İktidara yakın gazeteler dolar kurundaki artışı görmedi
İktidara yakın gazeteler, döviz kurlarındaki büyük artışı birinci sayfalarında görmedi. Habere yer verenleri ise komplo teorilerine sarıldı.
Takvim, Akşam, Milliet, Posta ve Güneş gazetelerinin 7 Ağustos 2018 tarihli birinci sayflarının küpürleri
Yükselen döviz kurları, Türkiye'de medyanın durumunu da bir kez daha gözler önüne serdi. İktidara yakın gazetelerin bazıları kur yükselişini birinci sayfalarından hiç görmezken bazıları ise yükselişe ilişkin komplo teorilerine sarıldı. Ekonominin gerçeklerine rağmen hâlâ toz pembe tablolar çizmeye çalışanlar da oldu. Dolar ve avrodaki yükselişi yanlızca Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve Yeni Yaşam manşetten gördü.
TOZ PEMBE TABLOLAR VE KOMPLO TEORİLERİ
Dün rekor üstüne rekor kıran dolar kuru, Hürriyet gazetesinin birinci sayfasının en altında küçük bir kutuda "Merkez'den 2.2 milyar dolarlık nefes" başlığıyla görülebildi. Merkez Bankasının rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânı oranı üst sınırını yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürdüğünün aktarıldığı haberde "Dolar kuru dün 5.19'u, Euro 6 lirayı geçti" ifadeleri yer aldı.
Sabah gazetesinin birinci sayfasında doların 'D'si bile yer almazken, ekonomi gündemi sayfanın sağ altında Mehtmet Barlas'ın "Zor bir dönem" ve Yavuz Donat'ın "Piyasaya ilaç" başlıklı yazılarıyla değerlendirildi. Barlas'ın yazısından "Trump'ın kural tanımaz davranışları sadece Türklerin değil tüm dünyalıların yaşamını olumsuz etkiliyor" cümlesi öne çıkarılırken, Donat'ın yazısından "Gölcük'te piknik yapan Kırıkkaleli esnaf: Ekonomik seferberlik sözü ve emekli ikramiyesi piyasaya ilaç gibi geldi" aktarımı yapılıyor.
Vatan gazetesi ise birinci sayfasında yer alan "Doların ateşi yükseldi, İran krizi vurdu: 5.33" başlıklı küçük haberde, kurdaki artışı, ABD'nin İran'a yeni yaptırımlarıyla ilişkilendirdi.
Dolar kuruna manşette yer vermeyen Yeni Şafak ise "Dövizde lobi ateşi" başlığıyla birinci sayfaya taşıdığı haberde "Türkiye ekonomisini teslim almaya çalışan lobiler yine döviz-faiz silahına sarıldı" komplo teorisini öne attı.
Türkiye gazetesi ise yalnızca birinci sayfanın sol alt köşesinde avro, dolar ve altının durumunu gösteren küçük bir grafik yayımladı.
DOLARIN 'D'SİNE DAHİ YER VERMEDİLER
Posta, Milliyet, Akşam, Takvim, Güneş ve "milli iradenin sesi" olduğunu öne süren Star, birinci sayfasında dolar kuruna ilişkin tek bir kelime dahi etmedi.
EVRENSEL, BİRGÜN CUMHURİYET VE YENİ YAŞAM MANŞETTEN GÖRDÜ
"Dolar yükseldikçe yoksulluk artıyor" manşetiyle çıkan Evrensel gazetesi, manşet spotunda "Kurlar arttıkça gelirler hızla eriyor. Son bir yılda asgari ücret 199 TL artarken açlık sınırı 252 lira artış gösterdi" ifadelerine yer verdi. Evrensel, ayrıca Bursa’daki Erikli Su fabrikasında çalışan işçilerin "Aldığımız zam 5 ayda kuş gibi uçtu" değerlendirmesine yer veriyor. Buna ek olarak İ. Sabri Durmaz'ın "Emekçiler sistemin faturasını reddetmeli" başlıklı yazısı öne çıkarılıyor.
Türkiye'nin en yoğun gündemi olan dolar kurunu, Cumhuriyet gazetesi manşetten gördü. "Kur krizi" manşeti atan gazete, üst başıkta "Hukuk ve siyasetteki yalpalamalar Türkiye'deki ekonomik sarsıntıyı derinleştiriyor" ifadelerine yer verildi. Gazete, manşet habere ek olarak Ekonomist Timothy Ash'in dolar kurundaki yükselişe ilişkin "Trafik kazası izlemek gibi" değerlendirmesine de yer veriyor.
Birgün gazetesi de dolar kurundaki yükselişi manşetten gördü. "Bu kriz 'yastık altı' politikasıyla bitmez" manşeti atan gazete, üst başlıkta "Dolar 5.30'a dayandı, avro ise 6 TL'yi geçti" ifadelerine yer verdi.
Dolar kurundaki yükselişi manşetten gören son gazete ise Yeni Yaşam oldu. Gazete "Hani düşecekti?" başlıklı manşet haberinde Erdoğan'ın bir ay önceki "Bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum" sözlerini hatırlatarak doların 5,20'ye, avronun ise 6'ya yükseldiğini aktardı.
Manşetini CHP'deki kurultay tartışmalarına ayıran Sözcü gazetesi ise dolar kurundaki yükselişi "ABD'li papazın uçurduğu doları Merkez tutamadı" başlığıyla gördü. Haberde "Dolar, gün içinde 5.24'ü, Euro ise 6'yı geçti" ifadelerine yer veriliyor.
Milli Gazete ise sürmanşetini dolar kuruna ayırdı. Gazete haber için "TL'deki eriyiş sürüyor" başlığını seçti.
Yeni çağ gazetesi de TL'deki eriyişe dikkat çekti. Gazete, dolar kurunu birinci sayfasında "TL, 8 ayda %37 eridi" başlığıyla gördü ve "Dolar ve petrol bütçeyi vurdu" başlıklı bir habere yer verdi.
Aydınlık ise birinci sayfanın altında "Dolar haftaya rekorla başladı" başlıklı bir habere yer verdi.
Ortadoğu da kurdaki yükselişi "Dolarda yeni zirve" başıklı küçük bir haberle gördü.
Yurt gazetesi ise yükselişi, manşetin altında yer alan "Dolar'dan yeni rekor:5,25" başlıklı haberle duyurdu. (İstanbul/EVRENSEL)