12 Ağustos 2018 00:20

‘Maaş cebimize girmeden vergilere gidiyor’

Kocaeli Körfez halk pazarında esnafa ve müşterilere son dönemde gelen zamları, ekonomik gidişatı ve bunun kendilerine nasıl yansıdığını sorduk.

‘Maaş cebimize girmeden vergilere gidiyor’

Fotoğraf: Evrensel

Metin DOĞAN
Meryem UZAY
Kocaeli

Kocaeli Körfez'de, Yarımca'dayız. Halk pazarında sorularımızı yanıtlayan Yarımcalılar ekonomik gidişattan memnun değil. Kimisi asgari ücretin geçim için yeterli olmadığını dile getirirken, kimisi vergilerden şikayetçi olduğunu söyledi.

Yarımca’da ekonomik gidişattan memnun olmayanlardan biri de İşçi Zeki. Son dönemde gelen zamları sorduğumuzda Zeki, zamların seçimlerin hemen ardından gelmesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, bunun beklenen bir şey olduğunu, seçim çalışması yapılırken çok para harcandığını dile getirdi. Ulaşımın pahalılığına değinen Zeki, “Ulaşımda özellikle Kocaeli Türkiye’nin en pahalı şehri. İndi-bindi 2 lira 75 kuruş. Ülkemizde özellikle işçilere adeta güdülmek istenen koyun gibi davranılıyor” dedi. Vergilerin yüksek olmasından da yakınan Zeki, “Maaş cebimize girmeden vergilere gidiyor” diye konuştu.

‘37 YILLIK PAZARCIYIM, BİR DİKİLİ AĞACIM YOK’

Son dönemde tartışma konusu olan patates ve soğan fiyatlarında yaşanan artışın sebebini sorduğumuz pazarcılardan biri olan Ali, suçu aracılarda buldu. “Doların 5 lirayı geçtiği, üretimin olmadığı bir ortamda beklenen bir şey bunlar. Bir diğer sebebi aracılar. Çiftçiden ucuza alınıp, depolarda bekletiliyor ve daha yüksek ücretlere satılıyor” dedi. Yıllardır pazarcılık yaptığını aktaran Ali, “Aracılar ortadan kalkmadan fiyatlar düşmez. Mazotun, benzinin fiyatını soran yok. Ben 37 yıldır pazarcılık yapıyorum, bir dikili ağacım yok” diye konuştu. Fiyatların ürün miktarının az olmasından kaynaklı böyle olduğunu belirten bir başka pazarcı ise, “Zammın gelmediği bir gün yok, zamla yatıp zamla kalkıyoruz. Ben 45 yaşımdayım, bu ülkede bir şeylerin yükselip de düştüğünü hiç görmedim” dedi.

‘PARANIN DEĞERİ YOK, GEÇİNEMİYORUZ’

Zamlardan yakınan bir başka kişi ise Fatma Birgücü. Her şeyin en bol olduğu, en ucuz olması gereken bu mevsimde fiyatların yüksek olduğunu ve kışın ne olacağını merak ettiğini söyleyen Birgücü “Maaşlarımıza hiç zam gelmiyor, asgari ücrete de zam gelmiyor. Parayı kazanmak çok zor, çok ucuza çalışılıyor ama harcarken hiç öyle değil, çabuk bitiyor. Paranın değeri hiç yok, geçinemiyoruz” dedi.

‘DOLARIN VE AVRONUN ARTMASININ SEBEBİ DIŞ GÜÇLER’

Doların ve avronun artmasının sebebini dış güçlere bağlayan bir başka pazarcı, Türkiye’nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu, bu durumun ülkeyi müdahalelere açık hale getirdiğini söyledi. Muhalefete de yüklenen pazarcı, “Bu durumun oluşmasında Hükümetin tabi ki payı var ama sadece iktidar partisiyle alakalı değil, muhalefetin de etkisi var” dedi.

Zamların herkesi etkilediğini söyleyen berber İhsan ise “Ekonominin düzelmesi için üretim yapmamız gerekiyor. Tüketen bir toplum olmaktan çıkıp üreten bir ülke olmalıyız, bu kadar zammın önüne ancak böyle geçeriz” dedi.

Evrensel'i Takip Et