çözümün sendikalaşma olduğunu belirtti. (Manisa/EVRENSEL)