Durumlar kötü, mülteciler için daha da kötü
Denizli'de sanayide çalışan İranlı mülteci işçi, yükselen dolar kurunun sektöre ve yaşamına etkilerini yazdı.
Fotoğraf: Delwin Steven Campbell/Flickr
İranlı mülteci işçi
Denizli
Denizli’de sanayide çalışan İranlı mülteci bir işçiyim. Daha önce çalıştığım işyeri kapanınca bir süre inşaatlarda çalıştım. Şimdi yine sanayide bir iş buldum çalışıyorum. Çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşıyor. Siyasi ve ekonomik krizlerden kaynaklı olarak kaç aydır sanayi bölgelerinde, ufak sanayide durgun bir vaziyet var. Sanayide kullanılan hammaddelerin fiyatları üç kat artmış. Küçük sanayide şartlar zorlaşıyor. Doların yükselmesinden dolayı metal maddeler, kimyasal maddelerin fiyatları çok yükseldi. Bundan dolayı sanayi çok durgun bir vaziyete geldi. Bu durgunluk yüzünden de atölyeler işçilerin bir kısmını işten çıkarmaya başladı. Bu durumda işçiler mecbur daha kötü bir durumda sömürülmeye devam ediyorlar. İşyerleri kapanıyor, işçiler işten atılma korkusu yaşıyor. Kiralık işçi gibi olmuşlar. Benim de daha önce çalıştığım yerler kapandı. Gıda maddeleri, ev kiraları pahalılaştı. Çalışıyor olmamıza rağmen yeniden hayata devam etmek ve ilk ihtiyaçlarımızı karşılamak daha zorlaşmış. Daha zor bir durumda yaşıyoruz önceye göre.
PATRONLAR MÜLTECİ İŞÇİNİN ÜCRETİNİ ÖDEMİYOR!
Devlet, iktidarda olanlar, bütçelerdeki açıkları karşılamak için vergilere, gıda maddelerine her şeye zam yapıyorlar. Ağır zamlar gelmiş. Ev kiraları zamlanmış. Bir işçi için yaşam daha zor hale gelmiş durumda. Türkiyeli veya mülteci olmak fark etmiyor. Hepimiz bu zor şartlardan etkileniyoruz. Tabi mülteciler daha güvencesiz, sigortasız, bazen 15 saate yakın çalışmak zorundalar. Yarın aynı işe devam edeceğimizin garantisi yok. Bazı yerlerde patronlar zaten paralarını vermiyor mültecilerin. Yasal olarak da yapacağımız bir şey yok. Mülteciler kaçak çalıştığı için yasal olarak dava açma hakları yok. Mülteciler mecbur kaçak çalışıyor. Bazı Türk işçilerin de bu konularda mültecilere karşı bir bakışları var. Ekonomik krizlerden, siyasi krizlerden kaynaklanan durumlarda maaşlar düşüyor. Fakat bir kısım Türk işçiler maaşların düşmesinin mültecilerden kaynaklandığını sanıyor. Bize karşı “siz ucuz çalıştığınız için Türk işçi almıyor patronlar. Siz ucuza çalıştığınız için bize de iş vermiyorlar” şeklinde bir düşünceleri var. Hatta öyle sanılıyor ki devlet mültecilere maddi destek sağlıyor, kiralarını ödüyor, gıda yardımı yapıyor. Sadece Suriyeli mültecilerde 4 çocuklu ailelere çok ufak bir miktar para veriliyor onunla da yaşamak, geçinmek mümkün değil.
İran’da olan Afganlar İran’da siyasi ve ekonomik kriz olduğundan İran’dan çıkmışlar ve Türkiye’ye gelmişler. 440 bin kişi şu birkaç ay içinde İran’dan çıkmış, çoğu Türkiye’ye gelmiş. Onlar da ucuz işçi olarak Türkiye’nin sömürülen sınıfına katılmışlar. Önceden daha bir sıkıntılı durum olmuş işçi durumu Türkiye’de. Doların yükselmesi daha zor bir durum yaratmış Türkiye’de. Alt sınıftakiler aynı maaşı alıyor ama her şeyin fiyatı artıyor. Yaşamak daha da zorlaşıyor. Şartlar ağırlaşıyor. Derdimi anlatabildim mi bilmiyorum ama durumlar kötü, mülteciler için daha da kötü.