Suyun üzerinde hayatta kalmanın yolları
Kay Longstaff gemiden düştükten 10 saat sonra kurtarıldı. Ancak herkes onun kadar şanslı olmayabilir. Peki şansınızı artırmak için neler yapmalısınız?
![Suyun üzerinde hayatta kalmanın yolları](https://www.evrensel.net/upload/dosya/116891.jpg)
Fotoğraf: 111 Emergency/Wikimedia Commons(CC BY 2.0)
İLGİLİ HABERLER
![Uçak kazasından sağ çıkmamız ne kadar olası?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/115386.jpg)
Uçak kazasından sağ çıkmamız ne kadar olası?
Hırvatistan açıklarında yolcu gemisinden düşen İngiliz Kay Longstaff, denizde 10 saat boyunca hayatta kalmayı başardı.
Kıyıya 100 km mesafede tek başına denizde kalan 46 yaşındaki kadın, 10 saatin ardından bulundu ve hastaneye kaldırıldı.
BBC’den Francesca Gillet, Longstaff’in hayatta kalış hikayesine dair bilgilerin halen toparlanmakta olduğunu belirtti ancak benzer bir durumla karşı karşıya kalınması halinde ne yapılması gerektiğini haberleştirdi.
İşte, bir gün denizin ortasında yapayalnız kalırsanız unutmamanız gereken bilgiler.
SU SICAKLIĞI
Kay Longstaff’in hayatta kalmasına yardımcı olan birkaç faktör var. Denizde hayatta kalma eğitmeni Simon Jinks’e göre Longstaff, denize ilk düştüğü anda 3-4 metre derine batabilirdi ve geminin altına çekilmediği için de şanslı.
Bir yolcu gemisinin yakınındayken denizde türbülans oluşur, bazı dalgalar sizi uzağa götürürken bazıları da içine çekebilir. Tabii bu, şans kadar geminin hızına da bağlı.
Olağanüstü koşullarda hayatta kalma uzmanı Profesör Mike Tipton’a göre Longstaff’in şanslı olduğu ikinci konu düştüğü denizin yaklaşık 28-29 derece sıcaklığında ya da “Bir havuzdan biraz daha sıcak” olması.
Bir insan 5 derecelik suda yaklaşık 1 saat, 10 derecelik suda yaklaşık 2 saat, 15 derecelik suda yaklaşık 6 saat hayatta kalabilir. Ancak suyun sıcaklığı 30’a yaklaşıyorsa bu süre 25 saati bulabiliyor.
İnsanlar eğer sıcaklık çok düşükse soğuk şokuna girebilir bu da onların nefes alma kontrolünü yitirmesine neden olur, bunun sonucunda su yutabilirler ya da boğulabilirler.
Ayrıca bir insan vücut sıcaklığı düştükçe yorulur, zihni bulanır ya da yön duygusunu kaybeder.
Eğer Longstaff, Britanya açıklarındaki bir denize düşseydi, 12-15 derece arası sıcaklıktaki bir suda olacaktı bu da soğuk şokuna girmesi için yeterli bir derece.
YÜZMEDEN SUYUN ÜZERİNDE KALIN
İrlandalı balıkçılar için hazırlanan kişisel hayatta kalma teknikleri rehberine göre vücut sıcaklığındaki düşüşü yavaşlatmanın en iyi yolu yüzmeden dizlerinizi göğüslerinize dayayarak suyun üzerinde kalmak.
Prof. Tipton, bu örnekte denizin dinginliğinin Longstaff’in çok efor harcamadan, hemen hemen düştüğü yerde suyun üzerinde kalmasını sağladığını belirtiyor.
Tipton, “Sürekli dalgalarla boğuşmak zorunda kalsaydı kaçınılmaz olarak boğulacaktı” diyor.
Kraliyet Ulusal Cankurtaran Birliğine (RNLI) göre bir insanın kıyafetleri ve ayakkabıları havayı hapsettikleri için sudaki ilk anlarında yüzeyde kalabilmeyi önemli oranda etkiliyor. Hızla hareket etmekten ziyade sakin bir şekilde yüzeyde kalmak havanın hapsedilmesine yardımcı oluyor.
Avustralya’daki Sunshine Coast denizcilik okulu, suyun üzerinde dolaşan bir cisim bulmanız halinde ona tutunmanızı tavsiye ediyor. Eğer üzerlerinde can yeleği yoksa kıyafetlerini kullanarak kaldırma kuvvetinizi olabildiğince artırmanız öneriliyor.
Suda belirli bir süre hayatta kalmak mümkün ancak mümkün olduğunca kısa sürede kurtarılmanız önemli. Longstaff’in örneğinde gemideki insanların onun yokluğunu fark ettiği ve geminin kamera görüntülerini kontrol ederek düştüğü saati ve tahmini yerini bulduğu belirtiliyor.
Ancak Prof. Tipton’ın dediği gibi yine de denizde tek başına kalmış birini bulmak özellikle de gece saatlerinde hiç kolay değil: “Denizde aslında kafa olan bir şeyi fark etmek gerçekten çok zor.”
KADIN OLMANIN AVANTAJI
Kadınların vücut yağ oranlarının erkeklerden yüzde 10 daha fazla olması bu konuda onlara yardımcı oluyor.
Prof. Tipton, BBC 5 Live’a yaptığı açıklamada kadınların derilerinin altında daha fazla yağ olmasının onların suyun yüzeyinde kalma becerilerini artırdığını çünkü bu özelliğin temel olarak vücuttaki hava ve yağ oranıyla belirlendiğini söylüyor.
Fazla yağ ayrıca vücut sıcaklığını da artırıyor bu da suda yorulan insanın vücuduna yardımcı oluyor.
SAKİN KALIN
Böylesi bir durumda hayatta kalmanıza yardımcı olan bir başka özellik de sakinliğinizi koruyabilmeniz.
Psikolog Dr. John Leach’e göre felaket anlarında insanların çoğu kendilerine yardım etmelerini imkansız hale getirecek şekilde hareketsiz kalıyor. Diğerleri ise paniğe kapılıyor. Ancak bazıları da hayatta kalmalarını sağlayan tedbirleri acilen alabiliyor.
Prof. Tipton, “İşin büyük bir psikolojik yönü olduğunu düşünüyorum. 6, 7, 8, 9 saat suda kalmış bir insan için bu çok çaresiz hissettiği bir durum olmalı” diyor.
Bu örnekte hayatta kalan kadının, gece boyunca şarkı söyleyerek üşümemeye çalıştığını aktardığı belirtiliyor.
Denizcileri eğiten Sea Regs şirketinin sahibi Simon Jinks, hayatta kalma iradesinin de kritik rol oynadığına vurgu yapıyor. Jinks, “Öleceğinizi düşünmeye başlarsanız psikolojiniz değişir” diyor. Bunun aksine kendinize “Bugün ölmeyeceğim” demeye başlarsanız hayatta kalma şansını artırabilirsiniz.
ALKOLÜN ETKİSİ
RNLI, Birleşik Devletler’de deniz kıyısında yaşanan 8 ölümden birinin alkole bağlı olduğunu söylüyor ve yüzücüleri, suya girmeden önce alkol almamaları konusunda uyarıyor.
Alkol, muhakeme yeteneğini, reaksiyonları ve yüzme becerisini ciddi derecede olumsuz şekilde etkiliyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et