09 Ağustos 2018 16:41

TZOB: Kurban fiyatları arttı

Kurban fiyatları geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında arttı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar kurban fiyatlarıyla ilgili basın toplantısında, “Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında artmıştır” dedi.

Bayraktar, Ziraat Odalarımızdan alınan bilgilere göre, bu yıl Kurban döneminde hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişmesi, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 lira arasında olmasının tahmin edildiğini söyledi. Ülke ortalamasında fiyatların, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında arttığını söyleyen Bayraktar, “Şayet satışlar beklendiği gibi olmazsa üreticilerimizin bayram döneminde satılamayan hayvanları, maliyetlerinin altında yok pahasına ellerinden çıkarmaları önlenmelidir. Bu, hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir” dedi.

ÜRETİCİNİN MAĞDUR OLMASI ENGELLENMELİ

“Üreticinin elinde satılamayan hayvan kalması durumunda, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimizin sıkıntıya girmesini önleyecektir” diyen Bayraktar şu ifadeleri kullandı: “Bunun için yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir.” 

ÜRETİCİNİN MASRAFI ARTTI

Yem fiyatlarının, 2017/2018 Temmuz döneminde ciddi oranlarda arttığını kaydeden Bayraktar, “ton olarak, mısır yüzde 8 artışla 950 liraya, buğday kepeği yüzde 32,8 artışla 870 liraya, ayçiçeği tohumu küspesi (28 proteinli) yüzde 46,2 artışla 892 liraya, besi yemi yüzde 20,5 artışla 1215 liraya, saman yüzde 36,8 artışla 528 liraya, mısır silajı yüzde 20,5 artışla 311 liraya, kuru yonca otu yüzde 19,5 artışla 864 liraya yükselmiştir. Yem, besilik alımının ardından en önemli maliyet kalemidir. Dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi önemli oranda etkilemektedir” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şube Başkanı işten atmalar ve istifalarla ilgili muhalefeti suçladı

SONRAKİ HABER

Yemen'de otobüse Suudi saldırısında çoğu çocuk 39 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa