LeMan dergisi de kağıt krizinden etkilendi, son sayı cep boy çıktı
Yükselen kağıt fiyatlarından mizah dergisi LeMan da etkilendi. LeMan son sayısını cep boy bastı, "SEKA'yı kapatanlar utansın" dedi.
LeMan dergisinin cep boy yayınlanan 2018/33'üncü sayısı.
Kur krizi nedeniyle yükselen kağıt fiyatlarından etkilenen basılı yayınlar arasına LeMan dergisi de girdi. LeMan, son sayısını cep boy basarak okurlarına ulaştırdı.
Mizah dergisi LeMan, gelişmeyi Twitter hesabından, "SEKA’yı kapatanlar utansın... Cep LeMan bayilerde..." paylaşımıyla duyurdu. Dergi, yaşananları kapağındaki karikatürde de "Bak ne güzel oldu! Eskiden kağıt mı vardı?" esprisiyle eleştirdi.
SEKA’yı kapatanlar utansın... Cep LeMan bayilerde... pic.twitter.com/2NMpAnXILO
— LeMan (@lemandergisi) 29 Ağustos 2018
'DURUM ÇOK CİDDİ'
Konuya ilişkin BirGün'den Can Uğur'a konuşan LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, sıkıntının sadece kendileriyle sınırlı olmadığını, kağıt sıkıntısının tüm yayıncılık sektörünü çok ciddi biçimde tehdit ettiğini belirtti.
Akgün, kurdaki yükselişin sektöre etkilerine ilişkin şunları söyledi:
“Kâğıtta sıfır yerli üretim olduğu için kurdaki yükseliş yayıncılığı komaya sokar. Nitekim içinde yaşadığımız süreç de budur. Koma, yoğun bakım gerektirir. Ortada böyle bir durum da olmadığına göre vaziyet ümitsizdir. Türkiye’deki medya kontrolünün yüzde 80-90’lar oranında hükümette olduğunu düşünürsek onlar açısından sorun yoktur. Dışarıda kalanlar süreli yayınlanan dergiler ve kitap yayıncılığı açısından ise ölümcül eşiğe varılmak üzere. Bu, ülkenin zaten çölleşmiş olan kültürel hayatının tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Yani durum ciddi. Bunların etkileri ise onlarca yıl telafi edilemeyecek bir kayba yol açacaktır.”
Eski yıllarda, kağıt tüketiminin neredeyse tamamen yerli üretime dönük olduğu halde yazılı basına ‘kâğıt tashihi’ uygulaması olduğunu hatırlatan Akgün, "Biz hiç kullanmadık ama sadece bunu kullanmak için yayınlanan naylon gazeteler olduğunu hatırlıyorum. Büyük gazeteler için ise o zamanlar bile kâğıt desteğine ihtiyaç duyulduğunu çıkartabiliriz. Biz içinde bulunduğumuz krize karşı bu hafta bir ‘Cep Leman’ çıkararak meydan okuduk. Gelecek haftalar yeni espriler üretebiliriz. Ama uzun vadede durum aşılabilir mi, devam edebilir miyiz öngöremiyorum” dedi.
Akgün, geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşımda da kağıt krizine değinmiş, "Haftaya LeMan nasıl çıkacak onu düşünüyoruz şimdi" demişti.
L-Manyak dergisini 90 gr içinde odunları görünen SEKA kağıdına basardık.En lezzetli sayılardır.LeMan, Öküz 60 gr olanına.SEKA satışına karşı yapılan grevle dayanışmak için fabrikaya gittik.Yazdık, çizdik.Arsasına yandaşlar çöktü.Haftaya LeMan nasıl çıkacak onu düşünüyoruz şimdi. https://t.co/aUljin3hsG
— Tuncay Akgün (@tuncayakgun_) 24 Ağustos 2018
KAĞIT NEDEN PAHALANDI?
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk'ün açıklamasına göre, "Tonu 750 avro olan kağıt şimdi 900 avroya çıktı". Dolar ve avrodaki yükselişle beraber kağıt fiyatları Türk Lirası ile astronomik rakamlara ulaştı ve bu gelişme yayıncıları vurdu. SEKA'nın kapatılmasıyla birlikte ithal kağıt kullanan Türkiye'de iktidar olanaklarından beslenmeyen pek çok gazete, dergi ve yayınevi ardı ardında bu krizin kendilerini nasıl vurduğuna dair açıklamalar yaptı, belki de yayınlarını basamayacaklarını dile getirdi. (HABER MERKEZİ)