08 Ağustos 2018 12:50

ABD-İran yaptırım krizi: Avrupalı patronları korumak için ilk önlem

Avrupa Birliği Komisyonu, İran’a yönelik uygulanan yaptırımlardan Avrupalı şirketlerin zarar görmemesi için mevzuatı güncelledi.

Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği Komisyonu, İran’a yönelik uygulanan yaptırımlardan Avrupa şirketlerini koruyabilmek amacıyla hazırladığı ‘engelleme mevzuatı’nı güncelleyerek yürürlüğe koydu. AB komisyonu, şirketlerin ABD yaptırımı nedeniyle uğradığı zararları karşılayacak.

ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından yürürlüğe soktuğu yaptırımlar, Avrupalı şirketleri de zor duruma düşürdü. Komisyon, İran ile iş yapan bu şirketlerin olumsuz etkilenmemesi için bir takım önlemlerin yer aldığı “engelleme mevzuatı”nı (Blocking Statute) yürürlüğe koydu. Mevzuat ilk olarak 1996 yılında kabul edilmişti.

ENGELLEME MEVZUATI NEDİR?

Engelleme mevzuatı ile AB’deki yerleşik ve İran ile iş yapan şirketler ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yasal olarak bağımlı olmaktan korunuyor. AB Komisyonunun konuya ilişkin açıklamasında AB içerisinde İran ile iş yapan şirketlere ABD’deki yaptırım kararlarıyla ilişkili yabancı mahkemelerin kararlarının tanınmayacağı belirtiliyor. Mevzuata göre, AB, bu şirketlerin ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarıyla ilişkin ortaya çıkabilecek masraf ve zararlarını da karşılayacak.

AB’nin üye ülkelerinde faaliyette bulunan ve İran ile iş yapan bütün şirketleri kapsayan mevzuat, ABD’nin yaptırımlarına uyan şirketlerin ise cezalandırılabileceğini söylüyor.

MEVZUAT İLK NE ZAMAN GÜNDEME GELDİ?

Engelleme mevzuatı ilk kez 1996’da ABD’nin Küba, İran ve Libya’ya ambargo uygulama kararı almasının ardından gündeme gelmiş, bu ülkelerle iş yapan Avrupalı şirketlere yönelik yabancı mahkemelerin verebileceği kararların engellenmesi, şirketlerin korunması hedeflenmişti.

Mevzuat daha sonra AB ve ABD’nin konuya müzakere ederek anlaşmasının ardından yürürlüğe sokulmamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme kararının ardından güncellenerek bugün tekrar yürürlüğe sokuldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Prens Velid, Snapchat’e ortak oldu

SONRAKİ HABER

50 derecede 13 saat çalışan işçiler: Çare emek örgütleri ama yoklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa