Mısır üreticisi, böyle giderse ürün ekemeyecek
Mısırda maliyet yüzde 50, fiyat yüzde 15 arttı. Üretici dertli.
Fotoğraf: Pixabay
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da mısır hasadı başladı. Ancak Türkiye mısır üretiminin yüzde 25’inden fazlasını karşılayan Adana’da fiyatlar üreticinin istediği seviyenin altında gerçekleşiyor. TMO mısır fiyatını 94.5 kuruş olarak açıkladı ancak bu yıl da üreticinin insafına kalan üretici tüccarın ürünlerini 85-88 kuruştan aldığını belirtiyor.
Adana’ nın Yumurtalık ilçesine bağlı Yeşilköy’de hasat yaparken konuştuğumuz Yunus Emre Batmaca, girdi fiyatları dövize bağlı olduğu için üretim maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 50 oranında arttığını ifade etti.
TMO’nun 94.5 kuruş fiyat açıklamasına rağmen yeterli ürün almadığı için tüccarların ürünlerini düşük fiyatla aldığını belirterek “Seneye girdi fiyatları daha da artacak. Bu yıl iyi bir para kalmazsa seneye üretici ürün ekemeyecek” dedi.
ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÜRETİCİ DESTEKLESİN
Geçen yıl mısırın gümrük vergileri düşürülerek ithal edilmesinin mısır fiyatlartını aşağı çektiğini ifade eden Batmaca, “Geçen yıl tüccarlar ithal edilen mısırı bahane edip bizden daha ucuza ürün aldılar. Geçen yıl 72-74 kuruş arası ürünlerimizi satabildik. Bu yıl da 84-88 kuruştan gidiyor ancak bizden aldıkları ürünleri depolarda bekletip bir kaç ay sonra 1.2- 1.4 liradan satacaklar. Enflasyon düşürülmek isteniyorsa üretici desteklensin, gübremiz, ilacımz, damlama hortumumuz, tohumumuz hepsi ithal. Dolardaki artış maliyeti de arttırıyor. Enflasyon nasıl düşecek. Geçen seneye göre zorlandık. Önümüzdeki yıl bizim bölgede hiç kimse çiftçilik yapamayacak duruma gelecek” dedi.
TÜM GİRDİLER İTHAL
Yerli ve milli diyorlar ya biz de yerli milli istiyoruz ilaçlar Türkiye’de üretse tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla bize ulaştırsa biz de daha ucuza alırız. Gübremiz ithal, pahalıya alıyoruz. Üretim maliyetimiz düşer. Ya dışarıdan getirdiği ürünün önünün kessin bizim satışlarımızı teşvik edip bizi rahatlatsın ki biz de üretim yapabilelim. Burada kim kazanıyor kimin kazandığını bilmiyorum ama bizim kazanmadığımız kesin. Sebze konusunda aradaki komisyoncular msır giib ürünlerde tüccarlar kazanıyor. 1.2, 1.3 liraya sattıklarını iyi biliyoruz. Bir, iki ay sonra depolardan çıkarıp piyasaya sürecekler.
TARLAYI KİRALAMIŞSAN BOŞUNA ÇALIŞMIŞ OLUYORSUN
Maliyetlerin geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdiğini dile getiren Batmaca, “Yüzde 150-180 oranına kadar fiyat artışları oldu. Geçen sene 35 liraya aldığımız ilaçlar bu sene 100-110 liraya, 70 liraya aldığımız ilaçları bu sene 180-190 liraya, mazotu geçen sene 4.3’e alıyorduk. 280 liraya bir depoyu dolduruyorduk şuan 420 liraya dolduruyoruz. Daha önce damlama hortumlarını 290 liraya alıyorduk. Bu sene 390 liraya aldık. Tohumun torbası geçen sene 325 liraydı bu sene 475 liraya aldık. Geçen sene mısırı 74 kuruşa sattık. Bu sene devlet ‘94.5’ lira fiyat verdi. O fiyatı bulamıyoruz. Maliyetimiz yüzde 50 artış gösterdi ama fiyat artışlarımız yüzde 15” dedi.
