20 Ağustos 2018 12:57
/
Güncelleme: 12:08

BM’den birimlerine gizli Suriye yasağı

Lavrov, BM Genel Sekreterliği'nin kurumun birimlerini Suriye ekonomisinin yeniden inşasında yer almaktan gizlice men ettiğini iddia etti.

BM’den birimlerine gizli Suriye yasağı

Fotoğraf: Sebastian Zwez/Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DE)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin kurumun birimlerini Suriye ekonomisinin yeniden inşasında yer almaktan gizlice men ettiğini, birimlerin sadece insani yardım projelerinde yer alabildiğini ileri sürdü.

Sputnik’e göre Lavrov, Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından basına konuştu. Lavrov, “BM Genel Sekreterliği siyasi departmanının, BM içindeki sistemlere gizli bir talimat verdiği ortaya çıktı. Talimat çerçevesinde, sistem içindeki birimlerin Suriye ekonomisinin yeniden inşasına yönelik herhangi bir projede yer almaları yasaklandı. Sadece insani yardım yapıldı yapıldı, başka hiçbir şey değil” dedi.

TÜRKİYE İLE İDLİB’İ GÖRÜŞÜECEĞİZ

Lavrov, Rusya’nın mültecilerin ülkelerine dönmesi süreciyle ilgilenen ülkelerle iş birliği yapmaya devam edeceğini söyledi. Rus Bakan, “Bu ülkeler Suriyeli göçmenleri kabul eden başlıca ülkeler olan Lübnan, Ürdün ve Türkiye. Ayrıca bu konuda net adımlar atılması gerektiğini düşünen Avrupa ülkeleri de var. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında önceki gün gerçekleşen görüşmede ve Fransa ile Doğu Guta’ya yapılan ortak insani operasyon da bunu doğruladı” dedi.

Öte yandan Lavrov, yakın zamanda Türkiye’yle İdlib hakkında görüşmeler yapacaklarını da söyledi. Rus Dışişleri Bakanı İdlib’deki “El Nusracıları muhaliflerden ayırma” konusunda bir anlaşmaya varmayı umduklarını belirtti.

‘EL NUSRA’YA BİR SON VERİLMESİ GEREKİYOR

Lavrov, “Türk meslektaşlarımız 12 gözlem noktası kurunca buradaki durum biraz yatıştı. Fakat sonra El Nusra Cephesi ve diğerleri, bu (İdlib’deki) gerilimi azaltma bölgesinden, hem Suriye ordusunu hedef almaya hem de Rusya’nın Hmeymim’deki hava üssüne insansız hava araçlarıyla saldırma girişimlerinde bulunmaya başladı. Buna bir son verilmesi gerekiyor. Kısa bir süre önce (13-14 Ağustos’ta) Ankara'daydım. Burada Türk mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu’yla, krizin çözülmesi konusunda iş birliği yapmaya hazır olan silahlı grupların El Nusra’dan ayrılmasının öncelik olduğu konusunda anlaştık. Yakında (Türkiye ile) bu konu hakkındaki konuşmalarımızı devam ettirmemizi umduğum gibi, bir anlaşmaya da varmamızı umuyorum.” (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et