Sönmez: Kontenjanları boş olan imam hatipler Anadolu lisesi yapılsın
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, hükümetin yeni çember sistemini getirirken imam hatipleri çok öne çıkardığını ifade etti.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
LGS ile öğrencilerin yaşadığı stres bugün açıklanacak ikinci nakil tercih başvuruları ile devam ediyor. Adrese dayalı çember sistemi ile yapılan yerleştirmede çember içerisinde kalan okul kontenjanlarının mezun sayısı ile eşleşmemesi ve imam hatiplerin boş kalması sonucu 90 bin öğrenci açıkta kalmış, 700 bin öğrenci istemedikleri okullara yerleşmişti. Hükümetin bu sistemi getirirken imam hatipleri çok öne çıkardığını ifade eden Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, birinci nakil tercih yerleştirmede kontenjan arttırılmasının da işe yaramadığını, sadece 46 bin öğrencinin yerleştiğini ifade etti. Milli Eğitim’in önerdiği ikili eğitimin de çözüm olmadığını dile getiren Sönmez, “İmam hatiplerin kontenjanları boş kalacak. Acil çözüm olarak bakanlığın ikili eğitime geçmek yerine kontenjanları boş kalan imam hatip liselerinin, Anadolu lisesine çevrilmesi gerektiğini ifade etti.
‘ÇOCUKLAR TATİL YERİNE TERCİHYLE UĞRAŞIYOR’
Sınav sisteminin “Sınav stresi ortadan kalkacak, öğrenciler istemedikleri okula gitmeyecek, daha başarılı öğrenciler nitelikli okullara yerleşecek geri kalanlar kendi ilgileri doğrultusunda yerleşecek” şeklindeki ifadelerle tanıtıldığını dile getiren Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, ‘Değil söylediklerini yapmak, klavuzu bile sınava kadar yayınlayamadılar’ dedi. Sınav sonrası kontenjan oluşturma konusunda büyük sıkıntı yaşandığını belirten Sönmez, “Öğrencileri neye göre yerleştirileceklerini bilmiyorlardı. Şimdi de tatil yapmaları gerekirken tercih stresi ile baş etmeye çalışıyorlar” dedi.
‘VELİLER VE ÖĞRENCİLER İMAM HATİP İSTEMİYOR’
Bu sistem getirilirken imam hatip liselerinin öne çıkarıldığını dile getiren Sönmez, “Başlangıçta üç tür okulun hepsini seçmek zorundaydılar. Tepkiler oluşunca değiştirdiler. Çemberin dışında tercih yapmak istediği takdirde meslek lisesi ve imam hatip seçme zorunluluğu getirildi. Bunu yanlış anlayan rehber öğretmenler maalesef öğrencileri ve velileri yanlış yönlendirdi. Bazı öğrenciler istemedikleri alanlara bu şekilde yerleşmiş oldular. Bakıyorsun çocuğun not ortalaması 90’nın üzerinde meslek lisesine yerleşmiş, imam hatibe yerleşmiş” dedi. Ne kadar zorlanırsa zorlansın veliler ve çocukların imam hatip ve meslek liselerini seçmek istemediğini dile getiren Sönmez, “Bilimsel, laik eğitim istiyorlar” dedi.
‘EMEKÇİ ÇOCUĞU YA İMAM HATİBE YA DA İŞE’
Adrese dayalı sistemde 65 puanla yerleşen öğrenci de 95 ile boşta kalan öğrenci de olduğunu ifade eden Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, “Okul sayısının az olduğu emekçi mahalleleri dezavantajlı. Adana için kuzeyde yaşayan çocuklar güneye göre daha şanslı. Güneyde çok başarı olan çocuk kuzeyde daha başarısız olan bir çocuktan daha şanssız oldu. Bütün Anadolu liseleri Çukurova ilçesinde olduğu için not ortalamaları düşük de olsa Çukurova ilçesinde yerleşme şansları daha yüksek oldu” dedi.
‘ÇOCUKLAR HEBA OLMADAN BİR ŞEYLER YAPILMALI’
Dördüncü nakil tercih dönemi sonunda yerleşemeyen öğrencinin ya açık liseye ya da özel okula gitmek durumunda kalacağını ifade eden Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, “Açık liseye gitmesi çocukların ya sokakta heba olması ya da çocuk işçi olması anlamına gelir. İnsanlarda yavaş yavaş özel okula yönelme başlayacak. Çocukların özel okullara yerleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Parası olan gönderecek; bu kriz ortamında çalıştığı fabrika kapatılan gönderemeyecek, çocuğu ya imam hatibe ya da meslek lisesine gönderecek. Bu da çocuğun ya çocuk işçi olması ya da sokakta uyuturcuya bulaşması demek” dedi. Bakanlık, eğitimle ilgilenen akademisyen ve sendikalarla gelecek dönemlerde bu sistemin sorunlarını çözmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, “Çocuklar neyle karşı karşıya geleceklerini bilerek eğitim yılına başlamalılar” dedi.