Dersimliler: Gözelerde yapılaşma istemiyoruz
Muzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri, sit alanı olan Munzur gözelerinin 'cemevi' projesi adı altında yapılaşmaya açılmak istenmesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Munzur gözelelerinde yapılmak istenen cemevine tepki gösteren kurumlar bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Munzur Özgür Aksın Meclisi’ni oluşturan kurumlar, İl Genel Meclis üyeleri Derman Tarancı, Pakize Aydın ve Ovacık Belediyesi yöneticileri ile halk katıldı. Konuşmalarda cemevine karşı olunmadığının altı çizilerek, halka danışılmadan yapılan proje ile Dersim'in inancı ve kültürünün yok edileceği ifade edildi. Munzur gözelerinin sit alanı olduğunu da hatırlatan kurumlar, bundan dolayı bölgede herhangi bir yapılaşma olamayacağı ifade edildi.
'İNANCIMIZ KÜLTÜRÜMÜZ YOK EDİLİYOR'
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Başkanı Musa Kulu, “Her ne sebeple olursa olsun kutsallarımız olan ocak ve ziyaretgahlarımızın doğallığını bozan, rant alanı gibi kullanan zihniyeti kabul etmiyoruz. Hiç bir cemevi Munzur Baba’dan daha kutsal değildir. Cemevine karşı değiliz, yok edilmek istenen dilimiz, kültürümüz, inancımızdır” dedi.
'YEREL HALKA DANIŞILMADI'
Munzur Özgür Aksın Meclisi adına yapılan açıklamayı okuyan Ovacık Belediye Başkanvekili Hasan Geçgit, “Yıllardır her yaz mevsiminde çıkarılan orman yangınları, HES madencilik projeleri yetmezmiş gibi yerelde halka danışılmadan, inancımız görmezlikten gelinerek hazırlanan projelerle karşı karşıyayız. Hiç bir resmi izin olmayan milli park ve sit alanı ilan edilen Munzur gözeleleri havzasını kirletecek. Devletin istediği isimle mi inancımızı yaşayacağız, yoksa bin yıllardır kutsalımız olan Munzur Babayı koruyacak mıyız? Ocak ve ziyaretlerden başka kutsal saydığımız bir yer yoktur” dedi.
'BURADA YAPILAŞMA MÜMKÜN DEĞİL'
Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım, kültür ve tabiat kanununa dikkat çekerek “Burada yapılaşmaya gidilmesi mümkün değil. Sit alanları bilimsel araştırmalar dışında insan etkileşimine kapalıdır. Burada insan etkileşimi olmaması için mevzuatta belirtilen önlemlerin alınması gerekiyor. Buranın dünya kültür mirası listesine kazandırılması için korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak gerek. Dünya kültür mirası listesine alınması için bu suyun korunması lazım. Çünkü bu su milli parkın temel kaynağı olduğu gibi, bu su kirletilirse yaban hayatı bütün olarak yok olur. Biz tüm kurumlarımızla birlikte bu süreci takip edeceğiz” diye konuştu.
'CEM EVİNE KARŞI DEĞİLİZ'
DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, “Burada bulunan hiç bir kurum cemevine karşı değil. Munzur gözelerini etkilemeyecek bir alanda yapılmasına kimse karşı değil. Buraya dair hazırladığımız raporu paylaşacağız. Yaşam alanlarımızdan, ziyaretlerimizden elinizi çekin” dedi.
'İNANCIMIZ DEVŞİRİLİYOR'
Ardından konuşan Emek Partisi (EMEP) İl Yöneticisi Hıdır Demir, “Suyun ticarileştirilip, kirletilmesi, inanca yönelik yürütülen bu politika ile inancımız devşirilmek istemektedir. Kapitalist mantığın ürünüdür. Halkımızın bundan arınması gerekiyor. Bizim kültürümüz, geçmişimiz ve geleneksel olarak ziyaretlerimizin kutsallığı bugüne kadar korunarak bizlere bırakılmıştır. Bizlerin de gelecek kuşaklara bu kültürel değerlerimizi aktarmamız gerekiyor” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)