Girdi fiyatlarının pahalı kendi ürünlerinin ucuza gittiğini ifade eden Batmaca, “İklim değişikliğinden kaynaklanan verim düşüklüğü de sonumuzu hazırlıyor. Dönüm başına ortalama 1300-1500 kilo arası verim alıyoruz. Tarlayı kiralamışsan o sene boşu boşuna çalışmış oluyorsun” dedi.
'BANKALARLA AYAKTA DURUYORUZ'
Köy kahvesinde konuştuğumuz üretici Abdullah Atmış, girdi fiyatlarının yüksek oduğunu belirterek"Zaten girdi ürünleri ithal ediliyor. Mısır da ithal edilirse üretici biter" dedi. Ürünlerinin para yapmadığını dile getiren Atmış, "Ürinlerin fiyatı 85, en fazla 90 kuruşa alıyor. TMO fiyat açıklamadı ama götürdüğün zaman almaak için bin dereden su getiriyor. Kalitesini çok inceliyor, mısırı eliyor fiyatı da bu sefer yine tüccarın verdiğiyle aynı oluyor" dedi. Hasat dönemlerinde ithalatın kesilmesi gerektiğini ifade eden Atmış, "Ürinler en az 1,2 lira olarak gerçekleşmesi lazım 500 dönüme devlet bin litre mazot veriyor o iki günde bitiyor. Çiftçi de üretimde dışarıya bağlı. Ayakta duruyorsak bankalara borçlanmamız sayesinde duruyoruz. O da ne kadar gider BİLMİYORUZ. Gemiciler gibi mazotu bize ucuza versinler. İlaç bulmakta zorlandık. 20 liraya aldığımız ilaç 80 lira oldu. Destek verdiğini söylüyorlar ama bizim gibi küçük çiftçiler o desteklerden yararlanıyor. Büyük çiftçilerin işine yarıyor" diye konuştu.
ÜRETİM MALİYETİ 81 KURUŞ
Tahıl Üreticiler Birliği’nin mısır üretim maliyet hesaba göre dekar başına toplam akaryakıt giderleri 94.87, toplam gübre gderleri183.80, toplam ot ilacı, gübre, amortisman giderleri 152.55, toplam hasat, nakliye, su, tali masraf ücretleri115 lira olmak üzere dekar başına toplam üretim gideri 546.22 lira olarak gerçekleşti.Dekar başına arazı kirasının 350 lira olarak belirtildiği hesaba göre yüzde 10 finansman giderleri ile birlikte dekar başına toplam giderler 985.84 lira oldu. Ürün verimliliğinin dekar başına bin 250 KG olarak gerçekleştiği hesaba göre bir kilo ürünün üretim maliyeti 0.79 lira. Bağkur ve stopaj masrafları ile birlikte 0.81 lira, yüzde 20 karla birlikte üreticinin zarar etmemesi için fiyatın en az 0.98 lira olması bekleniyordu.
‘MAZOT DESTEĞİ YÜZDE 10’U KARŞILIYOR’
Devletin mazot gübre desteğinin yeterli olmadığını ifade eden Yunus Batmaca, “Mazot desteği verilirken sadece çapası ve ekimini dikkate alıyor. Bir başka ilçede DSİ kanallarından sifon ile su çekilebiliyor ama bizim tarlamıza yakın sulama kanalları yok. Ne kadar istesek de yapılmadı. Su çekmek için traktörle saatte 10 litre mazot yakıyoruz. DSİ’nin kanalından sulayan, traktör kullanamadığı için öyle bir sıkıntısı yok. Mazotun yarısını veriyoruz diyorlar ama yüzde 5-10’nu ancak karşılıyor” dedi.