Boğaziçi Üniversitesi’nde yemeğe yüzde 50 zam
Boğaziçi Üniversitesi yemekhanesinde geçtiğimiz yıl 2,5 lira olan yemek ücreti 3 lira 75 kuruşa yükseltildi.
Fotoğraf: Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Boğaziçi Üniversitesi (BOÜ) öğrencileri yeni dönemi yine zamlarla karşıladı. Üniversite yemekhanesinde geçen sene 2.5 TL olan yemek ücreti 2018-2019 öğretim yılında yüzde 50 oranında bir zam yapılarak 3.75 TL’ye yükseltildi. 2016-2017 yılında da yemek ücretleri 1.5 TL’den 2.5 TL’ye yükseltilmişti. Üniversitede 1 yıldan kısa bir süre içinde yemeklere yüzde 150 oranında zam yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, ayrıca transkript ücretlerine de zam yapıldığını aktardı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, zamların geri çekilmesi için change.org’da imza kampanyası başlattı. Zamlarla ilgili konuştuğumuz öğrenciler de, yemekhane zamlarının derhal geri çekilmesini talep etti.
‘YÜKÜ ÖĞRENCİLERE YIKMASINLAR’
BOÜ Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Cansu Ceylan, geçen yılın ardından bu yılda yemeklere zam geldiğini hatırlatarak “Bu zamlar biz öğrenciler açısından kabul edilemez. Öğrenciler olarak dönemin başlamasını beklemeden zamların geri çekilmesi talebimizi daha güçlü yükseltmek için bir araya gelmemiz, yönetimi geri adım atmaya zorlamamız gerekiyor. Başka üniversitelerde de yemekhane zamlarının kapıda olduğunu biliyoruz, ekonomik gidişatı bahane ederek bu yükün öğrencilere yıkılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.
‘KRİZ ZAMMIN BAHANESİ’
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğrencisi Dicle Kızılkan ise zammın son derece keyfi olduğunu ve punduna getirilip uygulanmaya çalışıldığını düşündüğünü belirterek “Okulda şu anda kimse yok tatil sebebiyle. Ekonomik kriz zaten sistemsel bir sorun; böyle şeylerin hesabının emekçi ve memura ödetilmeğe çalışılmasının bir başka tezahürü Boğaziçi’nde olan şey. Hesabı öğrencinin ödemesi isteniyor. Daha fenası şu: bence okulun krizi fırsata çevirmeye çalışan bir tutumu var ve kriz bu zammın bahanesi oldu biraz. Bu öğrencilerin okula olan güvenini ve bağlılığını azaltacaktır, benimkini azaltıyor. Burs almayan, zorluklarla okuyan arkadaşlarımın ne yapacağını çok merak ediyorum.”
‘ZAMLAR ENFLASYONUN ÜSTÜNDE’
Sosyoloji 4.Sınıf öğrencisi İlke Cambazoğlu da enflasyon gerekçe gösterilerek yapılan yemek zamlarının geçen sene olduğu gibi bu sene de enflasyonun üstünde olduğuna dikkat çekerek “Geçen sene yapılan yüzde 66’lık zammın sonucunda 2.5 TL olan yemek parasını ödeyecek olmayı az bulmamız, bu sene yapılan yüzde 50’lik zammı doğurdu. Yalnız burslarıyla geçinen öğrenciler de düşünülmeli. Okulun bütçesi de gittikçe azaltılırken sağlanan bursların, yemek fiyatlarında olduğu gibi beklenen enflasyon baz alınarak artması zor gözüküyor. Okul dışında olduğu gibi içinde de hayat pahalılaştıkça öğrencilerin soluğu yalnız temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek gibi” dedi.