'Devlet kâğıt sıkıntısına kalıcı çözüm bulmalı'
Kağıt fiyatlarındaki artışı ve İzmir'de 7 yerel gazetenin pazar günleri çıkmama kararı almasını İzmir'deki gazeteci örgütleri ile konuştuk.
Fotoğraf: Pixabay
Metehan UD
İzmir
İzmir’de 7 yerel gazete, kâğıt fiyatlarındaki artıştan dolayı pazar günleri çıkmama kararı alırken yerel basın örgütleri oluşabilecek işsizlik ve iflaslara dikkat çekerek devletin daha kalıcı çözümler üretmesi çağrısında bulundu.
Türkiye’de son dönemde yaşanan döviz kurundaki hareketlilikten piyasadaki birçok sektör etkilendi. İthalat ve ihracatın çok önemli bir paya sahip olduğu kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü de yaşanan gelişmeden nasibini aldı. Maliyetlerin yükselmesine karşı İzmir’de günlük olarak faaliyet gösteren yedi yerel basın kuruluşunu adım atmaya zorladı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile yerel gazetelerin oluşturduğu, Yerel Medya Platformundaki Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret ve Yenigün gazetelerinin temsilcileri pazar günleri çıkmama kararı almasına sebep oldu. Gazetelerin yönetim kademeleri artan giderlere karşı ayda 4 gün gazete çıkarmama yolunu seçti. Gazeteler, önümüzdeki günlerde Basın İlan Kurumu’na başvurarak kararın kabul edilmesini bekleyecek.
‘İKİ SONUÇ BEKLİYOR: İŞSİZLİK VE İFLAS’
Yerel gazetelerin aldığı kararla ilgili Evrensel’e açıklamada bulunan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, son süreçte basın kuruluşlarının daha yoğun bir buluşma içine girdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu toplantılarda dayanışma ve ortak hareket etme düşüncesi gelişti. Bu kararlardan biri de pazar günleri çıkmama kararı. Mutlak suretle ayakta kalabilmek için bir takım önlemler alınması gerekiyor. Her ne kadar yayıncılıkta devam esassa da haftada bir gün çıkmama gazetelere soluk aldıracak.”
Ekonomideki gidişat bu şekilde ilerlemesi ve kalıcı önlemlerin alınmaması durumunda yerel basını işsizlik ve iflasın beklediğini de vurgulayan Dikmen “Devletin basın ilan kurumu ile birlikte soruna yoğunlaşması gerekiyor. Gazetelerin yüz ölçümleri ile ilgili düzenleme yapılmalı. Yüz ölçümündeki küçülme ile birlikte kâğıt tasarrufu da sağlanabilir.Basın sektöründeki KDV oranlarının düşürülmesi, örneğin zorunlu satış miktarının azaltılması, bunlar özellikle bu kriz ortamının aşılmasında yerel basına çok büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
‘GEÇİCİ RAHATLATMA YARATACAKTIR’
Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner de bu kararın geçici bir rahatlatma yaratacağının altını çizerek şunları söyledi: “Daha önemlisi acilen devletin bu işe el atması lazım. Özellikle matbaa kısmındaki ürünlerin KDV oranlarının düşürülerek, resmi ilanların fiyatlarının arttırılarak gazetelerin rahatlatılması lazım. Aksi halde onların muhalif olarak nitelendirdiği basın ile Anadolu’daki yerel gazeteler çökebilir. Ayda 4 pazar günü yayınlanmaması tansiyon düşürücüdür, çok uzun soluklu yararının olacağını sanmıyorum. Türkiye’deki en büyük sıkıntı üretim ve istihdam. Diğer taraftan okuyucu kısmını da vuracak. Okuma alışkanlığı giderek düşerken fiyat artışı ile birlikte giderek okuyucu kaybedeceğiz. Halkın bilgiye erişimi daha da kısıtlanacak.”