TOTAL, İran’dan resmen çekildi
Fransız petrol devi TOTAL, ABD'nin yaptırım kararının ardından İran’dan resmen çekildi.
TOTAL logosu
İran Petrol Bakanı Namdar Zengene, ABD’nin Tarhan ile iş yapan firmalara yönelik yaptırım kararlarının ardından Fransız şirketi TOTAL’in, İran’dan resmen çıktığını açıkladı.
AB ‘YAPTIRIMLARA UYMAYIN’ DEMİŞTİ
AB Komisyonu, Ağustos başında “Engelleyici Mevzuat”ı devreye sokarak Avrupalı şirketlerin yaptırımlar karşısında korunacağını açıklamıştı. Mevzuata göre, ABD yaptırımlarına uyanların da cezalandırabileceği gündeme gelmişti. Ancak görünen o ki büyük patronlar ABD’nin talimatlarını yerine getiriyor.
Euronews’un haberine göre, İran televizyon kanalına konuşan İran Petrol Bakanı Zengene, “TOTAL, Güney Pars gaz projesinin geliştirilmesiyle ilgili sözleşmeden resmen çekildi, bu şirketin yerini kimin alacağı konusunda görüşmeler sürüyor” dedi.
Çin’deki kamu şirketi CNPC’nin, TOTAL’in projeden çıkmasıyla doğacak boşluğu doldurması bekleniyor. Çinli şirketin projedeki payı böylelikle yüzde 30’n yüzde 80’ne çıkacak.
İRAN’DAN AB’YE ÇAĞRI
Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Berham Kasımi, ABD’nin tek taraflı çekildiği 2015 nükleer anlaşmasının sürdürülebilmesi için Avrupa Birliği’nin girişimlerini hızlandırmasını istedi. Berham Kasımi, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “AB ile diğer taraf ülkeler (Rusya, Çin) anlaşmanın sürmesi için çalışıyor ancak, yavaş işleyen bu süreç daha fazla hızlandırılmalı” dedi. İranlı Sözcü, ABD’nin yaptırımları baş etme konusunda Tahran’ın özellikle kendi imkanlarına güvendiğini sözlerine ekledi.
AB, ülkeleri daha önce yaptıkları açıklamalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çıkma kararını karşı çıkmıştı.
ABD’NİN YAPTIRIMLARI
2015’teki nükleer anlaşmadan tek taraflı çıkan Trump yönetimi, Ağustos ayı başında İran’a yönelik ambargoları ihlal edenlere yaptırım uygulanmasını kararlaştırmıştı.
Trump tarafından yayınlanan kararnamede, İran’ın ABD dolarına ve değerli metallere erişimine, enerji sektörüne, ABD’nin kara listesindeki vatandaşlarına, nakliyat ve gemi yapımı ve liman operasyonlarına destek verenlere yaptırım uygulanması talimatı verilmişti.
Ayrıca, İran otomotiv sektörünü ilgilendiren ürün ve hizmetleri satan, tedarik veya transfer edenlerin yine 7 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaptırımlarla cezalandırılması kararlaştırılmıştı.
Buna göre, “5 Kasım 2018 ve sonrasında İran Ulusal Petrol Şirketi, Naftiran Ticaret Şirketi ve İran Merkez Bankası’na yardım eden, sponsorluk yapan, finansal, maddi veya teknolojik destek sağlayanlara” da yaptırım uygulanacak. (DIŞ HABERLER)