Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
22 Ağustos 2018 07:41
/
Güncelleme: 23 Ağustos 2018 07:49

Faşizme karşı savaşanların onuruna kurulan takım: Partizan

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi Play Off turunda karşılaşacağı Partizan, 2. Dünya Savaşı'na dayanan köklü bir tarihe sahip.

Faşizme karşı savaşanların onuruna kurulan takım: Partizan

Fotoğraf: Ron Kroon - Anefo/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0 nl)

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi Play Off turunda karşılaşacağı Partizan, 1945’te Yugoslavya Halk Ordusunun takımı olarak kuruldu. Kulüp adını, 2. Dünya Savaşı’nda faşizme karşı savaşan komünist militanlar olan “Partizanlar”dan aldı. Kulübün ilk idarecileri ordu yöneticileri ve İspanya İç Savaşı’nda savaşmış olan askerlerden oluşuyordu.

Savaş sonrası 1946’da kurulan Yugoslavya Ligi’nin ilk şampiyonu olan Partizan; Kızılyıldız, Dinamo Zagreb, Hajduk Split gibi kulüplerle birlikte ülkenin önde gelen takımları arasında yer aldı ve sürekli şampiyonluk yarışının içerisinde oldu. Partizan tarihinde 16 kez Sırbistan, 11 kez Yugoslavya ligi şampiyonluğu yaşadı.

ALTIN YILLAR: 1960’LAR

En iyi yıllarını 1960’larda geçiren Partizan, 1961, 1962 ve 1963’te üst üste 3 şampiyonluk yaşayarak Yugoslav liginde bunu yapan ilk takım oldu. 1965’te bir kez daha mutlu sona ulaşan ekip, bir sonraki yıl Şampiyon Kulüpler Kupası’nda mücadele etti ve Nantes, Werder Bremen, Sparta Prag ve Manchester United’ı eledikten sonra Real Madrid’le karşılaştı.

Brüksel’deki Heysel Stadyumu’nda oynanan final maçında Velibor Vasovic’in golüyle öne geçen Partizan son 20 dakikada Amancio ve Serena’nın gollerine engel olamayarak kupayı kaçırdı.

Partizan bu başarısıyla Kupa 1'de final oynayan ilk Balkan ve Doğu Avrupa kulübü oldu.

DURAKLAMA DEVRİ VE YENİDEN YÜKSELİŞ

Partizan bu başarı sonrası pek çok oyuncusunu Avrupa takımlarına kaptırdı. Kulüp, 1976’ya kadar şampiyon olamadı. 1978’de bir kez daha şampiyon olan Partizan’ın kadrosunda daha sonra Galatasaray forması da giyen Cevad Prekazi de bulunuyordu.

1983, 1986 ve 1987’de Yugoslavya ligindeki son şampiyonluklarını yaşayan Partizan, ülkenin bölünmesinden önce Kızılyıldız’ın üst üste 4 kez şampiyon olmasına ve Şampiyon Kulüpler Kupası’nı müzesine götürmesine tanıklık etti.

BÖLÜNME SONRASI KIZILYILDIZ’DAN DAHA BAŞARILI

Yugoslavya’nın bölünmesi sonrası kurulan Sırbistan ve Karadağ ligi, Partizan’ın şampiyonluklarıyla başladı. İlk 7 sezonda 5 şampiyonluk elde eden Partizan’da bu dönemin öne çıkan yıldızları Predrag Mijatovic, Savo Milosevic, Zoran Mirkovic, Slavisa Jokanovic, Dragan Ciric, Branko Brnovic gibi isimlerdi. Bu isimlerin hepsi Avrupa liglerinde önemli takımlarda forma giydi.

Partizan, 2000’ler sonrası ülke futbolunda başa oynamayı sürdürdü. Siyah-beyazlılar, Karadağ’ın ayrılmasıyla 2006/07’de kurulan Sırbistan Süper Ligi’nde 8 şampiyonluk elde etmeyi başardı. Ancak kulüp, bir daha 1960’lardaki Avrupa kupası başarılarına yaklaşamadı.

ATEŞLİ TARAFTARLARI: MEZAR KAZICILAR

Partizan

Fotoğraf: Marko Stanojević/Wikimedia Commons(CC BY-SA 4.0)

Partizan’ın Grobari(Mezar kazıcılar) olarak anılan taraftar grubu, Avrupa’nın en ateşli taraftarları arasında yer alıyor.

PARTİZAN’DAN ÜLKEMİZE GELENLER

Prekazi

Fotoğraf: Filip Stevanovic/AA

Hem Partizan tarihinde hem ülkemizde yer edinmiş bazı önemli isimler şöyle: Cevat Prekazi, Abdullah Gegiç, Radomir Antic, Sasa Ilic, Mateja Kezman, Tomislav Kaloperovic, Mustafa Hasanagic, Zoran Mirkovic, Milos Milutinovic, Nemanja Tomic. (SPOR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et