Prostat ve diyabet ilacı kullananlar mağdur!
SGK, Sağlık Bakanlığı talimatıyla 143 ilacı pasife aldı. İlaçlar arasında prostat, diyabet, kalp-damar sistemi ve solunum sistemi ilaçları bulunuyor.
Fotoğraf: DHA
Sağlık Bakanlığı talimatıyla SGK 31 Temmuz 2018’de 143 ilacı pasife aldı. Pasife alınan ilaçlar arasında prostat, diyabet, antibiyotik, sinir sistemi ,kalp-damar sistemi ve solunum sistemi ilaçları gibi hayati öneme haiz ilaçlar bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı yerelleşme sürecinden dolayı ilaç firmalarına yerli ilaç üretimi yapmaları konusunda uyarıda bulundu. Firmalardan üretim ile ilgili bir gelişme olmayınca da SGK bakanlık talimatıyla 31 Temmuz 2018’de 143 ilacı pasife aldı.
HASTALAR MAĞDUR OLUYOR
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “SGK pasife alınan ilaçların eşdeğerini de vermiyor. Dolayısıyla reçetesinde bu ilaçlar yazılmış olan hastalar tekrar doktora gitmek zorunda kalıyor. Bu yüzden de hem gereksiz iş yükü yaşanıyor, hem de hastalar mağdur oluyor” dedi.
Saydan pasife alınan 143 ilacın içinde prostat büyümesinde kullanılan ilaçtan tutun da diyabet ilaçlarına kadar birçok ilaç bulunduğunu söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:
PASİF İLAÇ LİSTELERİ DOKTORLARA ULAŞMALI
“Eczacılar olarak pasif olan ilaçların eşdeğerini veremiyoruz. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu eşdeğer ilaçları hastalara veremiyoruz. Zira Medula Sistemi tarafından onay verilmiyor. Hastanın tekrar doktora giderek eşdeğerini yazdırması veya ücretini ödeyerek ilacını alması gerekiyor. Dolayısıyla hasta ya ücretli almak zorunda kalıyor ya da hiç alamıyor.
Pasif ilaç listelerinin doktorlara ulaşması gerektiğinin altını çizen Saydan şöyle devam etti: Hekimlerin hastalara reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması nedeniyle, pasif olan bir ilaç Medula sisteminde hala reçete edilebilmektedir. Ancak bu pasif ilaçla ve geri ödeme kapsamında olan eşdeğer olanları da hastalara verilememektedir. Bu nedenle hastalar, tedavileri için gerekli olan ilaca ulaşmakta ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşamaktadır.
Yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi ve hastaların daha fazla mağdur olmaması için pasifteki ilaç listelerinin doktorların kullandıkları sisteme yüklenmesi ve SGK’nın Medula Provizyon sisteminde bu ilaçların eşdeğerinin verebilmesi için acilen düzenleme yapması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)