Kağıt fiyatlarındaki artış Uykusuz’u da etkiledi: 1 TL zam yapıldı
Mizah dergisi Uykusuz, kağıt krizi nedeniyle 'Ya fiyatı 1 lira artıracaktık ya da dergiyi kapatacaktık' diyerek dergiye zam yapıldığını duyurdu.

Logo: Uykusuz Dergi
İLGİLİ HABERLER

LeMan dergisi de kağıt krizinden etkilendi, son sayı cep boy çıktı

'Devlet kâğıt sıkıntısına kalıcı çözüm bulmalı'

TGS: Bağımsız gazetecilik için kağıt desteği sağlanmalı

TGS’den hükümete gazeteceler için çağrı: Kâğıtta vergi sıfırlansın
Kağıt fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak artması nedeniyle yayın dünyası zor bir döneme geçiyor. Birçok gazete, dergi ve yayınevi artan kağıt fiyatları karşısında çeşitli önlemler almak zorunda kaldı. Kağıt fiyatlarındaki artıştan etkilenen yayınlar kervanına Uykusuz da katıldı.
Mizah dergisi Uykusuz, Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile artan kağıt fiyatları nedeniyle zam yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Zam yapmamaya çalıştıklarını ancak derginin hayatına devam edebilmesi için 1 TL’lik zam yapmaları gerektiği vurgulandı.
Ülkede kağıt fiyatlarında yaşanan artışta iktidarın politikaları eleştirilirken, SEKA’nın özelleştirilmesi sonucu kağıt kullanımında dışa bağımlı hale gelindiği ve dövizle ithal edilen kağıt için artık iki katı ödeme yapılmak zorunda kalındığı ifade edildi. Uykusuz tarafından yapılan açıklama şöyle;
"Sevgili Uykusuz okurları, Bu yazıyı nasıl yazarsak yazalım netice çok değişmiyor. Uykusuz’u maalesef 5 lira yapmak zorunda kaldık. Bunun için biz de üzgünüz ama ya fiyatı 1 lira artıracaktık ya da dergiyi kapatacaktık. Türkiye 1936 yılında kağıt üretmeye başlamıştı. kendi kağıdımız vardı yani. Ama mevcut hükümet SEKA’nın kağıdının ithal kağıttan daha pahalı olduğunu öne sürerek şirketi sattı. Dolayısıyla kağıdımız yok. ithal kağıdı da dövizle alabiliyoruz. Derginin basıldığı matbaa; mürekkebi de, matbaa makinelerini de, yedek parçasını da dövizle alıyor. Dergiyi bayiilere götüren kamyonlar, o kamyonlara koyulan mazot da dövizle alınıyor ve sonunda maliyet dün 2 lirayken bugün 4 lira oluyor. Matbaalar da bizim gibi fiyatlarını belli bir seviyede tutmak için ellerinden geleni yapıyordur herhalde ama onlar da bir noktadan sonra fiyatlarını katlamak zorunda kalıyor. Haftaya derginin yeni sayısı için yeniden kağıt almak zorundayız ve iki kat daha fazla ödememiz gerekecek. Daha önce dişimizden tırnağımızdan artırdık, derginin fiyatına zam yapmamaya çalıştık. aldığımız telifleri düşürdük, daha küçük bir ofise geçtik, bu şartlarda çalışmak istemeyen arkadaşlarımıza ‘dur gitme’ diyemedik ama ancak buraya kadar dayanabildik. Ülkenin durumu da ortada. Nereye kadar devam edebilir bilmiyoruz. Desteğiniz olursa elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Olmazsa da size gücenmeyiz. sevgiler, selamlar."
Sevgiler, selamlar. pic.twitter.com/D6PetHOnGx
— Uykusuz (@UykusuzDergi) 29 Ağustos 2018
Evrensel'i Takip Et