13 Ağustos 2018 16:59
/
Güncelleme: 16:55

17 Ağustos öncesi uyarı: Binaların yüzde 90’ı depreme dayanıksız!

İstanbul’da 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 19 yıl geçti. Büyük depremde, resmî raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. Depremin yıl dönümü yaklaşırken DHA’ya konuşan Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul’da her an deprem tehlikesi olduğunu söyledi. “İstanbul, yapı stoğuna baktığımızda, depreme dayanıksız.” diyen Alp “Nereden bakarsanız bakın, bir deprem olduğunda, İstanbul’da çok büyük bir yıkım olacak ve çok insan ölecek” ifadelerini kullandı.

‘KİMLİKSİZ BİR YAPILAŞMA VAR’

Kentsel dönüşüm tartışmalarına değinen Prof. Dr. Alp, “Kentsel dönüşümün yapılmasını savundum ama kentsel dönüşüm yapıyorum diye buldozeri getir, yık bütün eskiyi; ağaçları kaldır, çeşmeleri yok et, getir beton binalar koy! Bu da sakıncalı. Şehrin belleğini yok ediyorsunuz. Kentsel dönüşümde unutulan veya yapılamayan boyut bu. Bir toplumun ulaştığı medeniyet çizgisi, şehirlerin görüntüsüyle orantılı. Bizde hem şehircilik hem mimarlık kötü. Kimliksiz bir yapılaşma var. Yüzde 70-75’i kaçak olan bir yapılaşmadan ne beklersiniz? Yeni yönetmeliklerle yapılan yapılarda bir sıkıntı yok. İstanbul’daki binaların yüzde 10’u güvenlidir. Yüzde 90’ı depreme dayanıksız” dedi.

‘İSTANBUL’UN KUZEYİ YAPILAŞMAYA AÇILMAMALI’

İstanbul’un 4 büyük sorunu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, bunları şöyle sıraladı: “Birinci sorun, deprem. İstanbul her an büyük bir depremle yerle bir olacağı maalesef uzmanlarca teyit ediliyor. İstanbul’u bu depreme hazırlamamız lazım. Fakat aradan geçen 20 yıldır 1,5 milyona yaklaşan yapısını yenilemek mümkün olamadı. Bu şehrin ve insanların depreme hazırlanması lazım. İstanbul’un ikinci sorunu, ulaşım. İBB’nin ve hükümetin büyük yatırımlarına rağmen ulaşım her geçen gün daha kötü oluyor. Ulaşım sıkıntısının bir başka riski de depremde ulaşılamamazlık. Can kayıplarını iki ile çarpıyor. Depremde yollar kapanıyor, cep telefonlar susuyor, iletişim kesiliyor. Biz 1 kilometre ötede ne olduğunu 2 gün bilemedik. Üçüncüsü olarak, İstanbul’un kuzeyi yapılaşmaya açılmamalı. Kuzey Ormanları yeşil kalmalı. Dördüncüsü, yeni büyük projeler mümkün mertebe getirilmemeli. İstanbul’un dışında; Bursa, İznik gibi yerlerde başka çekim noktaları yaratılmalı.” (İstanbul/DHA)

Evrensel'i Takip Et