'Yerli kağıt üretimi yeniden yapılsın'
Adana’da yerel gazete sahipleri ve gazeteci örgütleri, SEKA örneği vererek yerli kağıt üretiminin yeniden başlaması gerektiğine vurgu yaptı.
Fotoğraf: Pixabay
Volkan PEKAL
Adana
Kağıt fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak artması nedeniyle yayın dünyası zor bir döneme geçiyor. Birçok gazete, dergi ve yayınevi artan kağıt fiyatları karşısında çeşitli önlemler almak zorunda kaldı. Yerel gazete satışlarının düşük olduğu Adana’da yerel gazete sahipleri ve gazeteci örgütleri yerel gazetelerin yayın hayatına devam etmesi için basın ilan gelirlerinin artırılması ve SEKA örneği vererek, yerli kağıt üretiminin yeniden yapılması gerektiğine dair vurgular yaptılar.
‘KALİTEDEN KISMAK KALICI ÇÖZÜM DEĞİL’
Çukurova Metropol Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tanır Emre Üzelgeçici, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi. SEKA’nın kapatıldığını Mersin yolundaki fabrikanın atıl durduğunu ifade eden Üzelgeçici, Mopak ve ALKİM’in varlığını sürdüğüne belirterek, “Sadece Devlet Malzeme Ofisine üretim yapıyorlar. Piyasada yoklar. Onlara teşvik verilsin, 3’üncü hamur gazete kağıdı üretip satsınlar. Teşvik verilirse başka fabrikalar da açılacaktır” dedi. Resmi ilanlara son 4 yıldan beri sadece bu yıl yüzde 15 artış yapıldığını dile getiren Üzelgeçici, “Gelirimiz TL ancak döviz artışına bağlı olarak kağıt, kalıp ve mürekkepte yüzde 35-45 oranında artış oldu” dedi. Bu açığı kapatmak için bazı çalışmalar olduğunu ifade eden Üzelgeçici, “Basın İlan Kurumundan ilan alabilmek için asgari kadronun 7’den 6’ya düşürülmesi, sayfa sayısının 6’ya düşürülmesi, ebatların küçültülmesi gibi çalışmalar var. Bunlar çözüm değil, kaliteyi düşürür. Bu rakamların düşürülmesine karşıyız; çünkü biz zaten gazetede kaliteyi arttırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Bu şartlarda ayakta kalmalarının zor olduğunu söyleyen Üzelgeçici, dayanışma çağrısında bulundu.
‘BASIN İLAN FİYATLARI ARTIRILSIN’
Toros gazetesini kuran ve geçtiğimiz yıla kadar gazetenin 26 yıllık İmtiyaz sahipliği yapan Erden Arat, gazeteleri basın özgürlüğü açısından bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Sayfa, personel sayısı ve gazete ebadından kısmanın çözüm olmadığını dile getiren Arat, şunları söyledi: “Bunu isteyenler yerel gazetelerin bitmesini istiyor. Gazeteyi bu haliyle 50 kuruşa 1 liraya zor satarken kalitenin düşmesi yerel gazeteleri bitirir. Gazeteye girdiğin zaman en az 20-25 çalışanın olacak. Adliye, spor, ekonomi muhabiri, yazarı ayrı ayrı olacak ki gazete okunsun. Adana’da 15-20 kişi ile gazete çıkarmaya çalışan da var 2 kişi ile çıkarmaya çalışan da. Böyle olunca ajans haberlerini giriyorlar ve gazeteler birbiri ile aynı çıkıyor. Gazetelerin gazeteci çalıştırmaması da, satışların düşük olması birbirine bağlı.” Yapılması gerekenin basın ilan fiyatları arttırılması olduğunu ifade eden Arat, halkın gazetelere sahip çıkması gerektiğini belirtti.
‘MALİYETER İKİ KATINDAN FAZLA ARTTI’
Geçtiğimiz yıl 100’üncü yılını kutlayan Adana’nın köklü yerel gazetelerinden Yeni Adana gazetesi Müessese Müdürü Fehmi İnceoğlu, aylık 9 bin liraya bastıkları gazetelerini artık 16 ila 18 bin arasında masrafla bastırdıklarını belirterek, bunun kendilerini zorlamaya başladığını söyledi. 70-80’li yıllarda Anadolu basınına devlet tarafından kağıt desteği verildiğini hatırlatan İnce oğlu, yerel basın ayakta durması için bu desteklerin verilmesi gerektiğini ifade etti.
‘SORUN SEKA’NIN KAPATILMASINDAN KAYNAKLANIYOR’
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, döviz kurundaki artışla birlikte gazete ve matbaaların iflas edebileceği uyarısında bulundu. Gazetelerin çalışanlarını işten atmayı düşündüğünü de belirten Esendemir, acil çözüm olarak devletin kağıtta, vergide ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamasının basın sektörü içinde yapması gerektiğini belirtti. Esendemir şunları söyledi: “Yerel gazeteler resmi ilanlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. Basın ilan gelirleri arttırılmalı. En büyük sorun SEKA’nın kapatılmasından kaynaklanıyor. Gazete kağıdında dışa bağımlılık doların yükselmesi ile medyayı daha çok zor duruma sokuyor. Kağıt sektörü Türkiye’de canlandırılmış olsaydı bu sorunlar yaşamazdık. Basın özgürlüğü açısından da bir karşılığı var, gazete çıkmazsa insanlar seslerini duyuramaz.”
YEREL GAZETELERİN YAŞATILMASI ÖNEMLİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, demokrasilerde basının önemli bir yeri olduğuna vurgu yaptı. Yerel sorunların yerel gazeteler tarafından dile getirildiğini belirten Büyükkaya, yerel gazetelerin yaşatılmasının önemli olduğunu söyledi. Gelirleri kısıtlı olan yerel gazetelerin ekonomideki gidişattan daha fazla etkilendiğini ifade eden Büyükkaya, “Nüfusa göre değişiyor. Adana’da bir yerel gazetenin asgari kadrosu 7 kişi. Bunun düşürülmesi konuşuluyor. Gazeteler desteklenerek bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrıca üniversite ve liselerde iletişim mezunları staj yapacak yer bulamıyorlar. İstihdam ve bu öğrencilerin daha nitelikli yetişmesi açısından yerel basının desteklenmesi şart” diye konuştu.